SK:n uuden sarjakuvan tekijä Karstein Volle keksii tosiasiat ratikassa

sarjakuva
Teksti
Jyrki Jantunen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Karstein Volle on SK:n uuden sarjakuvan tekijä ja aloittaa blogin Facts from the World.

Karstein Volle
Karstein Volle päätti kymmenvuotiaana, että hänestä tulee sarjakuvapiirtäjä. Kuva Kaisa Rautaheimo

Mitä tulee Norjasta? Jo vuosikymmeniä öljyä, aiemmin turskaa ja viikinkejä. Ja nyt Karstein Volle, 34, iso mies, punainen tukka ja parta. Kuin aito viikinki?

“En ole viikinki”, Volle kieltää. “Ei ole minun juttuni: en riehu, ryövää ja raiskaa. Ja öljyn tuomasta rikkaudesta en ehtinyt nauttia, sillä tulin Suomeen jo 1993.”

Sitten hän kertoo tarinan.

“Viikingit yrittivät 900-luvulla valloittaa Suomen, mutta kylät olivat tyhjiä. He leiriytyivät metsään. Yön tultua alastomat suomalaiset hyppäsivät puusta ja säikäyttivät viikingit pahanpäiväisesti. Viikingit lähtivät valloittamaan muuta Eurooppaa.”

Tarina voisi olla totta, koska se on hyvä. “Ja siinä on opetus”, Volle sanoo. “Alastomuus silloin tällöin ei ole pahasta.”

Kuin tietoiskusta

Viikinkien karkotus Suomesta voisi olla yksi jakso Tosiasioita maailmalta -sarjakuvassa, jossa Karstein Volle tarkastelee ihmisiä ja ilmiöitä tieteellisellä vakavuudella mutta humoristin silmin. “On kuin Valitut Palat olisi tullut hulluksi ja tekisi koko ajan vääriä päätelmiä”, hän kuvaa.

Volle pelkistää kuvat ja vyöryttää tekstiä. Sarjakuva näyttää viranomaistiedotteelta tai tietoiskulta, mutta – hetkinen – siinähän on erikoinen näkökulma vakavaan asiaan!

Volle on keksinyt tosiasioita ja piirtänyt niistä sarjakuvaa kahdeksan vuotta norjalaisiin sanomalehtiin. Nyt Arktinen Banaani -kustantamo on julkaissut ensimmäisen suomenkielisen kokoelman. Sarjakuva myös alkaa tänään perjantaina ilmestyvässä Suomen Kuvalehdessä (17/2009).

Sarjakuvan tosiasioista ja niiden taustoista voi kysyä tekijältä itseltään SK:n nettisivuilla, jossa on Vollen englanninkielinen blogi Facts from the World. Vaikka Volle on asunut Suomessa ja elänyt suomalaisen naisen kanssa jo vuosia, suomen kieli on jäänyt vieraaksi.

“Olen ollut ainakin kolmella suomen kielen kurssilla, mutta joka kerta olen ne keskeyttänyt töiden takia”, kuvittajana työskentelevä Volle kertoo.

Yksin yhdessä

Norjaan Karstein Volle ei aio palata, sillä hän viihtyy Helsingissä “aivan liian hyvin”. Vieras kieli jättää hänet kuitenkin usein ulkopuoliseksi. Tunnetta hän hyödyntää matkustaessaan Itä-Helsingistä työhuoneelleen Kallioon. Metrossa, bussissa tai ratikassa hän seuraa kanssamatkustajiaan, ideoi tosiasioita ja piirtää luonnoksia.

“Mietin ihmisiä, joiden kanssa matkustan ja joita en tapaa enää koskaan. Jos joku huomaa tarkkailuni, käännän katseeni pois. Käyttäydyn joukossa siis samoin kuin kaikki muutkin pohjoismaalaiset: teeskentelen olevani yksin.”

Tarkkailusta syntyy tosiasioita lasten kasvatuksesta homosuhteisiin ja terrorismin vastaiseen sotaan. Norjalaisilta lukijoiltaan Volle on saanut kipakkaakin palautetta sarjakuvansa teemoista, mutta politiikanteon tekijä itse kiistää. “En halua saarnata. Jos tarina ei naurata, en julkaise sitä. Jos se samalla potkaisee lukijaa oikeaan suuntaan, aina parempi.”

Lukija kantaa vastuun omasta reaktiostaan. “Minä keksin asioita”, Volle muistuttaa. “Nauru on tapa selviytyä ristiriitaisessa maailmassa, vaikka aina kyse ei ole hyvistä tavoista. Se auttaa myös ymmärtämään selittämätöntä. Jos meillä ei ole naurua, meillä ei ole mitään.”