Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Tuloerot kasvavat – mitä tehdä?

Marko Maunula
Blogit Americana 27.4.2014 16:30
Thomas Pikettyn kirjasta Capital in the Twenty-First Century on tullut yllättävä hitti. Yli 600-sivuinen opus on parhaillaan Yhdysvaltojen myydyin kirja, kaikissa myyntikategorioissa. Painokoneet eivät ole pysyneet kysynnän perässä. Amazonissa myydään parhaillaan eioota. Ranskalaisen taloustieteilij...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Tärkeä aihe, mutta pitää muistaa, että ongelma on Yhdysvalloissa aivan eri luokkaa kuin Suomessa, jossa melkoisen osan viime vuosikymmenien tuloerojen kasvusta selittyy opiskelijoiden ja eläkeläisten määrien kasvulla. Viime vuosina tuloerot ovat pienentyneet pääomatulojen pienentyessä. Nyt kun Wahlroos siirsi kirjansa Ruotsiin, niin tuloerotkin tulevat pienenemään, mistä ei sitten kuitenkaan oltu kovin iloisia…
Suomessa tuloerojen pitäminen otsikoissa on puhtaasti poliittista helppojen äänten kalastelua. Tässä asiassa kannattaa katsoa, mitä Yhdysvalloissa tehdään ja sitten soveltaa sitä Suomeen.

Pikettyllä on läheiset suhteet Ranskan sosialistipuolueeseen. Hän oli Sekoleena Royalin vaalikampanjan taustakirjoittelijoita.
Vieläkin hän kuuluu järjestöön ” À gauche en Europe” elikkä Vasemmisto Euroopassa, jonka perusti sittemmin surullisen kuuluisa Strauss-Kahn.

Piketyllä on varmaan asiaakin mutta mihinkä sosialisti karvoistaan pääsisi.