Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Republikaanien sisällissota, osa III

Blogit Americana 10.3.2009 22:20
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhdysvallat saa varautua pitkään liberalismin aikakauteen. Demokraattien valtaa ei lähivuosina uhkaa juuri mikään. Valitettavasti.

Presidentti Barack Obaman budjetti ja hallintofilosofia ovat puskemassa maata kohti eurooppalaista sosiaalidemokraattista mallia. Kansallinen terveydenhuolto tulee liki auringonnousun väistämättömyydellä. Yhdysvallat on kulturaalisesti ja ideologisesti harppaamassa 21. vuosisadalle.

Amerikkalaisen konservatismin kohtalo on vaakalaudalla. Mitä tekee Republikaaninen puolue? Käy sisällissotaa eteisessä, kun demokraatit kirjoittavat amerikkalaista yhteiskuntafilosofiaa uusiksi vallan takahuoneissa.

Toissaviikkoinen CPAC-kokous osoitti, että konservatiivit ovat niskan päällä taistelussa republikaanisen puolueen johdosta. Radiopersoona Rush Limbaughista on kehittynyt puolueen ideologinen johtaja. Pieneen valtioon, veroleikkauksiin perustuvaan talouspolitiikkaan, ja sosiaaliseen ultrakonservatismiin uskova siipi on vallassa.

Puolueen burkelainen älymystösiipi on aloittanut vahvan (viimeisen?) rynnäkön konservatiiveja vastaan. David Frum tuomitsi Limbaughin selvin sanoin Newsweekin tuoreessa kansikuvajutussa, ja jopa Newt Gingrich on nyt liittynyt kuoroon.

Älykkösiiven viesti on selkeä: jos republikaanit seuraavat Rushia ja hänen hengenheimolaisiaan, puolue tuomitsee itsensä pitkäaikaiseen patsioon ja antaa demokraateille vapaat kädet Yhdysvaltain muokkaamiseen.

Republikaanit ovat vaarassa tehdä itsestään tarpeettoman ja hampaattoman poliittisen liikkeen. Se olisi pahaksi kaikille – jopa Euroopalle.

Kaikkien demokratian ja moniarvoisen yhteiskunnan kannattajien kannattaa pitää peukkuja pystyssä Frumin ja kumppaneiden puolesta. Maailma tarvitsee republikaaneja, kaikesta huolimatta.

Soundtrack: Randy Newman, A Few Words in Defense of Our Country