Hän elää luontaistaloudessa – ei omaisuutta, syö toista kiloa lanttua päivässä

SK:n arkistoista: Luontaistaloudessa ponnistellaan alituisesti mutta raadetaan harvoin.
Kotimaa 18.10.2014 13:00

Lasse Nordlund ei omista mitään. © OM / Johanna Kokkola

Valkea syttyy hellaan varhain, puoli kuudelta.

Puuro hautuu rintamamiestalon liedellä Valtimolla, Pohjois-Karjalan takamailla. Maria Dorff ja ekaluokkainen Aamu syövät puuron mustikoiden kanssa. Sitten äiti polkee bussille, kunnan koululla odottaa päivän sijaisuus. Tytär lähtee perässä, pyörällä ja taksikyydillä.

Lasse Nordlund kauhoo kattilasta lautasellisen keittoa ja istahtaa pöydän ääreen.

”Haluatko kokeilla jotain extremeä?”

Äärimmäinen aamiainen tosiaan, kauhistus tuoreisiin kasviksiin tottuneelle.

Juuresviipaleita on kiehautettu kymmenkunta kertaa, jotta vatsanväänteitä aiheuttavat sinappiöljyt tuhoutuvat.

Suikaleet ovat lanttua, kuivattua ja tuoretta. Keltainen väri on muuttunut ruskeak si. Maku on makea ja paahtunut, vähän kuin piparkakun.

”Tykkään tummista ruuista.”

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu