Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Uberin keksijä olisi Suomessa vankilassa

Sami Kuusela
Blogit Hupparihörhö 17.3.2015 13:13
Suomi on siitä paska maa, että täällä bisneksen uudistajat joutuvat vankilaan. Jos joku tekee jotain oikeasti disruptiivista (muotisana, tiedän), joutuu hän viranomaisten hampaisiin. Suuri osa viime aikoina maailmalla menestyneimmistä startupeista on ollut härskejä, jopa laittomia. Otetaan kaksi esi...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Sami Kuusela

Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Keskustelu

Bookabooka on hyvä esimerkki mutta käsittääkseni TVkaista ei ole edes yrittänyt neuvotella laillisia tekijänoikeuksia palvelulleen. Kaverit päätyivät kehittelemään ratkaisuja lähinnä huijatakseen viranomaisia, esim heillä oli satoja digibokseja jossain huoneessa mihin ei tullut edes sähköjä. Luulivat että näin viranomainen uskoo että ”vuokraamme vain näitä eteenpäin”. Rikollista toimintaa siis, onhan näitä tv-palveluita kuten booxTV jne jotka pelaavat sääntöjen mukaan eikä heitä laiteta linnaan.

Kerros Tommi, mikä ihan täsmällisesti teki TV-kaistasta laittoman? Olihan se absurdia, että niillä edes olisi pitänyt olla jotain bokseja jokaista asiakastaan kohtaan nykyaikana.

Start-up on hienoa ja juhlapuheissa, kunnes astutaan olemassa olevan instanssin varpaille, sitten alkaa kampitus.

No ihan järjetöntähän se onkin! Siksi on aivan uskomatonta että yrittivät kusettaa tässä. Eihän sitä kukaan uskonut.

Lainaan suoraan :”Syyttäjän mukaan kaupallisessa palvelussa käytetään suomalaisten tv-kanavien ohjelmistoja
kokonaisuudessaan ilman asianmukaisia lupia ja näin ollen rikotaan tekijänoikeuslakia
liiketoiminnassa. ” (http://antipiracy.fi/files/TVkaista%20-%20QA.pdf)

Ei tälläistä palvelua ilman että maksaa oikeuksista jenkeissäkään voi pistää pystyyn.

Uber on palveluna todettu Suomessakin lailliseksi. Laitonta on ajaa kyytejä Uberille ilman taksilupaa. Jos Uber houkuttelee laittomia kuskeja ja/tai perii luksuskyydistä taksitaksaa suurempaa hintaa, se voi silloin syyllistyä rikokseen yllytykseen ja kiskontaan.

Bookabooka oli alusta lähtien lähempänä AirBnBtä ja Uberia kuin amerikanserkkunsa Chegg.com. Bookabooka vain välitti kirjojen omistajien yhteystiedot tekstiviestinä kirjojen tarvitsijoille. Siksi myös vuokrahinnat olivat paljon pienempiä kuin Chegg.comilla, joka edelleen ostaa kirjat itselleen ja vuokraa niitä vasta sitten eteenpäin: ”Books normally rent around half the retail price; for example, a macroeconomics textbook priced at $122 at a college bookstore would rent for $65 at Chegg.”
Bookabookan ei myöskään tarvinnut kantaa Chegg.comin tapaan huolta vanhentuneista kirjoista: ”Since many textbooks become out-of-date quickly, often replaced with new versions, a key to profitability will be how long a book can be re-rented, or recycled.” http://en.wikipedia.org/wiki/Chegg