Keskolla miljoonariita Fennovoima-hankkeen rahoituksesta – ajautui välimiesmenettelyyn

Uutisanalyysi: Voimaosakeyhtiö SF:n ja Keskon tulkinnat sopimuksesta ristiriitaiset.
Kotimaa 19.12.2015 17:27
Rakenteilla oleva tie Fennovoiman työmaalle Hanhikivenniemellä Pyhäjoella keskiviikkona 5. elokuuta 2015. © STR / LEHTIKUVA / MARKKU RUOTTINEN

Pyhäjoelle uutta ydinvoimaa rakentavan Fennovoiman pääomistaja Voimaosakeyhtiö SF ja Kesko puivat välimiesmenettelyssä Fennovoiman jatkorahoituskuvioita.

Suomen Kuvalehti uutisoi jo 6. elokuuta, että Keskolla ja Voimaosakeyhtiöllä on eri näkemys jatkorahoituksesta.

Kesko joutuikin tiedottamaan asiasta pörssitiedotteella 17. joulukuuta, koska Voimaosakeyhtiö on pannut vireille välimiesmenettelyn. Välimiesmenettelyssä ratkaistaan liike-elämässä syntyneitä erilaisia riitoja. Se ei ole kuitenkaan tuomioistuin.

Riita johtuu yksinkertaisesti siitä, että Voimaosakeyhtiö katsoo, että Kesko osallistuu tytäryhtiönsä Kestran kautta Fennovoima-hankkeen jatkorahoitukseen.

Kesko kuitenkin väittää, ettei se ole sitoutunut jatkorahoitukseen. Kesko tiedotti irtautuvansa hankkeesta sen jälkeen, kun ydinvoimalan laitostoimittajaksi oli valittu vuoden 2013 lopulla venäläinen Rosatom.

 

Käytännössä riidassa on kyse miljoonista euroista. Osakkaat ovat nimittäin sitoutuneet ostamaan seuraavan kymmenen vuoden aikana koko ajan lisää hankkeen osakkeita.

Esimerkiksi Keskon kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että yhtiö omistaa valmistuvan ydinvoimalan koko osakekannasta noin kolme prosenttia ja Voimaosakeyhtiöstä noin 4,5 prosenttia.

Rahoituskuvio on jakautunut niin, että suomalaiset osakkaat eli Voimaosakeyhtiö omistaa ja vastaa 66 prosentista ja venäläinen Rosatom lopusta 34 prosentista.

Voimaosakeyhtiön osakkaat eivät kuitenkaan rahoita suoraan hanketta. Fennovoima rahoittaa jättihanketta pääasiassa lainojen kautta. Lainarahaa on noin 75 prosenttia ja loput 25 prosenttia tulee osakkaiden suorilla investoinneilla.

 

Koko Fennovoima-hankkeen kustannusarvio on 6–7 miljardia euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että Voimaosakeyhtiö rahoittaa 4–4,5 miljardin osuudesta suoraan noin 1,2 miljardia euroa.

Keskon osuus koko hankkeesta oli siis kolme prosenttia ja tästä osuudesta suora investointiosuus on noin neljännes: eli arviolta 50 miljoonaa euroa.

Hankkeen loppurahoitus tulee siis Fennovoiman järjestämällä velkarahoituksella, eli se ei ole suoraan pois Voimaosakeyhtiön omistajien pussista, ja venäläiset vastaavat omasta osuudestaan.

Joka tapauksessa Kesko ja Voimaosakeyhtiö riitelevät kymmenistä miljoonista euroista. Nähtäväksi jää, millaiseen tulokseen välimiesmenettely päätyy. Sopimusteksti tuskin on niin monitulkintainen etteikö ratkaisu syntyisi: jompikumpi on väärässä.

Fennovoima-hankkeesta ovat aiemmin vetäytyneet muun S-ryhmä, Atria, Boliden ja Valio. Näitä yhtiöitä kohtaan ei ole aloitettu välimiesmenettelyä.

Pyhäjoen ydinvoimalan on arvioitu valmistuvan vuonna 2024.

 

Suomen Kuvalehti kysyi molemmilta osapuolilta, Voimaosakeyhtiö SF:ltä ja Keskolta rahoituksen määrää tai kokoa josta riidellään. Summia osapuolet eivät halunneet kommentoida.