Obaman poliittinen testamentti

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Barack Obaman viimeinen kansakunnan tila -puhe tarjosi kansakunnalle lakmustestin Yhdysvaltojen nykytilasta. Se myös esitteli tulevien vaalien keskeisen metakysymyksen.

Kansakunnan tila -puheet tarjoavat yleensä sekoituksen presidenttien oman rinnan paukutusta sekä poliittista ostoslistaa alkavalle vuodelle. Tällä kertaa Obama ilmoitti luopuvansa totutusta formaatista.

Obama mainitsi muutaman poliittisen toiveensa, kuten puoluerajat rikkovan yhteistyön ilmastonmuutoksen torjumisen, vankilareformin ja laajemman ilmaisen koulutuksen puolesta, mutta valtaosa puheesta keskittyi itse poliittisen kulttuurin reformiin.

Yhdysvaltojen raju poliittinen jakautuminen ei ole uutinen. Maan polarisaatio jatkuu entisestään, ja ilman poliittisen kulttuurin remonttia Yhdysvaltojen koheesion ylläpitäminen käy liki mahdottomaksi.

Tuore Atlanta Journal-Constitution -lehden tilaama mielipidetutkimus osoittaa, että 90 prosenttia republikaaneista uskoo maan olevan menossa huonompaan suuntaan. Kaksi kolmasosaa demokraateista puolestaan uskoo, että maa on matkalla kohti entistä parempaa tulevaisuutta.