Siirtolaislaki: Arizonan opetukset

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Onko Arizonasta tullut ensimmäinen teekutsu-liikkeen johtama osavaltio? Viimeisen parin viikon aikana Arizonan kongressi sääti kaksi hämmentävää lakia.

Ensimmäinen laki vaatii Obaman (ja muut mahdolliset presidenttiehdokkaat) esittämään syntymätodistuksensa Arizonan lainsäädännölle, mikäli hän haluaa pyrkiä toiselle kaudelle. Republikaanisen enemmistön menestyksekkäästi puskema laki osoittaa, että Arizonan republikaaniedustajat joko uskovat Obaman syntymäsalaliittoon, tai vaihtoehtoisesti ovat valmiita häpeilemättä myötäilemään paranoideja tosiuskovia.

Toinen laki antaa Arizonan viranomaisille oikeuden pysäyttää ja tiedustella papereita jokaiselta, jonka he epäilevät olevan laittomia siirtolaisia. Laki vaatii myös siirtolaisia kantamaan laillisen siirtolaisuuden todistavia papereita mukanaan jatkuvasti.

Ensimmäinen laki on surkuhupaisa ja osoittaa ääriainesten vallan ja tasapainottomuuden osavaltion republikaanien parissa. Toinen laki on huomattavasti vakavampi ja vaarallisempi.

Viranomaisten valtaoikeuksien laajentaminen ja valta pysäyttää ja tutkia kaikki epäilyttävät henkilöt sotii amerikkalaista oikeuskäytäntöä vastaan. Se suorastaan houkuttelee rodulliseen profilointiin sekä latinojen syrjintään. Laki on myös todennäköisesti perustuslain vastainen ja tuskin selviää tulevista oikeushaasteista.

Arizonan laki on sisällöltään ja luonteeltaan häiritsevä. Silti, sen pohjimmaiset motiivit ovat jossain määrin ymmärrettävissä. Laki on reaktio liittovaltion kyvyttömyyteen ja/tai haluttomuuteen uudistaa siirtolaislainsäädäntö.

Halpaa työvoimaa haluavat yrittäjät sekä avoimiin rajoihin uskovat liberaalit ovat pistäneet siirtolaisuuslainsäädännön tärkeyslistansa pohjimmaiseksi, mutta tiukoilla työmarkkinoilla kamppailevat duunarit sekä yhteisöistään huolestunut keskiluokka ovat usein väsyneita Washingtonin kyvyttömyyteen korjata tilannetta.

Yli 12 miljoonaa laitonta siirtolaista näkyvät katukuvassa ja duunareiden laskevassa palkkatasossa. Koululaitokset painivat valtavien ongelmien kanssa yrittäessään toimia usein englantia taitamattomien koululaisten ja heidän vanhempiensa kanssa. Siirtolaisuus pääosin rikastaa kulttuuria, mutta nopea muutos herättää kitkaa niin kantaväestön kuin siirtolaistenkin parissa.

Jos maltilliset ja tasapainoiset, ei-populistiset poliitikot eivät kykene tiedostamaan ongelmaa ja korjaamaan sitä, rasismin kanssa flirttailevat ääriryhmät tarttuvat ohjiin. Arizona on varoittava esimerkki Washingtonille.

Soundtrack: The Carter Family, Will the Circle Be Unbroken.