Putinin paluu - Millaisen Venäjän presidentti saa johtaakseen?

Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Mielenosoittajat kokoontuivat Moskovassa sunnuntaina 6. toukokuuta. Kuva Ivan Sekretarev / AP / Lehtikuva.


Vladimir Putin aloitti tänään maanantaina kolmannen kautensa Venäjän presidenttinä. Virkaanastujaisia Kremlin loistossa varjosti juhlapäivän aaton väkivalta. Moskovassa otettiin kiinni sunnuntaina 450 – 600 Putinia vastustanutta mielenosoittajaa. Poliisi käytti kovia otteita; mielenosoittajia hakattiin.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun duumanvaalien jälkeen alkaneet suurmielenosoitukset päättyivät näin väkivaltaisiin yhteenottoihin. Aiemmin sekä mielenosoittajat että poliisi ovat käyttäytyneet korostetun maltillisesti ja ystävällisesti. Ensimmäiset merkit poliisin käytöksen muuttumisesta nähtiin presidentinvaalien jälkeen Pushkinin aukiolla ja Uudella Arbatilla.

Venäjällä on suuria haasteita niin sisä- kuin ulkopolitiikassa riippumatta siitä, kuka on presidenttinä. Putinin kannattajat ovat sitä mieltä, että vahva Putin pystyy ongelmat ratkomaan paremmin kuin heikkona pidetty Dmitri Medvedev. Putinin henkilö luo ongelmien ratkaisuun silti mahdollisuuksien lisäksi myös pulmia. Tässä niistä kolme.

1. Putinin arvostus laskenut

Putin palaa Venäjän johtajaksi hetkenä, jona hänen vastustuksensa on vahvempaa kuin koskaan aikaisemmin. Putinia pilkataan avoimesti niin netissä kuin kaduilla. Venäjän vahvinta miestä haukutaan sanankääntein, joita Suomessa ei hyväksyttäisi.

Edes Putinin maaliskuussa ylivoimaisesti voittamat vaalit eivät tee hänestä kaikkien hyväksymää presidenttiä. Vaikka Putin voitti presidentinvaalit maaliskuussa ensimmäisellä kierroksella, opposition ja vaalitarkkailijoiden mukaan vaalit eivät olleet rehelliset.

Arvostuksen lasku on syönyt Putinin uskottavuutta.

2. Medvedevin perintö

Putin perii nyt oppipojaltaan Medvedeviltä Venäjän, joka on sittenkin erilainen kuin Putinin edellisillä presidenttikausilla.
Medvedeviä on totuttu kutsumaan niin mitättömäksi presidentiksi, että helposti on jäänyt huomaamatta hänen presidenttikautensa ero Putinin aikaan.

Putinin toisella kaudella opposition oli vaikea saada lupia mielenosoituksille ja luvatta järjestetyissä protesteissa ihmisten piti pelätä pidätyksiä. Sellaisiin kokoontumisiin on vaikea saada porukkaa, ja mielenosoitukset olivatkin yleensä pieniä.

Medvedevin aikana lupia taas sai, ja ihmisiä uskaltautui paikalle enemmän. Joukon kasvaessa yhä useamman pelko haihtui ja erimielisyyttä Moskovan kaduilla huutava joukko kasvoi. Medvedev ei mentorinsa tapaan sättinyt eri mieltä olevia, vaan kutsui heitä jopa keskustelemaan kanssaan.

Mielenosoituksiin lähti kerta kerralta enemmän ensikertalaisia iloitsemaan kokoontumisvapauden toteutumisesta. Duumanvaalien jälkeen protesteista tuli kansanjuhlia, joissa marssittiin ja tanssittiin karnevaalien tapaan.

Medvedev oli internetistä innostunut presidentti, joka kulki iPad kainalossa, twiittaili ja bloggasi (ja kyllä hänen avustajansa myös naputtelivat viestejä pomonsa puolesta). Samaan aikaan venäläisten netinkäyttö kasvoi nopeasti. Venäläiset ovat taitavia sosiaalisen median ymmärtäjiä. Voi olla, että tämä ei tapahtunut Medvedevin ansiosta. Väistyvän presidentin ansiota on silti vähintään se, ettei hän vaikeuttanut kansalaisten netin käyttöä, mikä puolestaan oli avain protestien järjestämiseen.

Virkaanastujaispuheessaan Putin sanoi näin: “Me haluamme ja tulemme elämään demokraattisessa valtiossa, jossa jokaisella on vapaus ja mahdollisuus toteuttaa lahjakkuuttaan ja energiaansa. Me haluamme elää Venäjällä, joka menestyy ja jota maailma kunnioittaa luotettavana, rehellisenä ja ennustettavana kumppanina.”

Samaan aikaan Moskovan kaduilla protestoijat todistivat toista.

3. Väkivallan tie avattu

Putinia vastustavissa katumielenosoituksia on mukana esimerkiksi näitä joukkoja: kommunisteja, demokraatteja, äärioikeistolaisia, rasisteja, uusnatseja, liberaaleja. Ja sitten on ihmisiä, jotka eivät kuulu mihinkään sen kummempaan aatetta julistavaan ryhmään. He ovat opettajia, opiskelijoita, sairaanhoitajia, tehdastyöläisiä, tutkijoita, runoilijoita, julkkiksia, työttömiä, eläkeläisiä, sotaveteraaneja, yrittäjiä. Mukana on pettyneitä äänestäjiä, jotka ennen äänestivät Putinia.

Joukkoa yhdistää tyytymättömyys vilppivaaleihin ja erityisesti Putiniin, mutta selkeää ohjelmaa saati liikkeen johtoa heillä ei ole. Kansanliikkeen aluksi riittää ajatus siitä, mitä ei haluta. Askel eteenpäin on ajatuksen muodostaminen siitä, mitä haluaa ja miten se saavutetaan. Tämän näkemyksen muodostaminen vie aikaa.

Putin koetti pääministerinä kääntää opposition kirjavuuden omaksi voitokseen. Kun kerran kaduilla huutelevilla joukoilla ei ole selkeää johtajaa ja ohjelmaa, Putin ei mielestään voinut heistä kenenkään kanssa neuvotella.

Nyt oppositioliikkeen järjestäytymättömyys on johtamassa molempien osapuolten kannalta hankalaan tilanteeseen.

Ennen sunnuntain protestia netissä liikkui tavallista enemmän ohjeita siitä, mitä mielenosoittajien pitäisi tehdä, jos heidät pidätetään. Kielenkäyttö koveni. Yhä useampi näytti pitävän yhteenottoa mahdollisena. Selväksi tuli, että virkaanastujaisten aatto oli näytön paikka protestoijille. Näyttää siltä, että sunnuntaina mukaan lähti myös aikaisempaa enemmän radikaaleja, iskuihin tottuneita ihmisiä.

Yhteenotto – oli se sitten provosoimalla aikaansaatu tai ei – on haitaksi niin vallanpitäjille kuin protestoijille.

Opposition on hankala saada uusiin mielenosoituksiin mukaan uusia ihmisiä, sillä hakattavaksi antautuminen ei ole helppo päätös. Sunnuntai vahvistaa oppositiossa niitä radikaaleja voimia, joiden mukaan vallanpitäjien kanssa on mahdotonta keskustella. Tähän asti oppositio on esiintynyt dialogin kannattajana.

Putinilla on nyt kaduilla vastustajia, joiden kanssa on entistä vaikeampi keskustella siinäkään tapauksessa, että Putin tekisi avauksen. Protestoijien näkökulmasta Putin avasi väkivallan tien.

Valtiontelevisio näytti tänään komeasti ohjatun virkaanastujaisseremonian. Putin tuotiin Kremliin autosaattueessa läpi aurinkoisen Moskovan, jonka kadut olivat epätavallisen tyhjät. Ei ihmisiä, ei autoja, ei yhden ainutta jolkottelevaa kulkukoiraa.

Samaan aikaan Twitterissä kerrottiin kiinniotoista Tverskajan sivukaduilla, Pushkinin aukiolla, Tshistie Prudilla. Kun poliisi tyhjentänsi yhden protestipaikan, mielenosoittajia siirtyi Twitterissä jaettujen ohjeiden mukaan seuraavaan paikkaan, missä jo poliisi odottaa tai ainakin tulee pian.

Moskovassa on aika paljon paikkoja, joten tätä “ota kiinni jos saat” -peliä voi jatkaa kauan.

Twitter vilisee nyt uusia osoitteita poliisilaitoksista, jonne protestoijia on viety. Sinne matkaa myös mielenosoittajia. Aktivistit kokoavat nimilistoja pidätetyistä.

Putinin kannalta rasittava joukko ei katoa, vaikka valtiontelevisio kuinka sulkisi heiltä kameransa.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä.

Dmitri Medvedev osallistui Putinin virkaanastujaisseremoniaan maanantaina 7. toukokuuta. Kuva Mikhail Klimentyev / AP / Lehtikuva.