Puhtaus on puoli ruokaa

Tiede 9.7.2008 14:43

Käsien pesu, kylmäketjun säilyttäminen ja raa’an ja kypsän lihan pitäminen erillään pitävät ruokamyrkytyksiä aiheuttavat pöpöt pääosin loitolla.
käsienpesu

Yksi sitkeimmistä bakteereista ei kuitenkaan kavahda edes jääkaappia. Yersinia-bakteeri viihtyy kylmässä ja leviää myös raakojen vihannesten mukana.

Kaksi vuotta sitten kotimaisiin porkkanoihin piiloutunut yersinia aiheutti kymmeniä ihmisiä koskettaneen ruokamyrkytysepidemian Nurmeksessa. Salaatinlehdissä pesinyt norovirus taas kaatoi pirkanmaalaisia sairasvuoteelle viime kesänä.

Hyksin infektiosairauksien ylilääkäri, professori Ville Valtonen sanoo, että norovirus on ollut tänä keväänä ylivoimaisesti suurin ruokamyrkytysten syy. Tavallisesti toukokuussa taittunut norovirusaalto on jatkunut nyt jo kesäkuun puolelle.

Suomalaisilla ei vastustuskykyä norolle

Valtosen mukaan taudin jatkuminen johtuu siitä, että suomalaisilla ei vielä ole vastustuskykyä uusia norovirustyyppejä vastaan. Viruksen saa vuosittain sadattuhannet suomalaiset.

”Noro on erittäin resistentti virus. Antiseptiset käsihuuhteet tehoavat noroihin huonosti, mikä tekee sen torjunnan vaikeaksi sairaaloissakin. Meillä on ollut satoja vanhuksia viime talvena huonossa kunnossa. On mahdotonta sanoa, ovatko he saaneet viruksen vedestä, ruuasta vai vaikka kättelyn kautta.”

Kotioloissa ruokamyrkytyksen vaaraa voi alentaa pitämällä huolta käsihygieniasta ja säilyttämällä elintarvikkeet oikein.

”Jos ruokia säilytetään samalla tavalla kuin talvella, eli pidetään kylmäketju, sekä käytetään puhtaita astioita ja keittiövälineitä, ei kesän pitäisi olla mikään riskitekijä”, sanoo ylitarkastaja Raija Törmä-Oksanen Elintarviketurvallisuusvirastosta Evirasta.

Lihasta pitää myös moni bakteeri

Kesän grillijuhlissa kannattaa olla erittäin huolellinen, sillä yersinia-bakteeri pitää etenkin lihasta. Ruokaa laittaessa on tärkeä pitää raaka ja kypsennetty liha erillään ja käyttää niiden käsittelyyn eri välineitä.

Lihasta pitävät ja ruokamyrkytyksiä aiheuttavat bakteerit ovat erittäin tuttuja Tanskassa, jossa käytetään paljon erilaisia lihatuotteita. Tanskassa jyllää nyt pahin salmonellaepidemia vuosiin. Yli 300 on sairastunut, ja syyksi epäillään sianlihaa.

Ylilääkäri Valtonen kertoo, että Suomessa salmonellaa esiintyy todella vähän kotoperäisesti.

”Noin 80 prosenttia salmonellasta on tuotu ulkomailta. Tapauksia on muutama tuhat vuodessa. Salmonellabakteerin aiheuttamaa hengenvaarallista lavantautia esiintyy viidestä kymmeneen tapausta vuodessa.”

Kesäaikaan tyypillisiä kampylobakteerin aiheuttamia ruokamyrkytyksiä sattuu vuosittain muutama tuhat. Kylmänkestävä yersinia sairastuttaa tuhatkunta ihmistä vuodessa. Valtosen mukaan ruuan kuumentaminen kunnolla tappaa ruokamyrkytyspöpöt tehokkaasti.

”Kaikkiin näihin pätee se, että ne tuhoutuvat hyvin keittämällä. Salaatin pesu vähentää bakteerien määrää, vaikka ne eivät tuhoutuisi kokonaan. Se vähentää ilman muuta taudin riskiä.”

”Vesi ja saippua, huolellinen käsien pesu ja kuivaaminen ovat asioita, joista ei pitäisi laistaa”, sanoo Eviran Törmä-Oksanen.

Teksti Heidi Kivimäki (STT)

Kuva Tor Wennström / LK

Hygieniavinkkejä

* Aloita ruuanvalmistus aina käsien pesusta.
* Älä valmista ruokaa muille sairaana.
* Pidä keittiö, leikkuulaudat ja välineet puhtaina.
* Vältä bakteerien levittämistä raaoista elintarvikkeista kypsiin.
* Pese kasvikset huolellisesti ennen käyttöä.
* Tarjoile ruoka heti tai jäähdytä nopeasti.
* Kuumenna uudelleen lämmitettävä ruoka huolellisesti.
* Säilytä helposti pilaantuvat elintarvikkeet kylmässä.