Suomi-Areenan ympäri­pyöreydet sen todistavat: Suomessa ei osata – tai uskalleta – keskustella

KOMMENTTI: Porissa järjestetään PR-festari, jossa kaikki keskustelu on alistettu julkisuuskuvan hallinnalle.
Tuomas Pulsa
Mielipide 14.7.2017 15:52

Suomi-Areena on Suomen suurin yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma, julistavat sen järjestäjät MTV ja Porin kaupunki. Keskustelutapahtuma tosin on melko kummallinen nimitys PR-festivaaleille, jossa kaikki keskustelu on alistettu julkisuuskuvan hallinnalle.

Sen, että tänäkin vuonna Porissa järjestettiin viiden päivän aikana kymmeniä paneelitilaisuuksia, ei pidä antaa hämätä. Talouden, politiikan ja median eliitti kyllä nousee lavalle, mutta ei keskustelemaan vaan olemaan esillä ja huolehtimaan julkisuuskuvastaan.

Paneeleissa käsitellään nimellisesti suuria ja vaikuttavan kuuloisia aiheita, kuten uskontojen roolia yhteiskunnassa, tulevaisuuden työelämää ja median luotettavuutta.

Epämääräiset aihevalinnat tosin tarjoavat lähinnä hienon mahdollisuuden aiheen vieressä hymistelyyn ja itsestäänselvyyksien toistamiseen.

Kun paneelissa pohditaan julkisen keskustelun tilaa, julistetaan, että olisi opittava kuuntelemaan paremmin ihmisten pelkoja. 

Kun selvitetään, miten nuoria innostettaisiin politiikkaan, todetaan, että puolueiden viestinnän tulisi olla suunnattu monenlaisille yleisöille. 

Kun mietitään digitalisaatiota ja tulevaisuutta, on lopputulema, että some määrittää elämäämme yhä enemmän. 

Riskejä julkisuuskuvan suhteen ei oteta. Rohkeita avauksia ei tehdä. Suomalaisen yhteiskunnan kipupisteisiin ei kajota.

Eikä vieraita parempi ole tapahtuman järjestäjä MTV, joka näyttää tyrmäävän edes mahdollisesti kriittiset tai poikkeavat näkökulmat jo ennalta.

 

”keskustelua suomalaisesta yhteiskunnasta” on seurannut viiden päivän ajan kaupungillinen toimittajia. Uutisköyhä heinäkuu varmistaa sen, että jokainen mitätönkin äänihuulten avaus löytää varmasti tiensä otsikoihin. 

Alusta uusille linjanvedoille olisi siis paras mahdollinen. Tämän vuoden kärkiantia ovatkin olleet muun muassa seuraavat mullistavat avaukset:

Kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok) esittää naisille pakollista kansalaispalvelusta

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kritisoi vihapuhelainsäädäntöä

Entinen kansanedustaja Rosa Meriläinen kertoo jahtaavansa ilmaista viinaa

Toimittaja Tuomas Enbuske voittaa pelkonsa laulamalla julkisesti

Ennakkoluulotonta. Rohkeaa. Visionääristä. Ehkä jopa ennenkuulumatonta.

Ehkä Suomi-Areenan kannattaisi vain lakata esittämästä.

Mikäli Suomi-Areena todella on suomalaisen julkisen keskustelun näyteikkuna, kuva on huolestuttava.

Jos yhteiskunnallinen eliitti ei halua lähteä rohkeaan, uusia näkökulmia avaavaan debattiin edes sille varatussa viikon mittaisessa tilassa, niin koska sitten? 

Toinen vaihtoehto tietysti on, että Suomi-Areenan keskustelut ovat pelkkä kulissi aivan tarkoituksella.

Sillä, kuten kaikki tietävät, yleisötapahtumien ulkopuolella järjestetään se suljetumpi Areena. Siellä minglataan, tavataan tuttuja ja luodaan uusia suhteita. Suunnitellaan bisnestä, politiikkaa ja tulevia uutisia.

Ja rentoudutaan. Pidetään hauskaa. Juodaan sitä (ilmaista) viinaa.

Ehkä Suomi-Areenan kannattaisikin vain lakata esittämästä. Unohtaa lätinä aktiivisesta keskustelusta ja myöntää avoimesti, että Porin kesässä järjestetään eliitin omat viestintä- ja suhdefestarit.

Koska eihän siinä mitään vaarallista ole, että tällainen tapahtuma järjestään. Jossain sama verkostoituminen tapahtuu joka tapauksessa.

Näin demokratiaan uskovana kansalaisena sitä kuitenkin vain toivoisi, että myös sille aidolle keskustelulle löytyisi paikka jostain.

Ja että maasta ylipäänsä löytyisi johtajia, joiden näkemykset koostuisivat muustakin kuin itsestäänselvyyksistä, nollasisältöisestä jargonista tai kaipuusta menneeseen.

Keskustelu

Pulsa on osannut katsoa kulissien taakse. Esimerkiksi voi ottaa vaikkapa sote-uudistuksen. Siinä ovat isot koneet jauhaneet jo vuosia, mutta mitään yritystä uusien ajatusten tuomiseen ei ole ollut tai niitä ei ainakaan ole päästetty näkyville. Enimmäkseen on keskitytty uskonasioista tinkaamiseen.

Varmaankin näin. Tilaisuus syleilee osallistujansa kilteiksi.
Esim. ev.lut. kirkon iso panostus on pelkkää lobbausta.

Eipä silti, olen seurannut keskusteluja netistä ja saanut hyviä uusia ajatuksia. Esim. sen kuinka eri viestintätoimistot määrittävät sanomalehtien sisältöä.

Tilaisuus on järjestäjänsä MTV3:n näköinen: kaikki ”tutut” yhdessä hauskanpidossa, vähän kuin linnan juhlien kesäinen vastine, jossa harkitun rento pukeutuminen on sallittua.

Vuosittain tuolla viikolla Pori näyttää kokoomuksen vanhojen kokoamalta kesäbailulta, jossa osanottajat voivat yhdessä kuvitella bilettävänsä kaksikymppisenä muiden kaksikymppisten kokoomusnuorten kanssa, jotka eivät taatusti ole oikeasti kaksikymppisiä, sillä kaksikymppisten elämästähän Suomi-areenassa ei tiedetä muuta kuin se, että ovatpa he kasvaneet.

Hymysuisten Ben Zyskowiczin ja Kimmo Sasin keskinäiseen lasinkilistelyyn kiteytyy koko kuva Porin Suomi-Areenasta

Niin totta, jokainen suomalainen palaveri on nyökäilyä eikä keskustelua. Jos asioista ollaan eri mieltä niin mielellään ollaan hiljaa eikä sanota sitä. En ymmärrä mistä se johtuu. Kohtuutonta keskustelijoiden ajan haaskausta. Montako miljardia Suomessa kuluu palavereihin, joiden jälkeen ollaan eri mieltä?

Tunnelma on ihan hyvä, parempikin voisi tietenkin olla. Kaikki puhuvat tietenkin niin, ettei itse joudu satimeen.
Hyvää jutussa on avoimuus, tänä vuonna kaipasin yleisökysymyksiä. Tyhmä voi kysyä munaamatta itseään. Pitää muistaa, että kukaan ei halua maalitauluksi. Paikalle tullaan, jos on leppoisaa.

Suomi-Areena on keskustelutilaisuus vähän samalla tavalla kuin Pori Jazz on jazzfestivaali.

Sen verran kuin seurasin keskustelujen kulkua, vaikutelmaksi tuli,että samat kasvot olen nähnyt ennenkin – ja samat mielipiteetkin kuullut. Jotenkin ennalta-arvattavia. Vaihtoehtoisia,raikkaita näkemyksiä esittäviä,rohkeita avauksia ei juuri kuultu. Uusia kasvoja kehiin. Ihmisiä,joilla on asiaa. Syvää yhteiskunnallista,kantaaottavaa ja eri näkökulmista kriittistäkin keskustelua. Esim.presidenttiehdokkaiden näkemyseroja ei juuri tullut esiin. Kovin oli toinen toistaan peesaavaa puhetta! Hei haloo! Pitäisi tuoda esiin ne eroavaisuudet näkemyksissä,eikä sitä mikä kaikkia ehdokkaita yhdistää. Ja rohkeutta olla eri mieltä!