Atlantan tulevaisuus
Lama on koetellut asuinkaupunkiani kovalla kädellä. Pysähtyneet rakennustyömaat, tyhjät talot, ja sitkeä työttömyys leimaavat Etelän pääkaupungin elämää.
New York Timesin talousbloggaaja, Harvard-professori Edward L. Glaeser, uskoo silti Atlantan tulevaisuuteen. Halvat asumiskustannukset, liike-elämälle myönteinen poliittinen koneisto, sekä korkeasti koulutetut asukkaat takaavat Atlantan menestyksen jatkumisen, Glaeser sanoo.
En tiedä olenko yhtä optimistinen.
Atlanta syntyi rautateiden myötä, kasvoi moottoriteiden aikakaudella, ja aikuistui lentoliikenteen avulla. Tämä on liikennekaupunki, merkittävien rauta- ja moottoriteiden keskus, maailman vilkkaimman lentokentän kotikaupunki. Paikallinen sanonta kuuluu, että olet sitten matkalla joko taivaaseen tai helvettiin, sinun pitää koukata Atlantan kautta.
Myöhemmin kaupunki kukoisti myös osavaltion erinomaisten yliopistojen avulla. University of Georgia, Georgia Tech, Emory, ja muut tuottivat runsaasti koulutettua ja ammattitaitoista, mutta silti suhteellisen halpaa työvoimaa Atlantaan muuttaneiden yritysten palvelukseen.
Koulutuksen tulevaisuus on vaarassa, kiitos laman myötä romahtaneiden verotulojen sekä yliopistojen budjetteja innolla höyläävien poliitikkojen.
Kaupungin toinen suuri haaste on internet. Insinöörin, arkkitehdin, kirjanpitäjän ja jopa lakimiehen tehtävät ovat yhä paikattomampia. Yhä useampi kollegani kertovat opiskelijoista, jotka ovat hankkineet esimerkiksi amerikkalaisen kirjanpito-koulutuksen ja palanneet sen jälkeen Intiaan tai Kiinaan, myyden palvelujaan amerikkalaisille asiakkaille intialaisin hinnoin.
Työn kasvava paikattomuus puskee alas palkkoja ja hidastaa muuttoliikkeitä. Kun muutin Atlantaan vuonna 1992, suur-Atlantassa asui noin 2,5 miljoonaa ihmistä. Tänään meitä on 5,6 miljoonaa. Veikkaan, että räjähdysmäisen kasvun aika on ohi.
Atlantasta ei tule uutta Detroitia. Liikenne, palvelut, ja hallinto takaavat kaupungin tulevaisuuden, mutta humalluttavan innon, rajattoman optimismin ja kasvun aikakausi on ohi. Sääli, sillä nopean kasvun synnyttämä dynamismi oli kulturaalisestikin kiehtova ja uutta luova ilmiö.
Soundtrack: Little Feat, Oh Atlanta.