Obama on valmis tappeluun

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Barack Obaman uusin TV-mainos on veretseisauttavan julma, hauska, ja taitava kolmenkymmenen sekunnin spotti – negatiivisen mainonnan mestarintyö.

Mitt Romneylla on imago-ongelma. Miehellä on vakavia vaikeuksia luoda kontakteja tavallisiin amerikkalaisiin, ja hän vaikuttaa suloisen tietämättömältä amerikkalaisen keskiluokan ongelmista. Demokraatit ovat luonnollisesti ruokkineet mielikuvaa. He yrittävät painottaa, että Romney on hieman outo, epärehellinen, tekopyhä, ja miljonääri-kuplassa asuva rosvokapitalisti.

Obaman kampanjan uusin mainos toistaa viestiä erittäin tehokkaasti. Kolmenkymmenen sekunnin spotti asettaa Romneyn naurunalaiseksi. Samalla se vihjaa hänen olevan tekopyhä, epärehellinen, ja epäisänmaallinen keskiluokan ja duunareiden kurittaja.

Mainos on pyörinyt erittäin ahkerasti ns. taisteluosavaltioissa, ja on selvästi suunnattu erityisesti vihaiselle valkoiselle duunariväestölle, suurelle liikkuvien äänestäjien ryhmälle. Se pyrkii torjumaan duunareiden suuttumuksen Washingtoniin ja kanavoimaan sen työpaikkoja ja rahaa ulkomaille siirtävien, Romneyn tyylin konsulttikapitalistien suuntaan.

Mainos ei ole inspiroiva, mutta kiistattoman tehokas. Taitavasti pelattu, Team Obama.

Soundtrack: Thin Lizzy, Ballad of a Hard Man.