Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Massamuutto: Amerikan rohkaiseva esimerkki

Marko Maunula
Blogit Americana 26.4.2015 12:00
Välimerellä on käynnissä humanitaarinen katastrofi. Pelkästään tässä kuussa noin 1300 ihmistä on hukkunut yrittäessään matkata Afrikasta tai Lähi-idästä Eurooppaan. Koko kuluvan vuoden luku kuolleista on ylittänyt 1700. Viime vuonna Eurooppaan pyrkijöistä menehtyi jopa 3200 henkeä. Parhaillaan ehkä ...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Suurin ero tässä kai on se että USA ei elätä kuin töitä tekeviä, Euroopassa voi valita myös oleskelun. USAn malli tarkoittaa sitä, että tulijan täytyy integroitua ja sopeutua, kun taas Euroopassa näin ei tapahdu. Maahanmuutto on USAlle hyödyllistä mutta Euroopan pelisääntöjen vuoksi Euroopalle suurelta osin haitallista. Työperäistä maahanmuuttoa on liian vähän.

Nimimerkki Paavo on täsmälleen oikeassa. Yhdysvaltoihin vertauksissa aina unohtuu tuo oleellinen ero: Yhdysvalloissa pärjää vain omalla työllään ja pätevyydellään. Siellä yhteiskunta ei verota menestyjiä kovin raskaasti. Siksi maa vetää puoleensä pätevää porukkaa ja kannustaa (pakottaa) yrittämään. Euroopassa pärjää tekemättä mitään ja yhteiskunnat verottavat menestyjiä joskus raskaastikin. Eurooppa vetää puoleensa heikkotasoisempaa väkeä kuin Yhdysvallat.

Tämän perussyyn vuoksi Yhdysvalloissa voidaan olla – jopa kannattaa olla – avoimia maahanmuutossa (”esimerkillisiä liberaaleja hyviksiä”). Saman syyn vuoksi kestävä kehitys Euroopassa vaatii tiukempaa linjaa (”rasisti-pahiksia”) tulijoiden laadun ja määrän suhteen. Emme voi elättää kaikkia tulijoita, koska köyhät, eurooppalaisten yhteiskuntien näkökulmasta epäpätevät tulijat eivät maailmasta lopu koskaan.

Luin joskus mielenkiintoisen artikkelin että Amerikassa suhtauduttiin 1800-luvulla katolilaisiin vähän samalla tavoin kuin Euroopassa suhtaudutaan nykyisin muslimeihin. Katolilaiset nähtiin uhaksi maan perinteiselle WASP (White Anglo Saxon Protestant) identiteetille… muistaakseni Yhdysvallat myös integroi nämä katolilaiset siirtolaiset osaksi yhteiskuntaansa päämäärätietoisella politiikalla 1900-luvun alkuaikana. Ilmeisesti integraatiopolitiikkaan kuului mm. siirtolaisten lasten kouluttaminen. En tiedä voisiko Eurooppa oppia tuosta kokemuksesta mitään… Mutta uskon että päämäärätietoisella politiikalla siirtolaisten lapset kyllä pystyttäisiin integroimaan yhteiskuntaan.

Kyllähän katolilaisia edelleen vieroksutaan konservatiivisten protestanttien keskuudessa USA:ssa. Kennedy on ainoa katolilainen presidentti.

Tässä videossa hän yritää saada konservatiivejä puolelleen Texasissa:
https://www.youtube.com/watch?v=iDP4qrA8hvg

Sinänsä hauska yksityiskohta että hän painottaa uskoaan ehdottomaan kirkon ja valtion erillisyyteen. Nykypäivänä ei varmasti presidenttiehdokkaan kannata tätä painottaa jos haluaa konservatiiveja vakuuttaa.