Mikä synnytti teekutsu-liikkeen?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Teekutsu-liike on vahvasti rasistinen ja täynnä kaipuuta kuviteltuun menneisyyteen. Mutta se ei ole pelkästään teekutsulaisten syy.

Väestölaskijat kiertävät parhaillaan amerikkalaisia naapurustoja. He keräävät ovi ovelta niiden kansalaisten tietoja, jotka eivät ajoissa vastanneet kirjalliseen kyselylomakkeeseen.

Joka kymmenes vuosi väestölaskijat selvittävät mm. Yhdysvaltain asukasmäärän, sen väestön koulutustason, etnisen taustan, ja asumisjärjestelyt. Laskennan varsinainen tarkoitus on selvittää montako edustajaa osavaltiot saavat Kongressiin, mutta sen ohella tutkijat keräävät muutakin dataa sosiologien, taloustieteilijöiden, historioitsijoiden, markkinoijien, sekä muiden ammattilaisten iloksi.

Laskennan tulokset ilmestyvät vasta ensi vuonna, mutta ne todennäköisesti kertovat Yhdysvaltojen muuttuneen jälleen hieman tummemmaksi ja naisvaltaisemmaksi. Latinojen, aasialaisten, ja monirotuisten osuus amerikkalaisista kasvaa kohisten. Kahden sukupolven kuluttua valkoiset muodostavat alle puolet Yhdysvaltain väestöstä. Maa edelleen vahvistaa asemaansa maailman monikulttuurisimpana ja etnisesti kirjavimpana valtiona.

Kehitys pelottaa monia valkoisia, varsinkin teekutsu-liikkeen vahvoilla kannatusalueilla, Yhdysvaltain Etelässä. Vielä 1960-luvulla rotuerottelu ja valkoinen valta olivat täällä kiistattomia tosiseikkoja. Tänään Valkoista taloa isännöi musta mies, ja Korkeimmassa oikeudessa istuu pian kolme naista, kolme juutalaista, eikä yhtään protestanttia.

Kärsivä keskiluokka

Valkoisen väestön heikkenevä ote vallasta näkyy myös taloudessa. Jimmy Carterin aloittama ja Ronald Reaganin kiihdyttämä säännöstelyn purku ja monetarismi palauttivat dynamismin Yhdysvaltain talouteen, mutta talousremontilla on nurja puolensa: amerikkalainen miesduunari tienaa tänään vähemmän kuin sukupolvi sitten. Tarjonnan talouspolitiikan kannattajien puheet siitä, miten nouseva talousaalto nostaa kaikkia veneitä ei ole osoittautunut todeksi.

Valkoisen keskiluokan ja alemman keskiluokan kutistuva valta ja taloudellinen ahdinko ovat selvästi mitattavia tosiseikkoja. Demografinen kehitys ja talouden muutos ovat teekutsu-liikkeen ja republikaanisen puoleen radikalisoitumisen kaksi vahvinta katalysaattoria.

Teekutsu-liike on helppo leimata rasististen ja huonosti informoitujen modernismin totaalikieltäytyjien hihhuloinniksi, sillä tästä liikkeessä valtaosin on kyse. Silti, teekutsu-joukon huolet nousevat konkreettisista ongelmista, joita valtio on ollut joko haluton tai kyvytön ratkaisemaan.

Laiton siirtolaisuus

Yhdysvalloissa asuu parhaillaan ehkä 10 miljoonaa laitonta siirtolaista. Heidän läsnäolonsa puskee alas palkkoja, rasittaa yhteisöjen palveluja äärimmilleen, sekä synnyttää jännitteitä kantaväestön ja siirtolaisten välille.

Pelkästään siirtolaisten syyttäminen jengiytymisestä ja väkivallasta on perusteetonta, mutta uudet siirtolaisjengit ja järjestäytyneet rikollisjärjestöt eivät ole ainakaan auttaneet tilannetta. Pelätty MS-13 on terrorisoinut esimerkiksi muutamia Atlantan naapurustoja jo vuosia.

Liittovaltio on ollut kyvytön ja haluton ratkaisemaan laittoman siirtolaisuuden ongelmaa. Monet liberaalit uskovat avoimempaan maahanmuuttopolitiikkaan humanitäärisistä syistä, ja konservatiivit haluavat halpaa työvoimaa. Laskevien palkkojen kanssa taistelevat sinikaulus-duunarit sekä alempi valkokaulus-keskiluokka ovat yhtälön häviäjät.

Paluu kuviteltuun eiliseen

Yhdysvaltain individualistinen ja nostalginen kulttuuri sekä paikoitellen myös rasismi ovat heikentäneet teekutsulaisten kykyä hahmottaa ongelmat ja suunnata suuttumus oikeaan osoitteeseen.

Presidentti Obaman talouden stimulointipaketti perustui vahvasti veronleikkauksiin. Obama joko laski veroja tai piti ne entisellään yli 90 prosentille amerikkalaisista. Siitä huolimatta miltei kaikki teekutsulaiset uskovat Obaman nostaneen veroja. Monet heistä nauttivat valtion eläketurvasta ja terveydenhoidosta, mutta he haluavat valtion pois ohjaamasta kansalaisten elämää.

Teekutsu-tapahtumien ”Me haluamme meidän Amerikkamme takaisin!” -teema on helppo tulkita. Teekutsulaiset haluavat takaisin valkoisten kontrolloimaan Amerikkaan, jossa duunarit ja keskiluokka kykenevät ruokkimaan perheensä isän tilipussilla.

Paradoksaalisesti, he syyttävät vapaiden markkinoiden synnyttämistä ongelmista demokraatteja ja siirtolaisia. Amerikkalaisen individualismin ja populismin perinne ohjaavat heidät syyttämään kehityksestä älykköja ja liberaaleja, siirtolaisia ja globalisaatiota.

Teekutsulaiset uskovat talouden säännöstelyn purkamisen aihettamien ongelmien korjaantuvan purkamalla loputkin säännöstelystä. He haluavat valtion ottavan likaiset sormensa pois heidän valtion maksamista eläkkeistään sekä sairasvakuutuksistaan. He vaativat talouden vapauttamista, mutta vastustavat tuotannon siirtymistä ulkomaille.

Monet teekutsulaiset ovat nostalgikkoja ja heidän mielikuvansa eilisestä ovat vahvasti ruusunpunaisia. Kognitiivinen dissonanssi ei ole tietenkään ainoastaan teekutsulaisten yksinoikeus, mutta heidän tapauksessaan se on poikkeuksellisen voimakasta.

Teekutsujen tulevaisuus

Populistiset liikkeet ovat tulleet ja menneet läpi Yhdysvaltain historian. Teekutsujen raivo polttaa itsensä loppuun parin vuoden sisällä.

Tällä hetkellä liike on vahva. Republikaanit ovat taitavasti kanavoineet liikkeen suuttumuksen omaksi edukseen, mutta myös republikaanien on syytä olla varuillaan, sillä liike saattaa aiheuttaa vahinkoa puolueen pitkän tähtäimen tulevaisuudelle. Arizonan ja Mainen esimerkit osoittavat, että teekutsulaiset voivat radikalisoida republikaanisen puolueen ja johtaa maltillisten sekä riippumattomien kannattajien marssiin kohti Demokraattista puoluetta.

Teekutsut hiipuvat, kunhan talous elpyy ja maltillinen realismi ottaa taas jalansijaa. Sirkus viipyy kaupungissa vielä aikansa, mutta katoaa aikanaan kuten sen surullisenkuuluisat edeltäjänsä, klaanista kommunisteihin.

Soundtrack: Tool, Schism.