Obama aivopesee lapsesi!

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Olen edelleen optimistinen Obaman terveydenhoidon uudistuksen läpimenosta. Miksi? Koska republikaanit ovat ilmeisen joukkohysterian vallassa.

Tämäkin blogi on seurannut terveydenhoidon uudistusta ympäröivää sirkusta sekä uudistuksen vastustajien pöyristyttävää valehtelukampanjaa. Kampanja vaikutti alussa superkyyniseltä sekä tietoisesti johdetulta manipulointiyritykseltä, mutta nyt näyttää, että jopa manipuloijat ovat tosissaan. Potilaat ovat kaapanneet mielisairaalan.

Esimerkit ovat muuttuneet yhä hupaisimmiksi. Presidentti aikoo pitää tiistaina puheen Yhdysvaltain koululaisille. Puheen tarkoitus on toivottaa lapsille hyvää alkavaa kouluvuotta ja rohkaista heitä opiskelemaan tunnollisesti: pehmeää perustavaraa kansakunnan lapsille.

Amerikkalainen oikeisto on polttanut hihansa puheesta. Oikeistolainen radiopersoona Dana Loesch aloitti kampanjan lasten pitämiseksi tiistaina kotona, sillä Obama aikoo aivopestä viattomat lapsukaiset. Pian jopa jotkut korkean tason republikaaniset poliitikot ilmaisivat ”huolestumisensa” Obaman puheesta. Muutama kannustava sana presidentiltä on muuttunut sirkukseksi, joka seuraa orastavan hysterian logiikkaa.

Abraham Lincoln tunnetusti sanoi, että ”voit huijata kaikkia vähän aikaa, tai pientä ryhmää loputtomasti, mutta et voi huijata kaikkia loputtomasti.” Hysterian ja valheiden logiikka polttaa itsensä vääjäämättä loppuun.

Presidentinvaalien aikaan Obaman kone näytti moneen otteeseen yskähtelevän. McCainin ja Palinin hyökätessä Obamaa vastaan ja yrittäessä kääntää kampanjaa tappeluksi, Obama jatkoi rauhallisesti viitoittamalla polullaan. Turhautuneet kannattajat valittivat ja pelkäsivät Obaman passiivisuutta, mutta lopussa hän seisoi voittajana.

Nyrkkeilyssä tätä kutsutaan ”rope-a-dope” -strategiaksi: anna vastustajasi huitoa itsensä uuvuksiin, ja säästä omat voimasi tyrmäävään loppukiriin. Obama on antanut uudistuksen vastustajien huutaa ja riehua itsensä uuvuksiin. Konservatiivien hysteria on ampunut yli, kunnes he ovat ryhtyneet pelkäämään jopa paria presidentin kannustavaa sanaa koululapsille.

Ensi viikolla Obama pitää myös terveydenhoidon uudistusta puolustavan puheen kongressille. Uskon, että keskustelun dynamiikka tulee muuttumaan. Vastahyökkäykseen käyvä Obama on levännyt ja vedossa. Rope-a-dope on käynnissä.

Soundtrack: LL Cool J, Mama Said Knock You Out.