Evoluutiobiologiaa ja läpsäys takamukselle

Professori Jordan B. Peterson on kiistelty Youtube-tähti, joka huhuilee yksilönvastuun perään.

tietokirja
Teksti
Jyrki Alenius

Neuvostoliiton propaganda koristaa Jordan B. Petersonin (s. 1962) kotia. Kanadalainen psykologian professori ei kuitenkaan ole kommunisti. Äskettäin suomennetun 12 elämänohjetta -teoksen johdannossa kerrotaan Petersonin haluavan sisustuksellaan muistuttaa itseään siitä, että utopian nimissä on murhattu yli sata miljoonaa ihmistä.

Youtube-tähti Petersonin mukaan yliopistot ovat olleet pitkään – ainakin Pohjois-Amerikassa – vasemmistolaisesti ajattelevan älymystön kontrollissa, tuhoisin, vaikka ei sentään tappavin seurauksin. Ihmiset etsivät identiteettejään mitä ihmeellisimmistä paikoista, eikä kukaan ole tyytyväinen. Poliittinen korrektius kukoistaa totuuden kustannuksella.

Petersonin mukaan ranskalaisten Jacques Derridan ja Michel Foucault’n kaltaisten filosofien postmoderni haihattelu on johtanut kaiken relativisointiin ja totuuden käsitteen rappeutumiseen; miehet eivät saa olla enää miehiä, naiset naisia, eikä lapsiakaan saa enää kurittaa.

Historia-analyysistä voi helposti olla eri mieltä. Petersonin postmodernit konnat ovat lähinnä retorisia olkiukkoja, joiden filosofiaa sopivasti retostelemalla voi istuttaaa epäilyksen varjon akateemisen väen tieteellisen puolueettomuuden ylle.