Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Tuloerot kasvavat – mitä tehdä?

Blogit Americana 27.4.2014 16:30
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Thomas Pikettyn kirjasta Capital in the Twenty-First Century on tullut yllättävä hitti. Yli 600-sivuinen opus on parhaillaan Yhdysvaltojen myydyin kirja, kaikissa myyntikategorioissa. Painokoneet eivät ole pysyneet kysynnän perässä. Amazonissa myydään parhaillaan eioota.

Ranskalaisen taloustieteilijän suksee perustuu hänen kykyynsä muokata amerikkalaisten liberaalien tuntemukset datan tukemaksi, vankaksi analyysiksi. Piketty paitsi osoittaa tuloerojen kasvun ja asettaa sen historiallisiin kehyksiin myös tarjoaa moderneja liberaaleja miellyttäviä malleja ongelman korjaamiseksi.

Pikettyn keskeinen argumentti on, että kun talouskasvu hidastuu, pääoman merkitys ja kasaantuminen harvoihin käsiin lisääntyvät. Nopean talouskasvun aikana – kuten esimerkiksi toisen maailmansodan jälkeisinä lihavina vuosina – taloudellinen liikkuvuus on yleisempää, mutta kun talouskasvu hidastuu ja normalisoituu, vauraus keskittyy. Piketty käyttää dataa, joka ulottuu aina 1700-luvun loppuun saakka, ja sanoo, että vaurauden keskittyminen on normaali osa kapitalismia, ja toisen maailmansodan jälkeiset vuodet olivat poikkeuksellisia.