Hehkulampussa ja ledissä sama ongelma: lämpö

ledit
Teksti
Petri Pöntinen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Hehkulamppu sammuu – eläköön uusi hehkulamppu.

Yhdysvaltalaisen Thomas Edisonin kehittämä kierrekantainen hehkulamppu on pian historiaa. EU kielsi yleisimmän 60-wattisen lampun valmistuksen ja maahantuonnin syyskuun alussa, pienitehoiset lamput poistuvat ensi vuonna.

Ylen Ykkösdokumentissa esitettiin maaliskuussa ohjelma Hehkulamppuhuijaus. Siinä kerrottiin, että suurten valmistajien kartelli sopi salaisesti hehkulampun iäksi tuhat tuntia vuonna 1924. Ohjelman mukaan hehkulamppu oli suunnittelun vanhenemisen (planned obsolescence) ensimmäinen uhri.

Jatkuisiko hehkulampun tarina, jos sen elinikä olisi kymmeniä tuhansia tunteja?

Tuskinpa.

Hehkulamppu on kaikista valolähteistä tiukimmin fysiikan lakien puristuksessa.

Jo nyt hehkulampun käyttämästä sähköstä vain viisi prosenttia muuttuu valoksi, loput lämmöksi. Jos siitä haluaa ulos enemmän valoa ja vähemmän lämpöä, jännitettävä on nostettava. Mutta jo viiden prosentin nousu jännitteessä puolittaa hehkulampun iän: volframista valmistettu hehkulanka höyrystyy ja katkeaa entistä nopeammin korkeammassa kuumuudessa.

Umpikuja on edessä myös toisinpäin.

Hehkulampun elinikää voi jatkaa jännitettä pienentämällä tai lankaa pidentämällä. Mutta silloin valon määrä tipahtaa, lamppu on entistä enemmän tuhlaava lämmitin.

“Tuhat tuntia on ollut järkevä optimi hehkulampulle”, sanoo erikoistutkija Eino Tetri Aalto-yliopiston valaistusyksiköstä.

Edisonin hehkulamppu siis sammukoon lopullisesti. Mutta eläköön uusi hehkulamppu – tai hehkulampun muotoinen, kierrekantainen ledlamppu!

Led on puolijohdekomponentti, joka valaisee kun sen läpi johdetaan sähköä. Ledin ongelma on yllättäen sama kuin hehkulampulla: lämpeneminen.

Hehkulamppu tuhlaa energiaa, säteilee sitä ympäristöön; osa siitä voidaan hyödyntää suorassa sähkölämmityksessä. Puolijohteessa taas kaikki sähkö, mikä ei jalostu valoksi, muuttuu lämmöksi sen sisällä. Ja liika lämpö romahduttaa ledin eliniän.

“Kun halutaan tehdä hehkulampun muotoinen ja kokoinen ledlamppu, jäähdytyksen tekeminen on hankalaa mutta ei mahdotonta”, erikoistutkija Tetri kertoo.

Jäähdytys tarkoittaa lämmön johtamista ledistä pois. Usein valaisimessa on alumiinirunko, johon lämpö johdetaan.

“Haaste on, että lampun valaiseva alue pienenee, kun siihen laitetaan alumiinia jäähdyttämään”, sanoo Osramin myyntijohtaja Marko Martikainen.
Osram tuo ensi vuonna myyntiin 75-wattisen hehkulampun korvaavan ledlampun, jossa on vielä alumiinirunko.

“Tulevaisuudessa pyritään kehittämään ledejä, komponentteja, jotka sietävät paremmin omaa lämpöään”, Martikainen uskoo.

Wired-lehdessä kerrottiin hiljattain Kalifornian piilaakson Switch-nimisestä yrityksestä. Switchin hehkulamppujäljitelmässä ledien lämpö jäähdytetään kuvun sisällä nesteellä; sen koostumus on salainen.

Kilpailu Edisonin hehkulampun seuraajasta ei ole vielä ratkennut.

Miten syksyn pimeyttä on selätetty kaduilla ja toreilla eri aikoina? Tarvitaanko tehovaloa vai täsmävaloa? Lue lisää tämän viikon Suomen Kuvalehdestä.

Kuva Pekka Sakki / Lehtikuva.

Aiheesta lisää
Video: Soihtuja ja valonauhaa – matka pimeän kaupungin yllä (Suomenkuvalehti.fi 14.10.2011)
Kaamos: sinertävän valkoinen valo virkistää eniten (Suomenkuvalehti.fi 14.10.2011)