Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Sota todellisuutta vastaan

Blogit Americana 2.3.2009 15:16
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Republikaanien korpivaellus oppositiossa on raskas. Ja nyt katosi kartta!

Viikonvaihteessa amerikkalaiset konservatiivit kokoontuivat vuosittaiseen CPAC (Conservative Political Action Conference) -tapaamiseensa. Kokoontuminen oli tänä vuonna poikkeuksellisen haasteellinen. Talouden romahduksen seurauksena amerikkalaiset ovat hylänneet konservatiivien markkinavetoisen ideologian, ja sen mukana republikaanisen puolueen.

Kun talous ryhtyi pätkimään, amerikkalaiset syyttivät siitä valtaa pitäviä republikaaneja. Miljoonien äänestäjien mukaan republikaaneista oli tullut liian ideologinen ja jyrkkä puolue. Kokouksessaan konservatiivit päättivät korjata tilanteen… jyrkentämällä ideologiaansa!

Helmikuussa republikaanit valitsivat uudeksi johtajakseen Michael Steelen, joka ilmoitti harkitsevansa maltillisten savustamista ulos puolueesta. Viikonvaihteen tapaamisen suurin tähti oli äärioikeistolainen radiopersoona Rush Limbaugh, joka aikaisemmin ilmoitti toivovansa Barack Obaman epäonnistuvan presidenttinä.

Limbaughin puheen suosio osoitti, että hänestä on käytännössä tullut republikaanien ideologinen johtaja. Syteen tai saveen, republikaanit ovat päättäneet pysytellä uskollisena aatteelleen.

Demokraatit eivät ole pahoillaan. He syöttävät innoissaan köyttä itseään hirttäville konservatiiveille. Molemmat puolueet markkinoivat helposti pian itseään saman miehen avulla.

Soundtrack: America, A Horse with No Name