Kaikki Hornetin seuraajaehdokkaat ovat ensi kertaa koolla Turun lentonäytöksessä – USA:n ja Turkin F-35-kauppa uhkaa mennä nurin

Yhdysvallat ei halua luovuttaa uutta häivehävittäjää maalle, joka ostaa sen torjuntaan rakennetun ohjusjärjestelmän Venäjältä.
Kotimaa 13.6.2019 11:47
Yhdysvaltain F-35A Lightining II -hävittäjät erkaantuvat ilmatankkauksen jälkeen Lounais-Aasiassa.
Yhdysvaltain F-35A Lightining II -hävittäjät erkaantuvat ilmatankkauksen jälkeen Lounais-Aasiassa. © Chris Drzazgowski / U.S. Air Force / AP / LEHTIKUVA

Turun lentoasemalla tapahtuu viikonvaihteessa kummia: kaikki viisi länsimaissa aktiivisesti kaupan olevaa hävittäjäkonetta ovat näytillä yhdessä ja samassa lentonäytöksessä.

Tämä täyskäsi varmistui, kun yhdysvaltalainen Lockheed Martin ilmoitti tuovansa Turkuun kaksi USA:n ilmavoimien F-35A-konetta. Muut neljä eli niin ikään yhdysvaltalainen Super Hornet, ruotsalainen Gripen (ei tosin sen uusin versio E), ranskalainen Rafale ja eurooppalainen Eurofighter oli ilmoitettu näytökseen jo aiemmin.

Näitä koneita valmistavat kansainväliset jättiyritykset tuntevat varmasti suurta sympatiaa näytöksen järjestäjiä eli satavuotista olemassaoloaan juhlivaa Suomen Ilmailuliittoa ja Turun Lentokerhoa kohtaan. Turkuun ne tuo kuitenkin HX-hanke eli Hornetin korvaajan valitseminen Suomen ilmavoimien uudeksi monitoimihävittäjäksi.

HX on ollut suomalaisille näytösjärjestäjille siunaus jo monta vuotta. Kaksi vuotta sitten neljä HX-ehdokasta lensi Kaivopuistossa Suomi 100-näytöksessä ja vuosi sitten Tikkakoskella ilmavoimien satavuotisnäytöksessä.

 

F-35 on ensimmäistä kertaa nähtävillä Turussa, tosin vain maassa. Se ei osallistu varsinaiseen lentonäytökseen.

Suomen kekkereistä ei nyt passaa jäädä pois, vaikka HX-ehdokkaiden tuominen suuren yleisön nähtäville vaikuttaa puhtaasti pr:ltä. Onko sillä mitään vaikutusta lopulliseen valintaan, puolustusministeriön strategisten hankkeiden hankejohtaja Lauri Puranen?

”Ei niin minkäänlaista.”

Voittaja ratkeaa vasta yli kahden vuoden kuluttua tavattoman perinpohjaisessa prosessissa. Siinä ei Purasen mukaan ole ennakkosuosikkeja.

Lockheed Martin uskoo kuitenkin vakaasti olevansa vahvoilla. Yhtiön F-35-johtajistoon kuuluva Steve Over antoi brittilehti FlightGlobalille haastattelun, joka pursui itseluottamusta.

”Me emme vielä koskaan ole hävinneet valintakisaa”, Over sanoi.

Yhtiön tavoitteena on tuhat vientikonetta, joista yli 500 lentäisi Euroopassa vuoteen 2030 mennessä. Uusista mahdollisista eurooppalaisista vientimaista hän mainitsi Suomen, Sveitsin ja Puolan.

 

Lockheed Martinin tavoitetta uhkaa kuitenkin erikoinen, päivä päivältä vakavammalta näyttävä kiista. Pentagon on peruuttamassa Nato-liittolaismaa Turkin tekemän sadan F-35-koneen tilauksen. Osa siitä on jo maksettu, mutta Turkkiin ei toimiteta yhtään konetta, jollei maa peräänny aikeestaan ostaa venäläistä S-400 Triumf-ilmatorjuntaohjusjärjestelmää.

Turkille annettu määräaika S-400-tilauksen perumiseksi menee umpeen heinäkuun lopussa. Ensimmäiset järjestelmän osat pitäisi luovuttaa turkkilaisille jo sitä ennen. Käyttökoulutus on jo aloitettu.

Pentagonin hankinnoista ja ylläpidosta vastaava apulaispuolustusministeri Ellen Lord sanoi FlightGlobalin mukaan mahdollisimman suoraan, ettei Turkki saa F-35-koneita, jos sille toimitetaan S-400-järjestelmä. Toimet Turkin irrottamiseksi F-35-hankkeesta on jo käynnistetty.

Turkki ei ole vain yksi F-35-koneen suurimmista ostajista. Se on myös aktiivisesti mukana rakentamassa osia kaikkiin valmistuviin koneisiin. Kymmenen turkkilaisyritystä on mukana alihankintaketjussa, jonka on määrä tuottaa niille yli kymmenen miljardin dollarin arvosta bisnestä.

Sille haetaan nyt aktiivisesti tekijöitä muualta. Jo nyt on päätetty, ettei Turkki saakaan sille jo luvattua F-35:n moottorien huoltokeskusta, jonka tehtävät on jo jaettu kahteen muuhun maahan.

Pentagon on siis ilmeisen tosissaan ja on saanut vankkaa tukea Yhdysvaltain kongressista. F-35 on Yhdysvaltain kaikkien kolmen puolustushaaran perushävittäjä vielä kymmenien vuosien ajan. S-400 on tehty torjumaan nimenomaan tämäntyyppisiä, tutkassa huonosti näkyviä häivekoneita. Amerikkalaiset pelkäävät, että F-35:n salaisuudet vuotavat Turkin kautta Venäjälle.

 

Ainakin toistaiseksi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on torjunut jyrkästi kaikki vaatimukset S-400-kaupan purkamisesta ja vastaavan järjestelmän ostamisesta Yhdysvalloista. Turkki on päinvastoin virittelemässä yhteistyötä venäläisten kanssa nyt ostamaansa tehokkaamman järjestelmän kehittämisestä. Siinä työssä F-35 olisi mitä mainioin apuväline.

Yhdysvaltain ja Turkin F-35-kiistaa seurataan tarkasti muissakin hävittäjäkauppoja hierovissa maissa. Vaikka Yhdysvaltain toiminta voidaan nähdä sotilaallisesti perusteltuna, se alleviivaa jättikauppojen poliittista riskiä eikä ainakaan lisää maan mainetta luotettavana asetoimittajana.

Hävittäjäkaupat luovat ostajamaan ilma- ja puolustusvoimille koko koneen käyttöiän eli vuosikymmeniä kestävän täydellisen riippuvuussuhteen koneiden rakentajamaan kanssa. Jos Yhdysvallat rankaisee Nato-liittolaisensa sekoiluista tällä tavalla, kuinka hyviä käytöstapoja se voi vaatia sotilasliiton ulkopuolisilta ostajamailta?