Eviran munakohu: ministeri Sirkka-Liisa Anttila pitää tiedotussotkua vakavana

Kotimaa 4.3.2009 19:27

”Tiedottaminen on ykkösasia, kun tällaisia epäilyksiä ilmenee. Kaiken tiedon on perustuttava tutkittuun faktaan, sillä jokainen virheellinen tieto syö uskottavuutta suomalaisen kananmunan salmonellattomuudesta”, maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila sanoi keskiviikkoiltana STT:lle.

Anttila (kesk) pitää erittäin vakavana ja valitettavana Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) keskiviikkoista tiedotussotkua, joka liittyi epäilyihin, että myyntiin on päässyt salmonellaa sisältäviä kananmunia.

Anttila kertoi keskustelleensa asiasta Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallion kanssa. ”Ymmärsin, että virastossa oli tehty tiedotuslinjaus, mutta joku oli toiminut toisin. Ilmeisesti kyseessä on inhimillinen erehdys.”

Anttila sanoo luottavansa täysin Husu-Kallioon eikä pidä tarpeellisena puuttua itse tilanteen selvittämiseen. ”Evira itse käy tilanteen läpi ja katsoo, missä virhe tuli, sillä jokaisesta virheestä pitää oppia.”

Evira ei poistanutkaan munia kaupoista

Kolmelta suomalaiselta munatilalta löytynyt salmonella sotki Elintarviketurvallisuusviraston tiedotuksen keskiviikkona. Virastosta kerrottiin puolilta päivin, että se valmistelee kolmen pakkaamon kanssa munien takaisinvetoa kaupoista. Aikomuksena oli vetää tuhansia kiloja munia myynnistä.

Illansuussa elintarviketurvallisuusjohtaja Maija Hatakka Evirasta kertoikin, ettei munien poistamiselle kaupoista ole tarvetta.

”Ei ole mitään tarvetta kananmunien takaisinvetoon, koska siitä ei aiheudu terveysvaaraa kuluttajalle, tai se riski on hyvin vähäinen.”

Ongelmalliset munat ovat peräisin kolmelta länsisuomalaiselta tilalta. Määrä on Suomessa poikkeuksellista. Eviran mukaan monena vuonna salmonellaa ei ole löytynyt ollenkaan noin tuhannelta kanatilalta. Nyt löytyi. Rutiinitarkastukset tehtiin tiloilla helmikuussa.

Näytteet otetaan kanojen ulosteista, joten munien kunnosta ei ole varmaa tietoa. Hatakka kuitenkin totesi, että munien toimittaminen tiloilta ja pakkaamoista pysäytettiin heti, kun tieto salmonellasta saatiin.

Hatakan mukaan ei ole sataprosenttista varmuutta, etteikö salmonellan saastuttamia munia olisi päätynyt kauppoihin ja kuluttajille.

”Ei sitä voi täysin pois sulkea, mutta riski on arvioitu niin vähäiseksi, että me ei tässä vaiheessa haluta antaa mitään erityisiä käsittelyohjeita.”

Hatakan mukaan normaalikeittiöhygienia riittää munien käsittelyssä, kuten hyvä käsien pesu.

Evira ei suitsi raakojenkaan munien syömistä

Toinen asia, josta Evira souti ja huopasi keskiviikkona, oli toisen tiloilta löytyneen bakteerin luonne. Salmonella typhimuriumin kerrottiin voivan päätyä munan kuoren sisään, jolloin raakojen kananmunien käyttö esimerkiksi kotimajoneesin teossa ei olisikaan niin turvallista kuin on aiemmin hehkutettu.

Illansuussa Hatakka ilmoitti STT:lle, ettei ole olemassa tieteellistä näyttöä siitä, että kyseinen bakteeri voisi päätyä munan sisuksiin. Aiemmin päivällä tämä oli Hatakankin mielestä vielä mahdollista.

Lopputulos keskiviikkona oli, ettei Evira suitsi suomalaismunien nauttimista raakoina, vaikkapa kotitekoisessa majoneesissa.

Suomesta on kuitenkin Eviran päivällä antamien tietojen mukaan löydetty ainakin kahdesti myös sellaista salmonellabakteeria, joka voi päästä kananmunaan sisälle.

Kaikesta huolimatta Evira vakuuttaa, että salmonella on hyvin harvinaista Suomessa, sen esiintyvyys on alle prosentin luokkaa tuotantoeläimissä.

Teksti
Tomi Oravainen / STT

Lue myös
Puhtaus on puoli ruokaa