Joustavuuden hinta on epäsäännöllinen arki

Profiilikuva
Blogit Ajolähtö
Kirjoittaja on kotkalainen valtiotieteiden maisteri, joka toimii tutkijana Nuorisotutkimusverkostossa ja Ajolähtö-hankkeessa ja väittelee pian tohtoriksi Helsingin yliopistosta.

Työelämän ollessa epäsäännöllistä ja pätkittäistä, on tavallista ajatella, että työntekijältä vaaditaan koulutuksen ja kokemuksen lisäksi myös joustavuutta oman työllistymisensä parantamiseksi. Joustavuus ja mukautuminen työelämän vaatimuksiin vaikuttavat ihmisten arjen kulkuun ja kokemukseen oman ajan hallinnasta. Miltä silpputyöntekijän arki näyttää?

Ajolähtö-hankkeessa nuoret aikuiset kertovat pitkistä työpäivistä, jolloin he eivät ole ehtineet syömään tai lepäämään tarpeeksi. Sovittujen työvuorojen lisäksi on tehtävä ylimääräisiä vuoroja ja sijaisuuksia. Joissakin tilanteissa riittävä toimeentulo saadaan näiden ylimääräisten vuorojen tai jopa toisen työn ansiosta. Toisaalta, kerrotaan myös ajasta, jolloin vapaa-aikaa on liikaa ja työnantajan puhelinsoittoa odotellaan. Nykyisessä kilpailukeskeisessä ajattelussa joustavuudesta on tullut valtti työmarkkinoilla.

Arkielämän tutkimuksessa lähtökohtana on, että arkea tehdään erilaisten rutiinien ja toistojen kautta. Päivärytmin samankaltaisuus on tärkeää ja ihmiset luovat itselleen rutiineja, joiden noudattaminen antaa kokemuksen oman ajankäytön hallinnasta. Eräs haastateltava kertoi laittavansa herätyskellon soimaan samaan aikaan joka arkiaamu, riippumatta siitä oliko työvuorossa vai ei.

Perinteisesti olemme tottuneet heräämään aamulla, yleensä samaan aikaan, ja syömään aamiaisen, joka on yleensä aika samanlainen. Töihin mennään tiettyyn kellon aikaan ja siellä noudatetaan ennalta sovittua ohjelmaa. Iltapäivällä työpäivä loppuu, jolloin lähdetään kotiin, käydään kaupassa ja vietetään aikaa perheen tai ystävien kanssa.

Silpputyöntekijän arjessa työn ennakoimattomuus vaikuttaa kokemukseen oman elämän hallinnasta. Kutsuttuna työntekijänä on vaikea sitoutua säännöllisiin tapaamisiin tai harrastuksiin, lomasuunnitelmista puhumattakaan. Kyse ei ole niinkään siitä, että nuoret aikuiset toivoisivat perinteisen työelämän mallin paluuta, ennemminkin nuoret aikuiset kokevat, että he joustavat oman arjen ja vapaa-ajan kustannuksella.

Tutkijalle arkielämän kuvaus on aineistoa, jota tarkastelemalla pääsemme käsiksi yhteiskunnassa oleviin arvoihin, rakenteisiin ja tapoihin. Digitalisaatiolla, pidennetyillä kauppojen aukiolo-ajoilla sekä etätyömahdollisuuksilla tuetaan joustavuutta työelämässä. Muutokset yhteiskunnassa näkyvät selvimmin meidän kaikkien tavallisten ihmisten tavallisessa arjessa.

Silpputyöntekijän arki  poikkeaa monella tavalla perinteisestä arjesta. Arjen rutiineita ohjaavat sovitut työvuorot, jolloin oma vapaa-aika sovitetaan niiden mukaisesti, päivä kerrallaan. Arki muistuttaa palapeliä, josta ei voi poistaa osia eikä lisätä uusia paloja ilman, että siitä olisi seurauksia ihmisen toimintaan ja hyvinvointiin. Joustavuuden mukana tulee ennakoimaton ja epäsäännöllinen arki.

 

Haluatko ilmoittautua Ajolähtö-hankkeen tutkimushaastateltavaksi? Ohjeet täällä.

Lue lisää: 

Rahat loppu! Vanhemmat auttavat aikuisia lapsiaan

Viisi vuotta ja 200 työhakemusta – Silpputyö tuo elannon mutta jättää epävarmuuden