Narkolepsia: ”Paula Risikon vastuu haihtuu ilmaan”

Kotimaa 5.4.2011 08:17

Kansainväliset tutkimukset sikainfluenssarokotteen mahdollisesta yhteydestä narkolepsiaan venyvät syksyyn. Korvauskysymys mutkistuu Suomessa.

Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok) eduskunnassa helmikuussa 2011. Kuva Vesa Moilanen / Lehtikuva.

Suomalaislasten lisääntyneellä narkolepsialla on vahva ajallinen yhteys vuoden 2009-2010 sikainfluenssarokotuksiin, mutta syy-yhteyttä ei ole varmistettu.

Maaliskuun alussa peruspalveluministeri Paula Risikko (kok) tapasi narkolepsiaan sairastuneiden lasten vanhempia. Hän katsoi kansallisen narkolepsiatyöryhmän väliraportin perusteella, että rokote on myötävaikuttanut taudin puhkeamiseen.

”On kohtuullista, että korvauksia maksetaan”, ministeri lupasi.

Eduskuntavaalit ovat vajaan kahden viikon kuluttua, ja maa saa uuden hallituksen.

”Ministeri Risikon poliittinen vastuu haihtuu ilmaan vaalien jälkeen”, eräs narkolepsialapsen isä sanoo.

Risikko ei luvannut suoria valtion korvauksia. Suomi oli vakuuttanut sikainfluenssarokotteen, Pandemrixin. Vakuutuksesta – ja korvauksista – vastaa Lääkevahinkovakuutuspooli.

Pooli perehtyy omaisten korvaushakemuksiin mutta ei tee päätöksiä, ennen kuin kansalliset ja kansainväliset tutkimukset valmistuvat. Suomen loppuraportti ei yksin riitä korvausten maksamiseen.

”Odotamme ehdottomasti kansainvälisiä selvityksiä, sillä Euroopan lääkevirasto on myöntänyt rokotteelle myyntiluvan”, poolin yksikönjohtaja Asko Nio sanoo.

Suomen tulokset ovat valmiina elokuussa. Kansainvälisten tulosten piti valmistua kesäkuussa. Euroopan tautivirasto ECDC:stä kerrotaan Suomen Kuvalelehdelle, että yhdeksän maan lopulliset tulokset ovat käytössä vasta syksyllä; kaksi maata on pyytänyt jo lisäaikaa.

Korvauskysymys mutkistuu ja venyy. Euroopan lääkevirasto sallii yhä Pandemrixin käytön, ja on mahdollista, että kansainväliset tutkimukset eivät tue rokotteen ja narkolepsian syy-yhteyttä. Entä jos Suomen tutkimus taas vahvistaa syy-yhteyden?

”Siitä voi tulla ongelmallinen tilanne”, myöntää ylijohtaja Aino-Inkeri Hansson sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Jos Lääkevahinkovakuutuspooli ei maksa korvauksia, pallo siirtyy takaisin poliittisille päättäjille. Hansson katsoo, että Risikon lupaus sitoo myös seuraavaa hallitusta.

”Ei ole sellaista hallitusta, joka ei siinä tilanteessa harkitsisi erityiskorvausten maksamista.”

Oikeudenkäynti viimeinen vaihtoehto

Narkolepsiasta ei ole koskaan aiemmin maksettu korvauksia rokotteen takia. Perheitä on nyt reilut 70. Juristi Jarkko Männistö on neuvonut vanhempia toimimaan yhdessä. Hän on myös esittänyt, että vakuutuksen enimmäissumma, 30 miljoonaa euroa, ei välttämättä riitä.

”Tuo näkemys on puhdasta spekulaatiota”, ylijohtaja Hansson sanoo. ”Jokainen tapaus on katsottava erikseen kärsityn haitan mukaan.”

Vakuutuspoolin yksikönjohtaja Nio ei halua arvioida mahdollisten korvausten hintalappua.

”On ennenaikaista kommentoida keskeneräistä asiaa.”

Vanhemmat ovat toivoneet alustavaa arviota, paljonko korvaus on lievästä, paljonko vakavasta haitasta.

”Kukaan ei osaa arvioida, miten lasketaan, jos lahjakas lapsi menettää tulevan ammatin narkolepsian takia”, eräs isä sanoo.

Useat lakimiehet ovat ottaneet narkolepsiaan sairastuneiden lasten omaisiin yhteyttä. Heidän mielestään vuosia kestävä käräjöinti on varmin tapa hakea kunnon korvauksia.

”Oikeudenkäynti on mahdollinen mutta ei toivottava”, isä sanoo.

”On todella nöyryyttävää, jos joudumme lähtemään sille tielle. Suomen valtion on kannettava vastuu tässä asiassa.”

Aiheesta lisää
Narkolepsia: Vanhemmat perustavat rokotekriittisen yhdistyksen – mallia maailmalta (Suomenkuvalehti.fi 1.4.2011)