Sikainfluenssa: Hallitus pihtasi varautumisessa ja rokotehankinnassa

hallitus
Teksti
Jari Lindholm
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Sikainfluenssa
Sikainfluenssarokotetta Helsingissä tammikuussa 2010. Kuva Pekka Sakki / Lehtikuva.

Päääministeri Matti Vanhasen (kesk) hallitus kitsasteli varautumisessa maailmanlaajuiseen tautiepidemiaan. Terveydenhuollolle ei edes sikainfluenssapandemian alettua löytynyt lisäresursseja, ja 37 miljoonan euron rokotelaskun maksajaksi jäi valtiovarainministeriön lupauksista huolimatta Huoltovarmuuskeskus, käy ilmi Suomen Kuvalehden selvityksestä.

Suomi joutui tekemään päätöksen rokotehankinnasta huhtikuun lopulla vajaassa kahdessa vuorokaudessa päästäkseen rokotejonoon. Koska lisäbudjetin tekemiseen ei olisi ollut aikaa, maksajaksi keksittiin Huoltovarmuuskeskus. Se on budjetin ulkopuolinen, liiketaloudellisin periaattein toimiva laitos, jonka tehtävänä on turvata yhteiskunnan elintärkeät toiminnot erilaisin varmuusvarastoin. Hankinnat rahoitetaan huoltovarmuusrahastosta, jota kartutetaan energiaverojen yhteydessä kannettavalla maksulla.

Valtiovarainministeriö lupasi, että keskus saisi rahansa takaisin syksyn lisäbudjetissa, sanoo toimitusjohtaja Ilkka Kananen.

“Sosiaali- ja terveysministeriö teki esityksen [lisäbudjettiin], ja ministerit olivat pontevasti sen takana. Mutta sepä ei mennytkään läpi.”

Rokotteet, suojaimet ja viruslääkkeet söivät Kanasen mukaan neljänneksen huoltovarmuusrahastosta. Ellei valtio maksa velkaansa, varojen palauttaminen entiselleen kestää vuosia. Jos Suomeen sinä aikana iskee toinen terveyskriisi, kuten lintuinfluenssa, Huoltovarmuuskeskus joutuu ottamaan lainaa rahoittaakseen hankinnat.

“Valtiovarainministeriö on luvannut suullisesti, että joskus vuonna 2012 saisimme rahan takaisin”, Kananen sanoo.
“Mutta eihän meillä ole tästä mustaa valkoisella.”

Ministeriöissä ei kukaan ota vastuuta tapahtuneesta. Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok) sanoi Suomen Kuvalehdelle olevansa “yllättynyt”, etteivät rahat päätyneetkään lisäbudjettiin. Valtiovarainministeriössä taas ei muisteta mahdollisista lupauksista mitään.

Rokotteiden hankinta ei lain mukaan edes kuulunut Huoltovarmuuskeskuksen tehtäviin. Kun asia äkättiin ministeriöissä, hallitus joutui hätäpäissään säätämään asetuksen, jolla keskuksen toimialaa laajennettiin väliaikaisesti, vuoden 2010 loppuun.

“Asetuksiahan säädetään yön yli, jos tarvitaan”, Kananen sanoo. “Siihen on kyllä valmius.”

Lue Suomen Kuvalehdestä 13-14/2010 (ilm. 1.4.) selvitys siitä, kuinka Suomi oli varautunut sikainfluenssaan. Millaisia päätöksiä tehtiin yhden huhtikuisen viikonlopun aikana vuonna 2009?