Todd Akin – typerin kongressiedustaja?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kisa typerimmän kongressiedustajan tittelistä käy yhä kiivaammaksi. Todd Akin (R-Missouri) rykäisi komeasti johtosijoille raiskaus-kommenteillaan.

Akin sanoi sunnuntaisessa haastattelussa, että riski tulla raskaaksi ”oikeassa” raiskauksessa on minimaalinen, sillä ’naisen keholla on kyky sulkea toimintonsa’. Hän esitti kommenttinsa puolustaakseen kantaansa, jonka mukaan naisella ei pitäisi olla oikeutta aborttiin edes raiskaustapauksissa.

Akin puolusti kantaansa lääketieteellä, ja jotkut lääkärit olivat kuulemma hänelle näin kertoneet. Oman lääkärikaverini mukaan Akinin jupinat ovat tietenkin täyttä potaskaa. Seksuaalihistoriaa tutkinut kollegani puolestaan sanoi, että Akinin kanta oli lääketieteellisesti hyväksytty antiikin ajoista aina 1800-luvulle saakka. Vanhat teoriat uskoivat, että hedelmöityminen vaati naisen orgasmin, mutta nämä luulot lensivät romukoppaan jo reilu vuosisata sitten. Eli Akinin biologiankirjat kaipaavat näköjään kipeästi päivitystä.

Kongressimiehen typeryydellä on myös mittavia poliittisia seurauksia. Akin parhaillaan yrittää nousta edustajainhuoneesta senaattiin, ja mielipidetiedusteluiden perusteella hänellä oli erinomaiset saumat kaapata istuvan senaattori Claire McCaskillin (D-Missouri) paikan ja sen myötä mahdollistaa republikaanien kontrollin senaatista. Paino sanalla ”oli.” McCaskillin kampanja on hyödyntänyt tilaisuutta salamanopeasti, ja muut republikaanit vetivät välittömästi pesäeroa Akiniin.

Akin istuu kongressin tiede-, avaruus- ja teknologialautakunnassa. Taitavasti pelattu, kongressiedustaja Akin.

Soundtrack: The Charlie Daniels Band, Uneasy Rider.