Uskomaton löytö: Kivityökaluja oli jo yli kolme miljoonaa vuotta sitten

Keniasta löytyneet kiviesineet ovat ajalta ennen Homo-sukua.

arkeologia
Teksti
Marko Hamilo
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Ihmislajin edeltäjät muokkasivat ja käyttivät kivityökaluja jo 3,3 miljoonaa vuotta sitten, kävi ilmi Nature-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Keniasta löytyneet kiviesineet paljastivat, että kivityökalujen valmistus alkoi aiemmin kuin aiempien arkeologisten löydöksien perusteella on voitu olla varmoja.

Aiemmat arkeologiset löydökset kivityökaluista ovat ajoittuneet pisimmilläänkin 2,6 miljoonan vuoden päähän. Etiopiasta tehdyt löydöt läheltä ensimmäisiä Homo-suvun fossiileja on yhdistetty lajiin Homo habilis eli käteväihminen.

Nyt löydetyt esineet ovat ajalta ennen oman sukumme Homo polveutumista sitä edeltävistä ihmisapinoiden heimosta.

Löydöksiin kuuluu muun muassa alasimia ja vasaroita, jotka ovat primitiivisempiä kuin 700 000 vuotta myöhemmin käytetyt työkalut. Tutkimuksen tekijät kuitenkin uskovat, että niitä käyttänyt laji oli jo kykenevä vahvaan puristusotteeseen ja hyvään motoriseen kontrolliin. Ne viittaavat myös älykkyyden kehittymiseen.

Tutkijoiden mukaan työkalujen muoto viittaa siihen, että niitä on käytetty asioiden murskaamiseen. Siihen tarvittavat käsiliikkeet olivat todennäköisesti vielä lähempänä sitä, miten simpanssit ja muut kädelliset särkevät pähkinöitä kuin sitä, millä käteväihmiset 700 000 vuotta myöhemmin käyttivät työkalujaan.

Monet kädellislajit, kuten simpanssit, gorillat ja orangit, osaavat valmistaa työkaluja ja käyttää kiviä työkaluina, ja nämä taidot ovat ilmeisesti olleet jo ihmisen ja simpanssin viimeisellä edeltäjällä.

Terävän reunan muotoilu kivityökaluun hakkaamalla on vaativampi taito. Tutkijoiden mukaan tällainen taito oli 2,6 miljoonaa vuotta vanhoissa artefakteissa jo niin kehittynyttä, että oli todennäköistä, että primitiivisempiä kivityökaluja oli valmistettu jo aiemmin.