Sori feministit

Tv-kasvo Ivan Puopolo vastustaa feminismiä, vähemmistökiintiöitä, humanistisia tieteitä ja tunteita.

Hän 05.04.2019 06:00
TEKSTI LEENA SHARMA KUVAT MARJO TYNKKYNEN
Ivan Puopolo harrastaa salilla käyntiä ja noudattaa kurinalaista ruokavaliota.
Ivan Puopolo harrastaa salilla käyntiä ja noudattaa kurinalaista ruokavaliota.

Varttia yli kuusi aamulla musta Audi kaartaa MTV:n uutisstudion eteen. Autosta nousee eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) ja kävelee rivakasti sisälle toimitukseen.

Viisi minuuttia myöhemmin pihalle ajaa taksi, kyydissä aamun juontaja Ivan Puopolo.

Meteorologi Pekka Poudan Sini-koira tervehtii häntä iloisesti pomppien. Sini on katsojille tuttu: usein se tallustelee lähetyksessä taustalla, kun Pouta viittoilee kohti sääkarttoja ja kertoo, että ”pääosa sateista tulee tälläkin kertaa vetenä, räntänä ja jäätävänä tihkuna”.

Puopolon osuus Huomenta Suomi -lähetyksessä alkaa 7.07. Hän vetää keskustelun, jossa Risikon vastinpari on ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk).

Risikko arvostelee pääministeri Juha Sipilän päätöstä hajoittaa hallitus. Pekkarinen puolustaa Sipilää tämän omilla sanoilla: ”Tulos tai ulos.”

Puopolo on tyytyväinen. Mainoskatkolla hän hehkuttaa: ”Loistavaa, tuli erimielisyyttä. Se on aina kannatettavaa.”

 

Puopolo on tuttu useista Ylen radio-ohjelmista, tv:n kulttuurimakasiini Stradasta, tiedeohjelma Prismasta ja kahden viime vuoden ajan MTV:n Huomenta Suomesta.

Puolisen vuotta sitten hän aktivoitui Twitterissä ja alkoi kirjoittaa MTV:lle kolumneja. Muutamia kolumniotsikoita:

Sori feministit, en voi taistella epätieteellistä ja sekavaa patriarkaattianne vastaan.”

Sukupuolentutkimuksen tieteeksi verhoilluissa saduissa naisia sorretaan aina ja kaikkialla.”

Kiintiöt ovat laillistettua syrjintää.”

Tämän takia feministit vihaavat Kulttuuritalolla esiintyvää oikeiston pop-älykköä Jordan Petersonia.”

Puopolo ”triggeröi” eli ärsyttää, ahdistaa ja provosoi ulostuloillaan. Naisten ja miesten erot työelämässä eivät johdu hänen mielestään patriarkaatin syrjivistä rakenteista. Syrjivä patriarkaatti on pääosin myytti. Miehistä tulee insinöörejä ja naisista sairaanhoitajia, koska biologia ja geenit ohjaavat heitä näihin ammatteihin.

Puopolo kirjoittaa aiheesta lähes pakkomielteisesti, ja somekansa reagoi kuin Pavlovin koira ruokakelloon.

Vaikka monet kokevat Twitterin keskusteluilmapiirin myrkyllisenä, Puopolo viihtyy siellä mainiosti.

”Oletan että geneettinen predispositio ohjasi minua kohti Twitteriä”, hän selittää.

 

Puopolon lapsuus oli kaaosta. Suomalaisen äidin ja italialaisen isän perhe muutti Suomeen, kun hän oli parivuotias.

Isä oli maanisdepressiivinen ja psykoottinen ja äiti rapajuoppo. Isä ei viihtynyt kauaa Suomessa vaan haahuili ympäri Eurooppaa pikkurikollisissa bisneksissä. Silloin tällöin hän muisti Suomessa elävää poikaansa ”lahjoilla”.

”Yhdessä paketissa oli 50 kappaletta antipsykoottista Truxal-lääkettä ja ohje: syö näitä kolme kertaa päivässä”, Puopolo muistelee.

Välillä posti toi jätesäkkejä, joihin oli kääritty pelikortteja, šakkinappuloita, havunneuloja ja tupakkaa.

Alkoholistiäidin kanssa elämä oli hurlumheitä. Äidin uusi mies heitti seitsemänvuotiaan Ivanin kerran aamuviideltä ulos kotoa.

”Heräsin kun hän hakkasi puhelinta ja huusi sinne jotain saatanan huoraa”, Puopolo kertoo. ”Kuulin hänen mainitsevan hotelli Rivolin, josta löysin äidin kaatokännissä. Nukuin yön siellä ja aamulla mentiin kotiin.”

Perhe vaihtoi jatkuvasti paikkakuntaa. Mikkelistä Kuopioon, sieltä Keravalle ja Anttolaan.

”En muista lapsuudestani juuri mitään. En koulusta, en koulukavereista.”

Ennuste loppuelämälle ei näyttänyt hyvältä.

”Voisin ihan yhtä hyvin olla pirinisti kuin tv-juontaja.”

Toisaalta Puopolo korostaa voimakkaasti geenien roolia siinä, millaiseksi ihmisen elämä muodostuu.

Onko hän siis perinyt geenit, joiden avulla selvisi vaikeasta lapsuudestaan?

”Sanotaan näin, että ehkä minulle on käynyt geenilotossa sillä tavalla hyvä tuuri, että olen onnistunut välttymään pahimmilta vaihtoehdoilta.”

 

Puopolo muutti 16-vuotiaana yksin Lahteen asumaan ja opiskeli hetken ravintolakoulussa. 19-vuotiaana hän pääsi työllistämiskokeiluun Teatteri Vanhaan Jukoon valomiesharjoittelijaksi, mutta sai potkut, koska lintsasi kaikista töistään.

Rytmiradio Lahti palkkasi Puopolon, koska hän luki sujuvasti uutissähkeitä. Se oli toimittajanuran alku.

Tyttöystävä patisti hänet parikymppisenä yliopistoon lukemaan sosiologiaa ja tieteenfilosofiaa.

”Se oli aivan uusi ja ihmeellinen maailma. Tapasin älykkäitä ihmisiä, joiden kanssa pärjäsin.”

Sosiologiaan Puopolo suhtautui kriittisesti. Järkevien teorioiden ohella tuputettiin kaikenlaista ”huuhaata”, joka vähätteli biologian osuutta ihmisen käytöksessä. Todellinen kutsumus löytyi, kun Puopolo luki Esko Valtaojan Kotona maailmankaikkeudessa ja tutustui sen jälkeen fysiikkaan, kemiaan ja matematiikkaan.

”Pidän matematiikkaa kauneimpana asiana maailmassa.”

Kesätyön kautta Puopolo pääsi Yleen. Hän sai työparikseen nykyään Supermarsu-kirjoistaan tunnetun Paula Norosen. Kahnauksia seurasi taas. Puopolo ja Noronen huomasivat Miss Suomi -kilpailussa säännön: kisaan saivat osallistua vain syntyperäiset suomalaiset naiset.

Juontajakaksikko teki asiasta vähemmistövaltuutetulle tutkintapyynnön. Molemmat saivat Yleltä kirjallisen varoituksen, koska pyyntö lähti työsähköpostista. Mutta kansalaisuuspykälä poistettiin Miss Suomi -kisojen säännöistä.

Aamujuontaja Ivan Puopolo Maikkarin uutisstudiossa.

Aamujuontaja Ivan Puopolo Maikkarin uutisstudiossa.

”Voisin ihan yhtä hyvin olla pirinisti kuin tv-juontaja.”

Tunteiden ylikorostaminen on Puopolon mielestä ihmiskunnan vitsaus. Yhteiskuntaa pitävät koossa järki, luonnontieteet ja kylmä rationaalisuus.

”Yleisesti ottaen olen sitä mieltä, että ihmiset ovat biologisia robotteja, olemme vain koneita, jotka monistavat geenejä eteenpäin.”

Puopolon ystäviä naurattaa.

”Ivan on erittäin tulisieluinen, sellainen sydämellään elävä tyyppi”, sanoo Paula Noronen.

Stradaa Puopolon kanssa juontanut näyttelijä Sanna Stellan on käynyt Puopolon kanssa monet väittelyt.

”Meillä on ollut ihan mahtavia tappeluita esimerkiksi lääketeollisuudesta. Ivan pitää lääkkeistä erittäin paljon, aina kun vain on mahdollista, hän syö niitä eri vaivoihin.”

Stellan tietää, että Puopolo on Twitterissä sotajalalla feministien kanssa, mutta hän kiistää ehdottomasti, että tämä olisi sovinisti.

”Olen itse lujasti feministi ja todella herkkä reagoimaan, jos kohtaan töissä sovinismia”, hän sanoo. ”Ivanin kanssa tämä ei ollut koskaan ongelma, hän käyttäytyi täysin tasa-arvoisesti kaikissa tilanteissa.”

Mutta hän myös rakastaa väittelyitä eikä pelkää konflikteja.

”Hänellä ei ole mitään tarvetta tulla hyväksytyksi eikä hän ole kiinnittynyt mihinkään eikä kehenkään”, Stellan sanoo. ”Pistä siihen, että hän on siinä mielessä buddhalainen. Se on pahinta mitä sille voi sanoa! Ja että provoilun takana on herkkä ihminen.”

Puopolo onkin kauhistuvinaan.

”Miten ne noin voivat sanoa? Eihän minulla ole mitään tunteita!”

Salaa hän taitaa kuitenkin olla vähän mielissään.

 

Puopolon suhtautuminen vähemmistökiintiöihin ja vihapuheeseen on kiinnostavaa. Ivan-etuniminen mies ei ole aina kelvannut vuokralaiseksi, ja radiossa oli aikoja, jolloin häntä passitettiin joka toisessa kuulijapalautteessa takasin Venäjälle.

Puopolo torjuu kuitenkin kaikenlaiset kiintiöt, ja vihapuhe on hänestä hysteerikkojen kehittämä termi, joka pitäisi heittää romukoppaan.

Hän voisi silti kannattaa anonyymia hakua kaupungin vuokra-asuntoihin, jolloin kukaan ei karsiutuisi pelkän nimen perusteella.

Ja vaikka naisten ja miesten palkkaerot ovat hänen mielestään vain luonnollista seurausta siitä, että hoivaviettiset naiset hakeutuvat miehiä matalapalkkaisemmille aloille, hän olisi valmis maksamaan enemmän veroja, jotta sairaanhoitajien palkkoja korotettaisiin.

 

Helsingin Sanomien Nyt-liite lähetti Puopolon viime syksynä feministiseen FemF 2018 -tapahtumaan reportteriksi. Kohtaamisella haettiin tietenkin mahdollisimman raflaavaa juttua.

Tavoite onnistui pienimuotoisesti: yksi osallistujista joutui lähes šokkiin Puopolon nähdessään. Hän kertoi olevansa täysin triggeröitynyt Puopolon tviiteista eikä kokenut tapahtumatilaa enää turvalliseksi.

Nauttiko Puopolo tilanteesta? Lähtikö hän haastamaan riitaa?

”Etukäteen jännitti mennä sinne. Eihän kukaan halua olla se tilaisuuden vihatuin tyyppi. Mutta kieltämättä kun tämä triggeröitynyt nainen tuli paasaamaan, niin tavallaan nautin siitä.”

Sukupuolentutkimus on Puopololle kuin punainen vaate, jota matadori heiluttaa härän edessä. Se on hänen mielestään tieteen irvikuva, tietoinen poliittinen projekti maailman muuttamiseksi.

”Saahan sellaista yrittää, mutta silloin pitää perustaa puolue ja asettua ehdolle eikä kupata veronmaksajien rahoja epätieteelliseen humpuukiin.”

Puopolo mainitsee esimerkin sukupuolentutkijoiden sekopäisyydestä. Åbo Akademin sukupuolentutkimuksen laitoksen pikkujouluissa musta tohtori Faith Mkwesha ajautui sanaharkkaan paikalla olleiden transhenkilöiden kanssa, koska hän kieltäytyi kertomasta, millä englanninkielisellä pronominilla viittaa itseensä.

Transihmiset suosivat sukupuolineutraalia pronominia ”they” perinteisten ilmaisujen ”she” ja ”he” sijaan. Riita äityi niin pahaksi, että Mkweshaa syytettiin transfobiasta. Hän ja hänen taustajärjestönsä puolestaan haukkuivat kriitikoita rasisteiksi ja ”homonationalistisiksi gangstereiksi”.

 

Rakentaako Puopolo itselleen tietoista brändiä oikeistosovinistisena tiedeuskovaisälykkönä, joka vetää reilusti oikealta ohi Tuomas Enbuskesta?

”Onko minulla mahdollisuus sellaiseen? Jos on niin kyllä, ilman muuta!”

Eräs Puopolon tuttava uskoo bränditeoriaan vahvasti.

”Jos hän onnistuu luomaan roolinsa oikein, hän istuu jonkin vuoden päästä Evan työryhmissä asiantuntijana.”

Puopolo itse kiistää, että kyseessä olisi tietoinen projekti. ”Minua motivoi se, että keskustelu on vinoutunut yhteen suuntaan. Miehiä arvostellaan kaikesta mahdollisesta ja biologiaa ja geenejä vähätellään ja kaikki on muka ympäristön vaikutusta.”

Jos taas yhteiskunnallisessa konsensuksessa biologiaa pidettäisiin kaikkivoipaisena selityksenä ja ympäristön vaikutus sivuutettaisiin täysin, Puopolo olisi ensimmäisten joukossa vänkäämässä vastaan.

Silloin hänen kynästään voisi syntyä tällainenkin kolumni: ”Geenit, aikamme pyhä lehmä.”  

KUKA

Ivan Puopolo

Ikä: 41

Syntymäpaikka: Como, Italia

Kotipaikka: Helsinki

Koulutus: yhteiskuntatieteiden yo

Työ: toimittaja

Perhe: asuu avopuolisonsa kanssa, viikonloppuisä

Harrastukset: punttisali, tennis

Sisältö