Uberin keksijä olisi Suomessa vankilassa

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Suomi on siitä paska maa, että täällä bisneksen uudistajat joutuvat vankilaan. Jos joku tekee jotain oikeasti disruptiivista (muotisana, tiedän), joutuu hän viranomaisten hampaisiin.

Suuri osa viime aikoina maailmalla menestyneimmistä startupeista on ollut härskejä, jopa laittomia. Otetaan kaksi esimerkkiä jakamistaloudesta: taksibisneksen räjäyttäjä Uber ja hotellibisneksen rapauttaja AirBnB. Samaan aikaan kun virkamiehet nauttivat näistä Amerikan konsepteissa yksityiselämässään, he miettivät, kuinka kotimaiset vanhojen rakenteiden murskaajat voisi tuhota.

Kun Uber kertoi puolitoista vuotta sitten aikeistaan tulla Suomeen, Taksiliitto sanoi, ettei se ”näe uusille älypuhelinpalveluille tarvetta Suomessa”. Viime marraskuussa tämä taksiliikenteen vapauttaja sitten aloitti täällä – ja Taksiliitto huusi Iltasanomissa poliisia apuun: “Uber aloitti Suomessa, taksiliitto odottaa viranomaisten puuttuvan asiaan”.

Ei ole helppoa härmässä AirBnB:lläkään. On vaarallista, jos hotellialan katteet pienenevät, kun tavalliset ihmiset voivat laittaa kämppiään vuokralle matkailijoita palvellakseen. Se on itseasiassa ”täysin kestämätöntä” ja raivostuttavaa, kuten Matkailu- ja ravintolapalveluiden Mara ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi totesi jo viime kesänä.

Onneksi Uber ja AirBnB ovat jenkkejä. Vastuuhenkilöitä on vaikea saada linnaan.