Miksi halla-aholaiset eivät kelpaa hallitukseen?

Siinä missä Timo Soini oli kahden vuosikymmenen aikana kerryttämällään luottamuksella puolueen maltillisuuden takuumies, on Halla-ahon tili pakkasen puolella.

Profiilikuva
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Perussuomalaisten uusi puoluejohto tukijoineen on ilmaissut pettymyksensä ja paheksuntansa pääministeri Juha Sipilän ja valtiovarainministeri Petteri Orpon ratkaisuun jättää puolue hallitusyhteistyön ulkopuolelle.

Puolueen 1. varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari esimerkiksi arvioi keskustelujen olleen vain kulissia.

Uskon, että tehty ratkaisu oli keskustalle ja kokoomukselle sekä vaikea että tavallaan helppo, jopa itsestäänselvä. Vaikea se oli siksi, että se voi olla seurauksiltaan kauaskantoinen.

Kuinka myöhemmin peruuttaa nyt tehdystä linjauksesta, jos puolue kasvaa oppositiossa reippaasti ja kansalaismielipide muuttuu? Onko sama ongelma edessä tulevaisuudessa – vain kokoluokkaa suurempana?

Ruotsissa on käsillä tällainen pulma: ruotsidemokraatit ei maahanmuutto- ja islam-vastaiselta ytimeltään ole muuttunut, mutta sen kasvu on pakottamassa muita puolueita avaamaan vähintään keskusteluyhteyttä puolueen kanssa.