TVKaista kuoli ajojahtiin

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Se tuntuikin liian hyvältä ja helppokäyttöiseltä ollakseen laillista. Nimittäin TVkaista. Nyt TVKaista Oy meni konkurssiin ja yhtiön toimitusjohtaja katosi. TVKaistan kippari ei enää ilmeisesti kestänyt mediayhtiöiden ja tekijänoikeusjärjestöjen masinoimaa jahtia, uhkaa ja vuosia kestänyttä painostusta.

Itse tutuistuin TVKaistaan nelisen vuotta sitten hankittuani juuri julkaistun iPadin. Se tuntui taianomaiselta. Niin hyvältä ja helppokäyttöiseltä verkkopalvelulta, että tulin kehittäjille kateelliseksi: miksen itse ollut tätä keksinyt. Samalla kuitenkin tajusin, että oivalluksesta tullaan todennäköisesti sakottamaan.

Suomalainen media-ala ja tekijänoikeusväki kun käyttävät valtavasti energiaa estääkseen uusien innovaatioiden syntymisen. Erityisesti taloudellinen pärjääminen keksinnöillä on epäilyttävää. Lähtökohta on aina: kiellä, vaadi maksua ja uuvuta. Lopuksi haasta lakitupaan, jos ei yrittäjä luovuta.

TVKaista oli nettitallenuksen uranuurtaja. Palvelu tallensi kaikki TV:n ilmaiskanavat pilvipalvelimelle, josta ne oli helppo poimia katsottavaksi. Enää kuluttajan ei tarvinut nauhoittaa ohjelmia digiboksillaan tai olla lähetysaikana ruudun ääressä, vaan ohjelmat saattoi nauttia kun itselle sopi. Ja sehän oli epäilyttävää, väärin ja törkeää, varsinkin kun TVKaista toimi kaupallisin periaattein, eli pyysi pientä kuukausimaksua käyttäjiltään.

Sitten alkoi ajojahti. Ensin älähtivät mediayhtiöt ja vuonna 2009 toimintaa alettiin tutkia tekijänoikeusrikkomuksena. Syyteharkinta valmistui vuonna 2011 ja viime vuoden lopussa mentiin käräjäoikeuteen. Syyttäjä vaati johdolle vankeutta ja korvausvaatimukset olivat nousseet miljooniin. Syytenimikkeenä oli muun muassa törkeä petos.

Ei vuosikausia kestänyttä piinaa kestä kukaan. Jossain vaiheessa kovimmaltakin liikemieheltä katkeaa pinna, hanskat tippuvat ja tekee mieli lähteä karkuun.

Surullisen sivujuonteen tapaukseen tuovat vielä suomalaiset operaattorit, jotka kopioivat nettitallennuksen osaksi viihdepakettejaan, mutta vetivät ominaisuuden peloissaan pois, kun poliisitutkinnat alkoivat. Nyt operaattorit, tekijänoikeusjärjestöt ja tv-yhtiöt ovat päässeet sopuun, jossa nettitallennuksesta tehdään kuluttajalle ärsyttävää ja palveluiden käytettävyyttä huononnetaan pakottamalla käyttäjät muun muassa katsomaan mainoksia, joita ei voi ohittaa. Vaikka tallentavilla digibokseilla on mainokset voinut kelata ohi jo vuosikausia.

Startup-idealistille tulee TVKaistan tapauksesta paha ja surullinen mieli. Taas kerran tekijänoikeusjärjestöt ja katoavaa bisnestään puolustavat mediatalot tappoivat yhden suomalaisen innovaation ja ajoivat muutaman yrittäjän elinikäisiin vaikeuksiin.

Kuluttajahan tästä asiasta vain kärsi. Ei näitä uusia huononnettuja nettitallenuspalveluita tule kukaan käyttämään.