Mari Kiviniemi: Hallitusohjelmaa ei hakata kiveen

Kotimaa 11.2.2011 09:40

Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) arvioi, että vaalikauden alussa laadittavan hallitusohjelman merkitys on seuraavalla nelivuotiskaudella pienempi kuin päättymässä olevalla.

Mari Kiviniemi Kuva Kaisa Rautaheimo.

 

 

Vuoden 2007 vaalien jälkeen laadittua ohjelmaa on tarkistettu kaksi kertaa: vaalikauden puolivälissä ja viime kesänä, kun Kiviniemi tuli Matti Vanhasen (kesk) tilalle pääministeriksi.

”Tarkistuspisteitä joudutaan varmasti tihentämään. Emme voi kirjoittaa sellaista kattavaa hallitusohjelmaa, johon ei juuri puututa vaalikauden aikana”, Kiviniemi sanoo tänään ilmestyvän Suomen Kuvalehden haastattelussa.

MTV3:n eilen julkistetun puoluekannatusmittauksen mukaan Kiviniemen johtama keskusta on noussut jo aivan kokoomuksen kantaan ja tavoittelee vakavissaan suurimman puolueen asemaa. Se tarkoittaa, että Kiviniemi on entistä todennäköisempi vaihtoehto myös seuraavan hallituksen pääministeriksi.

Hänellä on näin ollen paljon sanottavaa siihen, millaisiksi hallitusyhteistyössä noudatettavat pelisäännöt muodostuvat.

Kiviniemi arvelee, ettei hallitus ainakaan kasva nykyisestä. Jos hallitukseen tulee uutena lapsi- ja perheministeri, niin kuin hän on kaavaillut, jokin toinen salkku jää vastaavasti pois.

”Nykyinen määrä, 20 ministeriä, on minusta yläraja. Todennäköisesti suunta on seuraavassa hallituksessa alaspäin”, Kiviniemi väläyttää.

Hänen mielestään perheministerin salkun ei välttämättä tarvitse tulla keskustalle:

”Tärkeintä on, että perhepolitiikkaa pystyttäisiin koordinoimaan paremmin. Yksi puolue ei voi kuitenkaan hamuta kaikkia salkkuja.”

Kiviniemen mukaan keskusta on periaatteessa valmis yhteistyöhön kaikkien puolueiden kanssa. Hän sanoo, ettei ole ”ainakaan tähän mennessä huomannut, että jokin puolue olisi asemoinut itsensä keskusteluissa täydellisesti ulos hallituksesta”.

Sosiaalidemokraattien kohdalla hän asettaa kuitenkin pienen varauksen:

”Sdp:llä on vähän ollut taipumusta vaalilupausten osalta ylimitoitukseen. Mutta se on sitten heidän ongelmansa, jos he joutuvat pettämään lupauksiaan.”

Keskustalla on hallitusneuvotteluissa muutamia kynnyskysymyksiä. Kiviniemi on jo aikaisemmin sanonut, ettei hänen puolueensa ole mukana sellaisessa hallituksessa, joka leikkaa perhetukia ja perusturvaa. SK:n haastattelussa hän kertoo, että seuraavan hallituksen pitää ehdottomasti sopia myös omaishoidon uudistamisesta.

”Se on välttämätöntä ikäihmisten turvallisen ja hyvän elämän kannalta”, Kiviniemi perustelee.

Aiheesta lisää SK:ssa 6/2011 (ilm. 11.2.).

Suomen Kuvalehti käsittelee ennen eduskuntavaaleja kolmea suurinta puoluetta niiden puheenjohtajien kautta.

Video iPad-lehdessä: Näin Kiviniemi kuvattiin.