Suuri kierto päättyy: Mayatutkija johtaa kalenterivalvojaisia Didrichsenin taidemuseossa

arkeologia
Teksti
Hannele Jäämeri
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Pian tiedämme, mitä tapahtuu 21.12.2012.

Arthur Demarest kuvattuna Didrichenin taidemuseossa Helsingissä 7.9.2012. Kuva Markus Pentikäinen.

Silloin mayaintiaanien kalenterin mukaan päättyy suuri kalenterisykli. Tuona päivänä on kulunut kolmetoista neljänsadan eli 20 kertaa 20 vuoden sykliä mayojen ajanlaskun alusta, eli vuodesta 3114 eKr. Kolmetoista on mayojen pyhä luku ja 20 laskujärjestelmän perusta.

“New age -piireissä odotetaan jotain vakavaa, jopa maailmanloppua”, arkeologi Arthur Demarest kertoo. Mayojen ennustuksissa tähän ei ole perusteita, hän vakuuttaa.

Mayoilla on useita eri sykleissä eteneviä kalentereita. Joka kierrossa toistuvat monet aikaisempien syklien vaiheet. Ennustukset olivat tärkeitä, ja niitä käytettiin hallitsijoiden politikoinnin välineinä.

Nykyiset mayojen jälkeläiset eivät ole perillä vanhoista kalentereista. Heidän piirissään on kuitenkin jo useita liikkeitä, jotka pyrkivät vahvistamaan mayojen kadonnutta identiteettiä ja saamaan yhteiskunnallista vaikutusvaltaa mayojen aseman parantamiseksi.

Heidän piirissään kalenterisyklin täyttymistä juhlitaan uudelleen käyttöönotetuin riitein.

Seitsemän vuotta sitten Arthur Demarest oli keskellä kiivasta pyöritystä. Hän oli löytänyt Guatemalan Cancuénista mayakuninkaiden palatsin; käytännössä pudonnut suoraan palatsiin sademetsän pettäessä alta. Palatsista löytyi allas täynnä luurankoja, mitä ilmeisimmin seremoniallisen joukkouhrauksen jäänteitä.

Tapaus oli niin kiehtova, että Demarest sai kimppuunsa lehdistön ja aarteidenryöstäjät. Hän joutui palkkaamaan kuusi henkivartijaa.

“Enää vartijoita ei tarvita”, Demarest sanoo hymyillen. “Nyt mayat suojelevat itse aluettaan.”

Demarest on Tennesseen Vanderbilt-yliopiston professori mutta viettää suurimman osan vuodesta kaivauksilla Guatemalassa. Hänen työtään voi kutsua eettiseksi arkeologiaksi. Demarest on halunnut varmistaa, että tutkimustyö koituu syrjäisellä alueella asuvien mayojen jälkeläisten hyödyksi.

Demarest organisoi alueelle koulutuksen ja terveydenhuollon kehityshankkeita. Saadakseen työlleen tukea hän suostui myös julkisuuteen. National Geographic on tehnyt hänen työstään tv-dokumentteja, ja useat muutkin.

“Haastattelut ovat asiallisia, mutta usein tekijät lisäävät kamalia näyteltyjä jaksoja muinaisten mayojen elämästä.”

Hollywood-elokuvasta Demarest kieltäytyi. “He halusivat tehdä minusta Indiana Jonesin.”

Nyt hän jatkaa kaivauksia sekä palvontapaikkoina käytetyissä luolissa että alueen asutuspaikoissa, selvittäen tavallisten mayojen elämää.

Suurena kalenteripäivänä Demarest kertoo Didrichsenin taidemuseossa mayojen aikakäsityksistä ja heidän suhteestaan elämään ja kuolemaan. Museon kolmannen suuren mayanäyttelyn esineet ovat pääosin Demarestin löytöjä, jotka kuuluvat eri museoille.

Pelottaako suuri päivä Demarestia lainkaan?

“Ei pelota. Menen saunaan, otan vodkaa ja luulen näin selviäväni päivästä oikein hyvin.”

Lue myös

Maya III -näyttely Didrichsenin museossa (Kuusilahdenkuja 1, Helsinki) 28.4.2013 saakka. Kalenterivalvojaiset 21.12.12.