Operaatio Valkyyria kokosi yhteen kirjavan joukon Hitlerin vastustajia

Adolf Hitler
Teksti
Karri Kokko
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
stauffenberg ja hitler

Operaatio Valkyyria oli yksi monista salaliitoista, joiden tarkoituksena oli Hitlerin surmaaminen. Keskeistä roolia siinä esitti eversti Claus von Stauffenberg.

Claus von Stauffenberg (äärimmäisenä vasemmalla) Hitlerin päämajassa Sudenpesässä viisi päivää ennen attentaattia.

Tiergarten Berliinin keskustassa myöhään illalla 20. heinäkuuta 1944. Maavoimien esikunnassa täydennysarmeijan komentaja kenraali Fritz Fromm kokoaa kymmenen miehen teloitusryhmän, pitää lyhyen “sotaoikeudenkäynnin” ja tuomitsee neljä upseeria kuolemaan “Führerin nimeen”.

Esikunnan pihassa yksi tuomituista huutaa ennen laukauksia: Kauan eläköön pyhä Saksa! Hän oli 36-vuotias kreivi ja eversti Claus Schenk von Stauffenberg, joka oli aiemmin päivällä yrittänyt murhata Adolf Hitlerin tämän päämajassa Itä-Preussissa. Stauffenbergin johtama salamurhayritys oli epäonnistunut. Samoin kävi myös vallankaappaushankkeelle.

Natsihallinto aloitti heti ennennäkemättömän ajojahdin, jonka aikana pidätettiin tuhansia, joidenkin tietojen mukaan jopa 5000–7000 ihmistä. Parisataa upseeria hirtettiin, ja lisäksi osa salaliittolaisista teki itsemurhan.

Nyt tästä Valkyyria-nimellä tunnetusta salamurha- ja vallankaappaushankkeesta on suomeksi saatavilla mielenkiintoista “uusvanhaa” tietoa, sillä Minerva on kustantanut Roger Manvellin ja Heinrich Fraenkelin alun perin jo 1960-luvun alussa kirjoittaman kirjan. Sen suomenkielinen nimi on Operaatio Valkyyria.

Kristilliset arvot
ohjasivat monia

Manvell ja Fraenkel haastattelivat kirjaansa varten muun muassa niitä, jotka säästyivät Hitlerin kostolta. Lisäksi he saivat tietoja entisiltä SS:n ja natsihallinnon upseereilta ja viranomaisilta.

Kirjassa valotetaan pikkutarkasti salaliittolaisten taustoja ja syitä, miksi he liittyivät Hitlerin vastaiseen salaliittoon. Nämä seikat jäävät melko vähälle huomiolle parhaillaan elokuvateattereissa pyörivässä elokuvassa.

Monien vastarintaliikkeessä mukana olleiden toimia selittivät kristilliset moraalikäsitykset. Joukossa oli sekä katolilaisia (mm. Stauffenberg) että protestantteja (mm. arvostettu pappi ja tiedemies Dietrich Bonhoeffer), ja myös kirkkojen ulkopuolella olevia kristittyjä (mm. kreivi Helmut von Moltke).

Mielenkiintoinen kuva piirtyy vaikkapa Bonhoefferista, joka oli myös Saksan sotavoimien pääesikunnan tiedustelupalvelun jäsen. Hän yritti 1940-luvulla luoda vastarintaliikkeen puolesta yhteyksiä muun muassa britteihin.

Jotkut toimivat vastarintaliikkeessä häpeästä. Esimerkiksi paroni ja kapteeni Axel von dem Busche oli nähnyt itärintamalla juutalaisten joukkomurhan, minkä jälkeen hänen tavoitteekseen tuli päästä Hitleristä, vaikka oman henkensä kustannuksella.

Ristivetoa
ja yhteistyötä

Hitlerin vastainen salaliitto oli laaja, ja se ulottui aatelisista, konservatiiveista, liberaaleista ja upseereista aina sosialisteihin. Tämä tietysti toi omat hankaluutensa yhteistyölle. Lisäksi erimielisyyttä aiheutti muun muassa se, pitäisikö Hitler tappaa, pidättää vai suostutella eroamaan virastaan.

Vastarintaliikkeen jäsenille on täytynyt olla pettymys myös se, että länsiliittoutuneet eivät halunneet aktiivisesti auttaa heitä. Koska länneltä apua ei ollut saatavissa, Stauffenberg ehdottikin kääntymistä Stalinin puoleen.

Stauffenberg oli ilmeisesti muutenkin liukunut näkemyksineen poliittisen vasemmiston suuntaan.

Siitä salaliittolaiset sen sijaan olivat yhtä mieltä, että salamurha ilman samanaikaista vallankaappausta oli hyödytön. Myös rauhan tunnustelemisesta vallitsi yksimielisyys.

Osallistuako
vai ei?

Bryan Singerin ohjaama amerikkalainen elokuva Operaatio Valkyrie ja sen päätähtenä loistava Tom Cruise (Claus Schenk von Stauffenberg) eivät ole lainkaan huonoja.

Filmi on jännittävä, jopa niin jännittävä, että itse asia tahtoo välillä unohtua. Eli, miksi salaliittolaiset halusivat saada Hitlerin hengiltä ja ryhtyä vaaralliseen vallankaappaukseen. Salaliitto syntyy vähän kuin tyhjästä, eikä eri näkökantoja omaavien miesten motiiveja kovin tyhjentävästi esitellä.

Sen sijaan on mielenkiintoista seurata muutamien, varsinkin Berliinissä toimineen täydennysarmeijan komentajan kenraalieversti Fritz Frommin (Tom Wilkinson) epäröintiä, osallistuako vallankaappaukseen vai ei.

Vastarintaliikkeen merkittävimpiä henkilöitä taas oli kenraalimajuri Henning von Tresckow (Kenneth Branagh), jonka sanat jäävät katsojan mieleen:

“Salamurhaa pitää yrittää millä hinnalla tahansa. Vaikka se epäonnistuisi, meidän täytyy yrittää kaapata valta pääkaupungissa. Meidän täytyy todistaa maailmalle ja tuleville sukupolville, että Saksan vastarintaliikkeen miehet uskalsivat ottaa ratkaisevan askeleen ja riskeerata samalla oman elämänsä. Siihen verrattuna millään muulla ei ole väliä.”

Teksti
SK netin toimitus
Eeva Nikkilä-Kiipula / STT

Kuva
Wikimedia Commons