Suomen Kuvalehti tableteille, puhelimille ja selaimille – tutustu ja testaa

Kotimaa 3.4.2012 12:07

Suomen Kuvalehti ottaa ison askeleen digitaaliseen maailmaan. Uusi digilehti toimii siellä, missä lukijatkin ovat.

Suomen Kuvalehti digi Kuva Jorma Marstio, kuvankäsittely Arja Latvaniemi.

Digilehteen päivitys 5.10.2012. Se korjaa havaittuja ongelmia ja helpottaa lukemista. Lue lisää.

Suomen Kuvalehti on nyt myös Suomen Kuvalehti digi. Lehden voi lukea monilla erilaisilla laitteilla. Lisäksi digilehden voi tilata.

Syyskuusta 2010 SK on ollut saatavana iPad-versiona Applen taulutietokoneille. Lehti on ollut kaupan vain irtonumerona. Tähän tulee uuden digilehden myötä muutos. SK digiä voi lukea edelleen iPadilla, mutta myös tietokoneen verkkoselaimella, Android-käyttöjärjestelmän tableteilla sekä useilla uusilla älypuhelimilla, kuten iPhonella ja Nokian Lumialla.

Tällä hetkellä digilehti on maksullinen lisäpalvelu SK:n kestotilaajille. Digilehden lukuoikeus maksaa 2,5 euroa kuukaudessa, tilauksen voi tehdä Otavamedian asiakaspalvelun kautta.

Myös pelkän digilehden tilausmahdollisuutta suunnitellaan.

Lukijoita kiinnostaa

Digilehti-idean takana on ajatus, että toimituksen työn tulokset tarjotaan kaikkiin niihin välineisiin, joita lukijat haluavat käyttää. Paperilehti on vielä pitkään yleisin käyttöliittymä, mutta muutoksen merkkejä on.

Maailmassa syntyy päivittäin noin 370 000 lasta. Vuorokauden aikana otetaan käyttöön noin 1,4 miljoonaa uutta mobiililaitetta eli älypuhelinta ja tablettia. Monet käyttävät aikamoista laitekirjoa päivänsä aikana: aamulla älypuhelinta työmatkalla, päivällä läppäriä tai pöytäkonetta töissä ja illalla vielä taulutietokonetta kotona.

Tämän vuoksi mobiilista puhutaan nyt niin paljon.

Otavamedian keräämät tutkimustulokset kertovat, että moni haluaa lehden sähköisenä versiona. Lukijoiden palautteesta nousee kaksi pääviestiä: sähköisen julkaisun pitää olla helppo ja halpa.

Yleisimmät motiivit digilehden suosimiseen ovat halu päästä irti paperista sekä liikkuva elämäntapa.

Uutta tekniikkaa

SK:n digilehti on tehty HTML5-tekniikalla. Hieman yksinkertaistettuna kyse on verkkosivusta, joka osaa näyttää ”lehdeltä”. Julkaisu vaihtaa ulkoasua sen mukaan, millä laitteella sitä luetaan. Älypuhelimen näytöltä ei joudu tihrustamaan samaa sivua kuin tietokoneen ruudulta.

Kansainvälisistä lehdistä Financial Times on päätynyt samaan ratkaisuun.

Etuna tässä tekniikassa on, että jokaiselle laitemallille ei tarvitse tehdä omaa sovellusta. Se olisi kallista, ja esimerkiksi Apple nappaa vielä kolmanneksen myyntitulosta.

”Monilaitetuki on yleistyvä standardi. On kiinnostavaa nähdä, mihin suuntaan tämä vie lukukokemusta”, sanoo Otavamedian uusien liiketoimintojen johtaja Jaakko Haapakangas.

Jotta digilehden voi avata, laitteessa pitää olla käytössä verkkoyhteys. Lehti on myös mahdollista ladata laitteen muistiin esimerkiksi lentokoneessa lukemista varten.

SK digin lukijat voivat jakaa linkkejä lehden juttuihin sosiaalisen median ja sähköpostin kautta. Jutun voi lukea vaikka ei olisikaan tilaaja. Tavoitteena on saada sana kiertämään. Uutiset ja ilmiöt leviävät nykyään tehokkaimmin sosiaalisen median välityksellä.

Sanomalehdet liikkeellä

Suomalaiset sanomalehdet ovat lähteneet voimalla tekemään iPad-versioita. Muun muassa iltapäivälehtiä, Kauppalehteä, Helsingin Sanomia sekä monia maakuntalehtiä voi lukea iPadilla. Joistakin on olemassa myös sovellus Android-laitteita varten. Lisäksi ainakin kymmenen lehteä suunnittelee julkaisevansa tablettiversion tämän vuoden aikana, kertoo Suomen Lehdistö -lehti.

Aikakauslehdet ovat toistaiseksi hieman varovaisemmin liikkeellä. Suomen Kuvalehden lisäksi iPad-versio on tarjolla muun muassa Tekniikan Maailmasta, Tietokoneesta, Gloriasta, Tieteestä ja Imagesta.

Nyt julkaistava Suomen Kuvalehti digi on Suomen ensimmäinen aikakauslehti, joka toimii useilla älypuhelin- ja tablet-malleilla. Kyse on uudenlaisesta toteutuksesta myös koko maailman mittakaavassa.

Toimiiko minulla?

Pitääkö lehden näyttää ”lehdeltä” myös ruudulta luettuna? Jotkut pitävät niin sanotusta näköislehdestä, jossa on täysin sama sivunäkymä kuin paperilehdessä. Toinen koulukunta pitää enemmän sähköisen maailman ehdoilla suunnitelluista julkaisuista.

SK digi ei ole näköislehti. Se sisältää samat tekstit ja kuvat kuin paperinen Suomen Kuvalehti, mutta näyttää hieman erilaiselta riippuen siitä, millä laitteella lehden avaa.

Digilehden toimivuuden omalla laitteella voi selvittää kahdella tapaa. Laitevaatimusten lista löytyy osoitteesta Suomenkuvalehti.fi/lehti. Varmin tapa on avata digilehden ilmainen näytenumero osoitteessa digi.suomenkuvalehti.fi ja tutustua. Näytelehti on kaikkien nähtävissä tilauksesta riippumatta.

Näin avaat digilehden

  • Kirjaudu sisään sähköpostiosoitteella ja asiakasnumerolla.
  • Asiakasnumeron löydät lehden takakannesta tai laskusta.
  • Jos laitteesi ehdottaa pikakuvakkeen luomista työpöydälle, se kannattaa tehdä.
  • Kun kirjaudut sisään, pääset valikkoon, josta voit valita luettavan lehden.
  • Ensimmäisellä lukukerralla näet selausohjeet, joihin voi palata myöhemminkin.

Julkaistu 3.4.2012 klo 15.07, päivitetty 16.10.2012 klo 16.30.