Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Yliopistojen talous ja konservativismin henki

Blogit Americana 5.3.2010 14:26
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Viikon puheenaihe Yhdysvalloissa on ollut yliopistojen rajut leikkaukset. Budjettileikkauksissa punnitaan konservatiivien veri.

Professorit ovat perinteisesti olleet amerikkalaisen ultraoikeiston pilkkalistan kärkisijoilla. Harkitsevin nyanssein puhuvat ja ylivarovaiset nynny-liberaalit, jotka jatkuvasti rutisevat lisää rahaa rakkaille tutkimuksilleen vasenkätisten transseksuaalien asemasta 1100-luvun ulko-Mongoliassa ovat kuin luotuja konservatiivisten alfa-urosten ja -naaraitten naurettaviksi.

Sarah Palin viimeaikaiset hyökkäykset presidentti Obamaa vastaan käyvät hyvästä esimerkistä. Hän on ryhtynyt kutsumaan halventavin äänenpainoin presidentti Obamaa tittelillä ”professori.” Perustuslain professori ei voi Palinin mielikuvissa olla uskottava kansakunnan ja sen sotavoimien johtaja.

Osavaltioiden verotulojen tippuessa monet ultrakonservatiivit ovat etsineet yliopistoista helppoja ja poliittisesti kivuttomia säästökohteita. Hyvästä esimerkistä käy kotiosavaltioni Georgia.

Georgia on viime vuosikymmeninä sijoittanut rajusti korkeampaan koulutukseen. Se kuuluu kouralliseen Etelän osavaltioita jotka ymmärsivät, että talouden kasvu ja modernisointi vaativat korkeasti koulutettua työvoimaa sekä satsausta yliopistojärjestelmään. Paikalliset poliitikot myönsivät avokätisesti rahaa yliopistoille, jotka ryhtyivät rekrytoimaan kansainvälisesti noteerattuja tutkijoita.

Strategia on toiminut. Koulutus on edesauttanut Atlantan räjähdysmäistä kasvua sekä yritysten virtaa kaupunkiin. Kun muutin kaupunkiin vuonna 1992, suur-Atlantassa asui 2,5 miljoonaa ihmistä. Tänään meitä on 5,6 miljoonaa. Hyvistä tuloksista huolimatta populististen konservatiivien rutina rahaa polttavista ja veronmaksajien siivellä elävistä yliopisto-kuhnureista on elänyt tietyissä piireissä.

Kuvernööri Sonny Perduen (R) uusin budjettiehdotus sisältää $265 miljoonan dollarin leikkaukset osavaltion yliopistolaitoksen rahoitukseen. Jotkut leikkauksiin tyytymättömät ultra-konservatiivit ovat puskemassa yliopistoille $300 miljoonan lisäleikkauksia.

Taantuma on iskenyt Georgiaankin rajusti, ja osavaltion verotulot ovat tippuneet sadoilla miljoonilla. Yliopistot ovat myös osallistuneet säästötalkoisiin. Kuuden päivän lomautukset, kasvavat luokkakoot, ja kadonneet matkustuskorvaukset ovat koskettaneet liki jokaista professoria.

Kuvernöörin ehdottamat leikkaukset ottavat kipeää, mutta useimmat professorit ymmärtävät niiden välttämättömyyden. Mutta ylimääräinen $300 miljoonan eliminointi vaarantaisi koko yliopistojärjestelmän ja sitä myötä osavaltion taloudellisen tulevaisuuden.

Georgiassa käydään nyt taistelua ultra- ja rationaalisten konservatiivien välillä. Retoriikka on ollut rajua. Kuvernööri oli eilisessä pressitilaisuudessaan liki raivoissaan raskaan sarjan budjettileikkaajille. Vääntö jatkunee vielä vielä päiväkausia.

Väittelyllä on myös laajempaa merkitystä. Se tulee omalla tasollaan mittaamaan kansakunnan pulssin ja republikaanisen puolueen suhtautumisen koulutukseen ja älymystöön.

Sloganit säästölinjasta ja veronkorotuksista vain kuolleen ruumiini yli joutuvat testaukseen, kun tyytymättömät, kolmen lapsen konservatiivi-isät joutuvat maksamaan jopa kymmeniä tuhansia dollareita enemmän lastensa koulutuksesta. Ehkä jopa professori-vitsit kuolevat kertojiensa huulille.

Mikään ei herätä sisäistä sosialistia yhtä tehokkaasti kuin oma, menetetty etu.

Soundtrack: Yeasayer, Ambling Alp.