Tieteellinen maailmankuva vs. poliittinen (epä)todellisuus

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Pew-tutkimusinstituutin uusi mielipidetutkimus osoittaa jyrkän, puoluekantojen mukaan vedetyn rajan suhtautumisessa ilmastonmuutokseen.

Republikaaneista ainoastaan 38 prosenttia uskoo, että ilmastonmuutoksesta on pitäviä todisteita. Demokraateista vastaava luku on 79 prosenttia. Republikaanien teekutsu-siivestä ainoastaan 23 prosenttia uskoo ilmastonmuutokseen.

Luvut jälleen korostavat modernin amerikkalaisen oikeistoradikalismin postmodernistista, objektiivisen todellisuuden kieltävää luonnetta. Mutta ne kertovat myös karua kieltään kansainvälisten ilmastosopimusten sekä -yhteistyön vaikeudesta lähitulevaisuudessa.

Presidentti Barack Obaman puskema päästökauppa (Cap and Trade) -lainsäädäntö oli eräs republikaanien tärkeimmistä maalitauluista viime vaalikaudella. Tammikuussa, republikaanien ottaessa vallan edustajainhuoneesta, ympäristöpoliittinen aktivismi Yhdysvalloissa haihtuu olemattomiin ainakin seuraavaksi kahdeksi vuodeksi.

Euroopan kannattaa lähitulevaisuudessakin toimia unilateraalisesti ympäristöasioissa. Yhdysvalloilta on edelleenkin turha odottaa vetoapua – ennemminkin päinvastoin. Perässä roikkuva kivireki on nyt entistäkin raskaampi.

Soundtrack: Anna von Hausswolff, Track of Time.