Republikaanien strategiset hölmöilyt

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Viimeiset kolme vuosikymmentä demokraatit ovat olleet erittäin taitavia löytämään tappion aivan voiton hampaista. Nyt he ovat saamassa seuraa republikaaneista.

Republikaaneilla on loistavat saumat veret seisauttavaan vaalivoittoon marraskuussa, mutta he ovat tekemässä parhaansa kutistaakseen voittomarginaalit.

Typeryys alkoi esivaaleissa. Amerikkalaiset esivaalit ovat tosiuskovien heiniä, joissa demokraattien liberaali ja republikaanien shiia-konservatiivinen siipi ovat aktiivisimpia äänestäjiä. Republikaanien ultrakonservatiiviset ehdokasvalinnat uhkaavat nyt viedä heiltä muutaman helposti voitettavan senaattipenkin.

Kentuckyssa Rand Paul on osoittautunut melko omituiseksi ehdokkaaksi. Miehen uskomus, että valtiolla ei ole oikeutta pakottaa yksityisiä yrityksiä palvelemaan vähemmistöjä on osoittautunut epäsuosituksi ideaksi jopa konservatiivisessa Kentuckyssa. Paulin omalaatuinen anarkokapitalismi on pistämässä aikaisemmin republikaaneille varman nakin takaisin peliin.

Nevadassa republikaaneilla oli loistava mahdollisuus kammeta demokraattinen senaatin pomo Harry Reid virasta. Epäsuositun Reidin päihittäminen näytti helpolta, kunnes republikaanit valitsivat Sharron Anglen ehdokkaakseen.

Angle sanoi, että BP:n pakottaminen maksamaan Meksikonlahden öljykatastrofin siivouksen kustannukset on kiristystä: ”Valtion ei pitäisi tehdä näin yksityiselle yritykselle.” Angle puolusti jyrkän abortin vastaista kantaansa melko omalaatuisesti. Kysyttäessä sallisiko hän abortin raiskaus- tai insestitapauksissa, Angle sanoi, että nämäkin tapaukset ovat osa Jumalan suunnitelmaa.

Kentucky on pelissä, ja Reid pitää yllättäen paikkansa marraskuussa, veikkaan. Republikaanien shiia-siipi on kamppaamassa oman puolueensa.

Soundtrack: Rage Against the Machine, Bulls on Parade.