Sipilän hallituksen aktiivimalli saa rinnalleen toisen kurmuutusmallin: Ei se ole uusi aktiivimalli, intti ministeri

KOMMENTTI: Työ- ja elinkeinoministeriö aktivoi itsensä Ylen uutisen jälkeen ja ”korjasi” työttömiä koskevaa uutista.

Profiilikuva
aktiivimalli
Teksti
Mikko Niemelä
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Juuri kun Juha Sipilän (kesk) hallituksen työttömiä kurmuuttava, anteeksi, aktivoiva aktiivimalli alkoi häipyä uutisotsikoista, keksi media kertoa ”aktiivimalli kakkosesta”.

Oikeasti aktiivimalli kakkosesta uutisoitiin kiihkeästi jo keväällä 2017, kun hallituksen uudesta lakiesityksestä kävi ilmi, että jatkossa työttömän pitäisi hakea vähintään yhtä työpaikkaa viikossa. Jos työtön ei näin tekisi, hän menettäisi työttömyyskorvauksensa 60 päiväksi.

Mediassa tuotiin välittömästi esille, että laki johtaa todennäköisesti turhiin hakemuksiin eli kasvavaan hakemusrumbaan.

Työttömien kur… aktivoinnista kuitenkin kirjoitetaan mediassa niin kauan kuin se mittareiden mukaan kiinnostaa lukijoita.

Ylen mittareiden mukaan aihetta kannatti jatkaa, sillä Yle julkaisi 10. tammikuuta kello 6.00 jutun, jossa se kertoi otsikossa, että työttömän elämä kiristyy: kahden kuukauden karenssi, jos ei hae vähintään yhtä työpaikkaa viikossa.

Helsingin Sanomat, iltapäivälehdet ja Yle itse oli kertonut asiasta jo keväällä 2017 moneen kertaan.

 

Aihe on nyt poliittisesti niin kuuma, että Ylen jutun jälkeen työ- ja elinkeinoministeri Jari Lindström (sin) lähetti ”aktiivimalli kakkosesta” tiedotteen, jossa asia muotoiltiin hieman eri tavoin kuin uutisissa.

Tiedote julkaistiin kolme tuntia Ylen uutisen jälkeen, eli aika nopeasti ministeriössä reagoidaan aiheeseen, jota vastustetaan kansalaisaloitteessa 120 000 ihmisen voimin. Joukossa voi olla kenties myös muutama sinisten kannattaja, kuka tietää.

Ministeri Lindströmin mukaan kyse ei ole uudesta aktiivimallista. Kyse on ”omatoimisen työnhaun mallista”, jossa tiedotteen mukaan ”halutaan tehostaa työnhakijoiden omatoimista työnhakua ja toisaalta selkiyttää työttömyysturvaan liittyviä seuraamuksia”.

Työtön. Sinulle. Halutaan. Selkiyttää. Asioita.

Ministeriö ja ministeri Lindström haluavat selkiyttää, vaikka media on selkeästi kertonut useaan otteeseen, että työttömän on haettava vähintään yhtä työpaikkaa viikossa ja työnhausta pitäisi raportoida viikoittain sähköisesti TE-toimistolle. Jos ehto ei täyty, työttömälle tulee 60 päivän karenssi ja etuudet loppuvat.

Mykkänen on osoittanut aktiivisuutta ja hakenut töitä myös toiselta hallinnonalalta.

Epäselvää aktiivimallissa ja sen “jatkomallissa” sen sijaan on ollut se, kuka ministeri vastaa mistäkin uudistuksesta ja mikä rooli kansanedustaja Juhana Vartiaisella (kok) on ylipäätänsä missään asiassa.

Aktiivimalli kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalaan. Vastuuministerinä pitäisi olla Pirkko Mattila (sin), mutta häneen ei ole saatu joulun jälkeen yhteyttä.

Aktiivimallia on selittänyt mediassa ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen (kok), jolle kuuluvat ensisijaisesti kauppapolitiikka ja kehitysyhteistyötä koskevat asiat. Sinänsä on hienoa, että Mykkänen on osoittanut aktiivisuutta ja hakenut töitä myös toiselta hallinnonalalta.

”Omatoimisen työnhaun malli” eli aktiivimalli kakkonen puolestaan kuuluu työ- ja elinkeinoministeriölle ja ministeri Jari Lindströmin vastuulle. Ministerin ainut sanoma näyttää kuitenkin olevan se, ettei hänen ajama työttömien kurmuutusmalli, anteeksi, omatoiminen työnhaun malli ole uusi aktiivimalli.

Eikä se olekaan! Sillä jos aktiivisen työnhaun laiminlyönnistä asetettaisiin 60 päivän korvaukseton määräaika, se syrjäyttäisi aktiivimallin 4,65 prosentin leikkurin työttömän tuloista.

Työ- ja elinkeinoministeriön malli kumoaa siis sosiaali- ja terveysministeriön mallin. Jari kumoaa Pirkon. Työtön aktivoituu!

 

HOX: Helsingin Sanomien uutisen mukaan Lindströmin ajama ”omatoimisen työnhaun malli” tulisi voimaan vuoden 2019 alusta. Ylen mukaan laki tulisi voimaan vuoden 2020 alusta. Ministeriön itsensä mukaan lain voimaantuloa ei vielä tiedetä.