Uusi Suomen Kuvalehti -sivusto

Tappolistalla

Koulukinkku
Blogit Järki ja tunteet 14.1.2010 18:53

Tervetuloa Harlemiin.

olen saanut todella rohkaisevia kommentteja
pitkin syksyä kirjoituksistani
ja olen niistä valtavan kiitollinen
koska niillä jaksaa aina paljon pitempään

joku epäili alkuviikosta
että en ole helsingissä töissä
vaan jossain suburbanlähiössä

ihan paremmalla puolella helsinkiä ollaan
ja oppilasaineskin on hiukan valikoituneempaa
ihmisillä ja erityisesti vanhemmilla
vain on liian ruusuinen kuva
menosta kouluissa

eikö kukaan osaa lukea rehtorien
lausunnoista lehdissä (erityisesti rivinvälit)
että ongelmia silotellaan
ja useimmat väittävät vieläkin
”että MEILLÄ ei kiusata” tai
”JOS kiusataan, niin siihen YRITETÄÄN puuttua”

anteeksi, että toistan itseäni
mutta kiusaamista on niin paljon ja koko ajan
että voisin unohtaa opsit ihan täyspäiväisesti
ja keskittyä ainoastaan välienselvittelyyn

en pääsisi luokasta opehuoneeseen
ellen sulkisi silmiäni käytävillä
hevosille tarkoitetuilla lapuilla
tänäänkin viisi poikaa muksi toisiaan
suoraan opehuoneen oven edessä
ja päät kolisivat seiniin
roikuin yhdessä kuristusotteessa kiinni
ja teeskentelin selvittäneeni tilanteen
kun minulla oli pissahätä

ennen viimeisen tunnin alkua
puutuin jatkuvaan nimittelyyn
johon kuuluivat sanat
huora, läskiperse, vitun idiootti

tiesin että asia on tärkeä
mutta ehdotin silti kiukkuiselle sonjalle
että voidaanko selvittää tämä
koulun jälkeen
(eikä kukaan tietenkään halua jäädä
mitään selvittelemään kolmen jälkeen)
ja minä halusin perheeni pariin

tunnin lopuksi sain vielä runnoa oven auki
kun kolme poikaa piti sitä väkisin kiinni ulkopuolelta
eivätkä kaikki oppilaat päässeet luokasta heti ulos
ja yhdelle tytölle tuli jo paniikki

potkaisin korkokenkäni ovesta läpi
ja puskin hartioilla adrenaliinin avustamana
ovi repsahti auki
mutta pojaat juoksivat jo kaukana
onneksi olen käynyt punttisalilla
(hätääntyneet oppilaat kyllä väittivät ensin
etteivät voimani riitä saamaan ovea auki)

tappolistat ovat arkipäivää
rautalankaa tässä vääntelen nyt

minusta on epäreilua
että kiusattu haetaan jalkapuuhun
poliisisaattueen voimin
ja kiusaajat jäävät patsastelemaan kouluun
syyttömyyttään vakuutellen ja virnuillen
niikuin tähänkin asti

kiusaajat kulkevat suomessa
diplomaattipassilla
seuraamuksia ei ole

Lue myös

didi dyy dyy didi dyy dyy didi dyy dyy dii

koska kiusaaja on esimerkiksi
erotettu koulusta määräajaksi?

ei koskaan
koska hänellä on
enemmän oikeuksia
kuin velvollisuuksia

P.S. jos ihailemani asianajaja Tomi Vähätalo
ajaisi kiusattujen asiaa samaan tapaan
kuin aikanaan pieni vastaan isot
pankki- ja kettutyttöoikeudenkäynneissä
niin koulujen virkamiehet vapisisivat kauhusta

 

Lue myös

didi dyy dyy didi dyy dyy didi dyy dyy dii

Koulukinkku

Keskustelu

Hyvä ja tiiviisti asiaa valaiseva kirjoitus. Jälleen. Tänne sinun blogiisi on hyvä pistää linkki jos joskus jossain törmää mielipiteeseen että ”samanlaistahan se on aina, nuoriso vähän kokeilee rajojaan”.

Mutta tällä kertaa en ymmärrä otsikon yhteyttä juttuun. Tai siis joudun poikkeuksellisesti arvailemaan yhteyttä. Näin ei ole aikaisemmin käynyt.

Tarkennus vielä, että klikkasitko auki linkin Vartin juttuun (linkitetty sinisellä sanaan tappolista)?

Kyllä, jotenkin vaan jäänyt sellainen kuva että aikaisemmin otsikkosi ovat paljon vahvemmin olleet juuri senkertaisen tarinasi/kuvauksesi otsikoita. Siis niin että kun muistaa otsikon, tulee samantien koko tarina mieleen. Ihan loistava esimerkki oli tuo didi dyy dyy… Tällä kertaa oli kaksi minun näkökulmastani irrallista tarinaa, enkä löydä selkeää yhteyttä.

Ei voi kuin mielenkiinnolla odottaa, koska tähän tulee muutos. Ehkä sitten, kun sopivan isokenkäisen lapsi tai lähisukulainen saa omakohtaista kokemusta aiheesta. Eikö virallinen stoori ole se, että Pisa-arvioinnin(kin) mukaan asiat on meillä niin mainiosti, että tänne pitäisi kutsua delegaatioita ihastelemaan vientituotetta nimeltä suomalainen koululaitos?

Jätetään poliisit ja vartijat pois laskuista, minkä muun ammattikunnan työpäivässä on aiheellista odottaa tämän postauksen tyyppisiä tapahtumia? Ottaisitteko itse vastaan tällaista työtä? Jumaliste, täytyy käydä henkilöön kiinni ja tapella tiensä työtiloissa – ja toinen osapuoli ei saa edes rangaistusta?

Kuka haluaisi mennä vaikka VR:n pikajunaan kokeilemaan tuota ovitemppua konduktöörin kanssa?

Jos blogin kirjoittaja ei olisi niin piinallisen hillitty asiassaan, ja jos en olisi kuullut vastaavia tarinoita muualtakin, niin nämähän olisi helppo vaieta kuoliaaksi. Ainahan sitä sattuu ja tapahtuu. Pojat on poikia.

Puolittain kieli poskessa – tuntuu siltä, että joistain yläasteista kannattaisi tehdä jonkinlainen murrosikäisten hoploppi, jotta saavat prosessoida murrosikänsä kukin tavallaan. Ne, joilta koulunkäynti luonnistuu, saisivat käydä koulua koulussa ja nämä ääri-ilmiöt pääsisivät kokeilemaan mitä se on jos ei koulua ole ollenkaan, tai hommat tehdään molemmin puolin vaikeamman kautta. Arvelen, että yli puolet tulisi joko omasta tai vanhempien halusta vähän tasapainoisemmalla asenteella takaisin.

Haluanko sittenkään ikinä valmistua?

Kiitos erinomaisesta, humaanista blogista. On ikävää mutta totta, että usein ja useille tulee ensimmäiseksi mieleen lähiöiden koulut, kun puhutaan huonosta ilmapiiristä, koulukiusaamisesta ja häiriköinnistä koulussa. Alhaisia luonteenpiirteitä ja huonoa käytöstä kun löytyy ihmisistä rotuun, asemaan tai asuinpaikkaan katsomatta.

Iän kertyminenkään ei aina vie kiusausviettiä mennessään. Olen ollut todistamassa järkyttävää kiusausta sekä luokkatoverien alistamista ja häpäisyä jopa abiturienttien keskuudessa. Nyt kyseinen eliittikoulun käynyt sadisti lienee jatkamassa viettiään työelämässä.

Kiitos blogista. Miksi tämä asiallinen kommentti poistetaan??? Minkälaisia valmiuksia mielestänne nuorilla, opettajilla ja vanhemmilla pitäisi olla kiusaamiseen reagoimiseen ja ennaltaehkäisemiseksi? http://www.kiusaaminen.fi ”Puhutaan koulu– ja työpaikkakiusaamisesta” ”KiVa Koulu on uusi kiusaamisen vastainen toimenpideohjelma” http://www.kivakoulu.fi .

Suomessa työpaikkakiusaaminen ja koulukiusaaminen on laitonta. Aikuiset mieltävät, että koulukiusaaminen ei ole hyväksyttävää ja on hankkeita, kuten kivakoulu. Minkälainen on aikuisten esimerkki lapsille ja nuorille, kun Suomi on työpaikkakiusaamisen kärkimaa? Entä esimerkiksi julkinen kiusaaminen, kuten nettikiusaaminen? kuinka hyvin aikuiset ovat perehtyneet nuorten tekemisiin netissä? Minkälaisia mielenterveyttä vahvistavia valmiuksia nuorille opetetaan vaikeisiin asioihin regoimisesta, nuorten ahdistuksesta, väkivaltaisuudesta yms.? mielenterveys on kaikkien ihmisten terveyttä eikä pelkkää häiriökäyttäytymistä. Mitä varhaisemmassa vaiheessa nuorella on valmiuksia regoida vaikeisiin asioihin ja hakea tarvittaessa apua, sen helpompaa kasvaminen on.

”Koulukiusaamisesta ongelmia aikuisena. Toistuvasti kiusaamiseen syyllistyneillä todetaan runsaasti antisosiaalisia persoonallisuushäiriöitä, kiusatuilla taas ahdistuneisuushäiriöitä. Sekä uhrina että kiusaajana olleet kärsivät molemmista” http://www.tiede.fi

Mielipiteenne, että auttaisiko nuorten vaalikeskustelussa ehdottama psykologikäynti osana terveydenhoitoa ennaltaehkäisemaan kiusaamista ja kiusaamiseen reagoimista kouluissa?
Pitäisikö kouluissa olla mielenterveyttä vahvistavaa opetusta, kuten neuvoja, miten ihmismieli reagoi vaikeisiin asioihin?

SPR Henkinen tuki http://www.redcross.fi/apuajatukea/henkinentuki/fi_FI/

Mielenterveyden keskusliitto http://www.mtkl.fi

Keskusteluapua arkielämän kriiseissä http://www.secure-tukinet.net

Kuinka paljon hankkeista jäljempänä olevista hankkeista tiedotetaan kouluissa ja ovatko mielestänne toimivia?

”Puhutaan koulu– ja työpaikkakiusaamisesta” http://www.kiusaaminen.fi

”KiVa Koulu on uusi kiusaamisen vastainen toimenpideohjelma” http://www.kivakoulu.fi .

Tukea normaaliin nuoruuteen, vanhemmuuteen ja vaikeisiin asioihin http://www.mll.fi ,
http://www.nuortennetti.fi ja http://www.vanhempainnetti.fi

”Suomi on työpaikkakiusaamisen kärkimaa” http://fi.wikipedia.org/wiki/Kiusaaminen

Nuorten puhetta väkivallasta http://www.haaste.om.fi/32934.htm

mielestäni poliisiylijohtaja Mikko Paaterolla on usein asiallisia mielipiteitä mm. ennalta estävästä työstä mm. väkivallattomuudesta. Miten kaikki ihmiset voisivat vahvistaa ennalta estävää työtä kiusaamisessa, henkisessä ja fyysisessä väkivallassa? mielestäni on tärkeää vahvistaa ihmisten vastuuntuntoa itsestään ja lähimmäisistä.

Kiusaamisen ollessa Suomessa laitonta linkissä poliisiylijohtaja Mikko Paateron blogista..

…”Poliisin onnistuneella ennalta estävällä työllä ja siihen edelleen panostamalla voidaan vähentää rikoksia ja häiriöitä ja sitä kautta vähentää myös oikeudellisen ketjun muiden osien sekä muiden viranomaisten työtä.” …

…”Hyvinvointi luo turvallisuutta – turvallisuus hyvinvointia… Suurimpana uhkana syrjäytyminen” …Eräs asia on kuitenkin kaikkien tulevaisuuskyselyjen ja analysointien kärjessä. Suurin sisäisen turvallisuuden uhka Suomessa on syrjäytymiskehitys. Ei siis järjestäytynyt rikollisuus, ei internet-maailma, ei terrorismi, vaan syrjäytyminen. Se luo pohjaa ja mahdollisuuksia monille ei-toivotuille kehitystrendeille, kuten raa’alle väkivallalle ja ääriryhmittymille.” http://www.poliisilehti.fi/poliisistapaivaa

Näitä luetaan juuri nyt