Mitä ihmettä: ”Käytä järkeä – älä puhu faktoista”

KOLUMNI: Perinteisten uutislähteiden epäilijät ovat kaikkein alttiimpia omaksumaan valheellisia väitteitä, kirjoittaa Pasi Kivioja.

Profiilikuva
Facebook
Teksti
Pasi Kivioja
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Voisiko Facebook rajoittaa kaikkea sitä hölynpölyä, jota käyttäjät jakavat totena?

Tätä testataan Saksassa, jossa ryhdytään torjumaan FB:ssa leviäviä valeuutisia. Kokeilu liittyy syksyn vaaleihin ja FB:n valeuutiskampanjaan. Kun käyttäjä jakaa faktantarkistajien epäilyttäväksi merkitsemän linkin, sen alle ilmestyy varoitus.

Toivottavasti systeemi toimii paremmin kuin Googlella, joka jokin aika sitten varoitti minun SK-kolumnini lukijoita ”petollisesta sivustosta”. Kenties mielipiteeni olivat vääriä.

”En väitä juttua oikeaksi tai vääräksi.”

Viime viikolla törmäsin FB:ssa valejuttuihin, joita koulutetut ihmiset jakoivat kirkkain silmin eteenpäin.

Ruutukaappaus Teksti-tv:stä oli aidon näköinen, mutta tarkkaan katsomalla saattoi erottaa yhtä otsikkoa manipuloidun. ”Presidentti: Tapan Putinin kahdesti” vaikutti vitsikkäältä mokalta mutta oli oikeasti pelkkä vitsi.

Poikkeukselliselta näytti myös CNN:n uutinen, jonka mukaan Twitter poistaa Donald Trumpin käyttäjätilin vihapuheen vuoksi.

Olin jakamassa juttua eteenpäin, kun huomasin uutissivun osoitteen: Cnn.de.com. Jutun oli siis julkaissut satiirisivusto.

Kolmannen valejutun jakoi eräs takavuosien kotimainen julkkis.

Hän levitti Hillary Clintonin kampanjapäälliköstä väitteitä, jotka tunnetaan pizzagate-salaliittoteoriana. Siihen liittyvät väitteet pedofiliasta ja satanistisista rituaaleista on todennettu täysin sepitetyiksi.

Päivitys keräsi satoja tykkääjiä, jakoja ja pitkän keskustelun, jossa kaveria kompattiin. Kun joku yritti tuoda faktojakin kehiin, vastaus oli mykistävä:

”En väitä juttua oikeaksi tai vääräksi, mutta varmuudella tiedän, että sitä ei ole todistettu kummaksikaan. Tämän takia toivon myös muilta keskustelijoilta järkeä olla puhumatta faktoista.”

Missä se mediakriittisyys on?

Bostonissa tehtiin taannoin tutkimus salaliittoteorioiden leviämisestä FB:ssa. Tutkimuksen mukaan teorioita pyörittelevät eniten ne, jotka lukevat netin vaihtoehtomedioita.

Ironista, että vaihtoehtoporukka ei luota vääristyneinä pitämiinsä perinteisiin uutislähteisiin. Samat epäilijät ovat kaikkein alttiimpia omaksumaan valheellisia väitteitä, kun ne syötetään heille jostakin muualta. Missä se mediakriittisyys on silloin?

 

Kirjoittaja Pasi Kivoja on vapaa toimittaja, yrittäjä ja Suomen Kuvalehden Mediaansekaantuja-blogisti.