Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Uusi Obama: “Change” vm. 2012

Blogit Americana 22.7.2012 13:23
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kuluva vaalikausi on esitellyt äänestäjille uuden Obaman. Poissa on viime vaalien maailmoja syleilevä kompromissi-hakuinen kokelas. Uusi Obama on aggressiivinen puolipopulisti, joka lupaa tapella keskiluokan ja duunareiden puolesta.

Neljä vuotta sitten Obaman kampanja painotti toivoa ja muutosta. Hän esitteli itsensä rauhallisena, puoluepolitiikan yläpuolella operoivana johtohahmona, joka aikoi palauttaa kompromissin ja ei-poliittisen pragmatismin Washingtoniin. Obaman kampanja toistuvasti viittasi sinipunaisen vaalikartan takaiseen Amerikkaan, puhuen maasta sekoituksella romanttista nostalgiaa ja käytännöllistä tulevaisuudenuskoa.

Imago upposi kansakuntaan. Obama voitti selvällä enemmistöllä, ja maailma oli liki lääpällään Yhdysvaltain uuteen johtajaan.

Näissä vaaleissa imago on muuttunut. Mainokset ja puheet ovat esitelleet huomattavasti aikaisempaa aggressiivisemman Obaman, joka muistuttaa huomattavasti enemmän perinteistä, vaalikartan ja puoluepolitiikan realismit tunnistavaa, kovanyrkkistä politiikkoa. Muutos on selkeä ja ymmärrettävä.

Obama on, ilmiselvästi, perusluonteeltaan edellisen kampanjan imagoaan muistuttava, kompromissihakuinen ja optimistisen ihanteellinen mies. Hän selvästi vierastaa äänekästä tinkaamista ja uskoo riidan pistämiseen keskeltä poikki.

Toisaalta, Obama ei ole myöskään typerys. Puoluepolitiikan realiteetit ja amerikkalaisen nykypolitiikan inhorealismi eivät ole jääneet häneltä huomaamatta. Globaalin finanssikriisin ja kahden sodan aikana Senaatin republikaanipomo Mitch McConnell silti pisti puolueensa tehtävät arvojärjestykseen: ”Tärkein tehtävämme on varmistaa, että Obama jää yhden kauden presidentiksi.”

Tällä vaalikaudella Obama on vastannut republikaanien haasteeseen rajulla kampanjoinnilla. Hän on hyökännyt Romneyn kampanjaa vastaan aggressiivisuudella ja intensiteetillä, joka on jopa hätkähdyttänyt republikaanit. He selvästi uskoivat Obaman pysyttelevän aikaisemmassa sovittelevassa kampanjamallissaan, mutta he olivat väärässä. Obama on ollut kovanyrkkinen operoija ja valmis poliittiseen katutappeluun.

Obama on näiden vaalien Hillary Clinton. Viime esivaalien aikana Hillary varoitti demokraatteja, että Obama saattaa kuulostaa ja näyttää hyvältä, mutta hän ei tunne republikaaneja. ’Te tarvitsette kovanyrkin, ja minä en pelkää tapella republikaanien kanssa” oli Hillaryn kampanjan metaviesti. Nyt Obama on paradoksaalisesti omaksunut silloisen vastustajansa tyylin.

Soundtrack: The Rolling Stones, Street Fighting Man.