Horneteja kalliimpi taakka

Hävittäjähankinta lohkaisee Suomen bkt:sta isomman osan kuin lama-aikana tehty Hornet-kauppa, eikä hinnaksi sovittu kymmenen miljardia euroa edes kata kaikkia menoja.

Kotimaa 05.11.2019 07:30
Jyri Raivio
Ranskan ilmavoimien Dassault Rafale -monitoimihävittäjiä Turku Airshow 2019:ssa kesäkuussa 2019. Rafale on yksi Suomeen tarjolla olevista hävittäjistä.
Ranskan ilmavoimien Dassault Rafale -monitoimihävittäjiä Turku Airshow 2019:ssa kesäkuussa 2019. Rafale on yksi Suomeen tarjolla olevista hävittäjistä. © RONI REKOMAA / Lehtikuva

Puolustusvoimien logistiikkalaitos lähetti torstaina 31. lokakuuta tarkennetun tarjouspyynnön niille viidelle lentokonetehtaalle, jotka ovat mukana Suomen Hornet-hävittäjien korvaamisprosessissa eli niin sanotussa HX-hankkeessa. Ranskalaisen Dassaultin, brittiläisen BAe Systemsin, ja ruotsalaisen Saabin sekä yhdysvaltalaisten Boeingin ja Lockheed Martinin on määrä vastata pyyntöön tammikuun 2020 loppuun mennessä.

Vastausaika on lyhyt, koska asiasta on neuvoteltu jo vuosikausia ja tarjousten sisältö on melko hyvin tiedossa. Uutta on kaikessa kaupankäynnissä olennaisen tärkeä kysymys eli tavaran hinta.

Valtioneuvoston talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti lokakuussa, että HX-hankinta saa maksaa kymmenen miljardia euroa. Aiemmin on puhuttu 7–10 miljardin euron hintahaarukasta, joka nyt siis tarkennettiin haarukan ylärajalle.

Sisältö