Fennovoima-sotku jatkuu: Keskolla ja Voimaosakeyhtiöllä eri näkemys rahoituksesta ja omistusosuuksista

”En osaa sanoa, miksi Kesko väittää osuuden olevan 4,5 prosenttia”, sanoo Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja.
Kotimaa 6.8.2015 15:40
© Martti Kainulainen / Lehtikuva

Epäselvyydet Fennovoima-hankkeen omistuskuvioissa jatkuvat.

Fennovoiman suuromistajan Voimaosakeyhtiö SF:n osakeluettelossa listataan, että kauppakonserni Keskon tytäryhtiö Kestra Kiinteistöpalvelu Oy omistaa yhtiön osakkeita kolme prosenttia.

Kesko on kuitenkin ilmoittanut pörssitiedotteella 27. maaliskuuta 2014, että Kestran osuus on 4,5 prosenttia Voimaosakeyhtiö SF:n osakekannasta. Keskosta vahvistetaan Suomen Kuvalehdelle, ettei pörssitiedotteessa mainittu tieto ole muuttunut.

Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Elina Engman puolestaan sanoo, että Keskon tytäryhtiö Kestra Kiinteistöpalvelu Oy omistusosuus on merkitty oikein osakeluetteloon.

”Kestra omistaa kolme prosenttia Fennovoimasta sen valmistuttua vuonna 2024. En osaa sanoa, miksi Kestra tai Kesko väittää osuuden olevan 4,5 prosenttia.”

 

Myös Fennovoima-hankkeen rahoituskuviot Kestran ja Voimaosakeyhtiö SF:n välillä ovat epäselvät.

Voimaosakeyhtiö SF:n osakaslistaukseen on merkitty, että ydinvoimalahankkeelle eivät ole antaneet rahoitussitoumusta seuraavat alkuperäiset omistajat: ruotsalainen metallialan yritys Boliden, Kuopion Energia, Ovako ja S-Voima.

Kyseiset yritykset omistavat edelleen pienen määrän Voimaosakeyhtiön osakkeita, mutta rahaa ne eivät ydinvoimalahankkeelle anna.

Kestran kohdalla rahoitusmerkintä sen sijaan on samanlainen kuin esimerkiksi Rautaruukilla tai sähköosakeyhtiö Suomen Voimalla: ne omistavat yhteensä yli 11 prosenttia Voimaosakeyhtiön osakkeista.

Asian voi tulkita niin, että Kestra rahoittaa Fennovoima-hanketta, ainakin Voimayhtiö SF:n näkemyksen mukaan.

Kesko on kuitenkin tiedottanut, ettei se osallistu Kestran kautta Fennovoima-hankkeen jatkorahoitukseen. Yhtiö tiedotti asiasta sen jälkeen, kun ydinvoimalan laitostoimittajaksi oli valittu vuoden 2013 lopulla venäläinen Rosatom. Asiasta myös uutisoitiin muun muassa Talouselämä-lehdessä.

”Kestra Kiinteistöpalvelut Oy:n arvion mukaan ydinvoimahankkeen taloudellisiin, sopimuksellisiin ja aikataulullisiin edellytyksiin liittyy edelleen epävarmuustekijöitä, joiden riskit ovat sen käsityksen mukaan kasvaneet”, Keskon pörssitiedotteessa sanottiin.

 

Suomen Kuvalehti kysyi Keskolta, aikooko se osallistua Fennovoima-hankkeen rahoittamiseen. Jos osallistuu, niin millä osuudella ja summalla?

Kesko ei vastannut kysymyksiin.

Voimaosakeyhtiö SF omistaa Fennovoimasta 65,1 prosenttia. Rahoitussitoumuksia yhtiöllä on 64,5 prosentin edestä. Arviolta seitsemän miljardin ydinvoimalahankkeen loppurahoituksesta vastaa venäläinen Rosatom, joka omistaa Fennovoimasta noin 34 prosenttia.

 

Juttu julkaistu 6.8. klo 15.40, Voimaosakeyhtiön toimitusjohtaja Elina Engman halusi tarkentaa sanomaansa jutun julkaisun jälkeen klo 16.30 näin: ”Kestra omistaa kolme prosenttia Fennovoimasta sen valmistuttua vuonna 2024. En osaa sanoa, miksi Kestra tai Kesko sanoo osuuden olevan 4,5 prosenttia, johtuu varmasti ajallisesta eroavaisuudesta 2015 vs 2024.”