Biopolttoaine on ilmastollinen virhevalinta – Puu rakennuksiin tai metsän hiilivarastoon

Mitä tehdä suomalaiselle metsälle? Asiantuntijat vastaavat.

bioenergia
Teksti
Tuomas Pulsa

Puusta saadaan apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, jos siitä valmistetaan mahdollisimman pitkään kestäviä tuotteita. Ne toimivat hiilivarastoina, eli pitävät itseensä sitoutuneen hiilen poissa ilmakehästä.

Hyvä esimerkki on puurakentaminen. Puusta valmistettu rakennus voi kestää jopa satoja vuosia. Ennen kuin rakennukseen sitoutunut hiili palaa ilmakehään, ehtii kasvaa uusia puita, jotka sitovat taas uutta hiiltä ilmakehästä.

”Kaikkein viisainta olisi korvata puulla teräksen tai betonin kaltaisia materiaaleja, joiden valmistaminen tuottaa paljon päästöjä”, sanoo professori Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta.

Seppälä kertoo esimerkin kehitteillä olevasta nanosellusta, jota on suunniteltu käytettävän muun muassa elektroniikassa sekä auton korien kaltaisissa keveyttä ja kestävyyttä vaativissa ratkaisuissa.

Nanosellu on vielä kehitysasteella, mutta perussääntö on selvä: mitä enemmän puutuote korvaa kasvihuonepäästöjä ja mitä pitempään hiili pysyy pois ilmakehästä, sen parempi. Siksi myös lyhytkäyttöisten tuotteiden, kuten paperin ja kartongin käyttöikää kannattaa jatkaa uusiokäytöllä.