Ylämaan kettu väijyy Ison-Britannian, Ruotsin ja Suomenkin politiikkaa ja mediaa.

Parempaa populismin kritiikkiä

Mari K. Niemi
Blogit Ylämaan kettu 19.3.2017 19:39
Toimittaja Yrjö Raution kirjoitus Helsingin Sanomissa ja toimittaja Johanna Korhosen esiintyminen Pressiklubissa ovat tuoreita esimerkkejä voimakkaita mielikuvia hyödyntävästä, löysästi perustellusta populismin kritiikistä. Rautio kuvasi uhkakuvia ja pelottelua tihkuvassa kirjoituksessaan fasismin u...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Mari K. Niemi

Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Keskustelu

4. Populismia voi olla yllättävissä paikoissa

Populismia eli mukavankuuloisia, laajaan joukkoon vetoavia kannanottoja saattaa helposti tulla omastakin suusta. Populismi ei ole vain niiden ominaisuus, joista yleisesti puhutaan populisteina. Jos sanaa käyttää pelkkänä yleisenä, tiettyihin ryhmiin kytkeytyvänä haukkumasanana, sen käyttö ei ole enää älyllistä keskustelua. Koko käsite kannattaa purkaa ja puhua täsmällisemmin.

Niin… Jos se asia, josta minä ja vastapuolemme olemme eri mieltä, on se, ansaitsenko minä tai ansaitsevatko minulle tärkeät ihmiset täydet ihmisoikeudet, en oikein tiedä, miten tällaisen vastapuolen kanssa käydään rakentavaa keskustelua ja ”tullaan ulos omista poteroista”. Nähdäkseni poliittinen keskustelu on degeneroitunut sille tasolle, jossa jo perusoikeuksien kyseenalaistaminen on mahdollista. Eli mikä olisi se ”omasta poterosta ulostulo” tällaisessa tilanteessa?

Arvon kolumnisti on hyvin lähellä sortua keskitien harhaan.

Toki Pekka Haavisto taisi joskus sanoa rauhanneuvotteluista, että aloitetaan keräämällä kaikki osapuolet saman pöydän ympärille ja aletaan rakentaa siitä. Myös ne, jotka ovat tehneet sanoinkuvaamattoman hirvittäviä tekoja.

Mitähän tässä yrittää sanoa. Ehkä sitä, että hirvittävät teot eivät neutraloi vastapuolen ihmisyyttä. Eikä ihmisyys niitä hirvittäviä tekoja.

Erinomainen kolumni,melko harvinaista herkkua näinä poteronkaivamisten aikoina.
Kirjoituksesta välittyi älyn lisäksi viisautta, juuri sellaista, mikä niin usein puuttuu asenteellisten mielipiteiden verkkoonsa juuttuneiden toimittajien ja mielipideintoilijoiden puheissa ja kirjoituksissa.
Mielestäni populismin käsitettä jo aiemmin on neutraalisti avannut dosentti Emilia Palonen ja muutama muukin naistutkija.
Populismihan on pelkkä työkalu, jota käyttävät kaikki, ihan kaikki poliitikot puolueestaan tai viiteryhmästään riippumatta.
Tuolla työkalulla on kautta aikain käyty uudistamaan ja protestoimaan vallitsevia voimasuhteita paitsi politiikassa, myös yhteiskunnan muilla alueilla silloin, kun mädäksi koettu järjestelmä alkaa olla remontin ja uuden suunnan tarpeessa.

Hyvä ja kylmän viileä kirjoitus.
Mari K. Niemen lisäksi arvostan myös dosentti Emilia Palosen älykkyyttä ja viisautta populismin tutkijana ja selittäjänä.
Populismiahan käyttää työkalunaan jokainen poliitikko ja puolue, ihan jokainen.
On käyttänyt aina ja tulee käyttämään.
Etenkin silloin, kun lisääntyvälle kansan raivolle on aika reagoida ja esittää vaihtoehtoa vallitsevalle ja mädäksi osoittautuneelle järjestelmälle ja (epä) järjestykselle vaihtoehto.
Kyllä Niemi, Palonen ja muutama muu tutkija erottuvat päätään pidemmiksi kuin esimerkiksi kolumnissa mainittu Johanna Korhonen.
Itsepähän ovat korhoset ja kumppanit poteroihinsa ahtautuneet.

On tervetullutta, että tutkija muistuttaa meitä, että laadukas populismin analyysi ja kritiikki edellyttää asiantuntemusta, faktoja ja loogista, asiallista argumentaatiota. Onkin siksi ristiriitaista, että tutkija Mari K. Niemi itse leimaa Yrjö Raution lyhyen kolumnin ”uhkakuvia ja pelottelua tihkuvaksi”.

Yrjö Rautio tarkasteli kirjoituksessaan sitä vaihtoehtoa, että perussuomalaiset valitsevat puheenjohtajakseen Jussi Halla-ahon.

Joka on tutustunut puheenjohtajaehdokas Halla-ahon omiin kirjoituksiin ja julkisiin lausuntoihin, on saanut selville, että hän esittää niissä väkivallan hyväksyttynä ja yhteiskunnan menestyksen kannalta toivottavana käytäntönä toisinajattelijoita, itseä köyhempiä, taustaltaan ei-eurooppalaisia ulkomaalaisia, muuten vain ”rasittavia” tahoja ja varsinkin muslimeja kohtaan. On tietenkin mahdollista, että Halla-aho on muuttamassa linjaansa.

Näin tavallisen mediankuluttajan näkökulmasta Halla-ahon linja vaikuttaa pitkälle samantyyppiseltä kuin minkä kuvan on saanut muissakin Euroopan maissa toimivien fasististen ryhmien suhtautumisesta. Nyt Euroopassa kannatusta saaneissa äärioikeistolaisissa ryhmissä, esimerkiksi Saksassa, Unkarissa, Itävallassa, Ruotsissa ja Suomessa, on esiintynyt kiistatta fasistisia piirteitä.

Siksi en pidä Yrjö Raution analyysia virheellisenä, kun hän kuvasi perussuomalaisten tulevaa suuntaa Jussi Halla-ahon johdolla.

Kuvattuaan perussuomalaisten historiaa puolueena Rautio kirjoitti: ”Puolue on vaihtamassa kaiken tästä aateperinnöstään kansainväliseen oikeistopopulismiin, jonka juuret ovat fasismissa. Fasismi on äärikansallismielisyyttä, joka tavoittelee yhtenäistä kansakuntaa ja yhteisön sisäisten uhkien murskaamista vaikka väkivalloin.”

Mikäli Halla-aho ja hänen linjansa kannattajat saavat vallan, kuten Raution alanyysin mukaan näyttää, silloin näyttää todennäköiseltä, että puolueessa suhtaudutaan entistä avoimemmin hyväksyvästi väkivaltaan, jonka muutkin fasistiset ryhmät Euroopassa ovat ottaneet aseekseen.

Silloin on perusteltua todeta, että perussuomalaiset ovat puolueena menossa kohti ”silkkaa pimeyttä ja pahuutta”. Raution valitsema tyylilaji ilmaisussa, jolla hän kuvaa puolueen suuntaa, on tietenkin tunneperäinen. Ehkä sellainenkin ilmaus on joskus tarpeen havahduttamaan meidät ajoissa, silloin kun ihmisyys on vaarassa.

Tietenkin on mahdollista, että perussuomalaiset eivät valitse puolueen puheenjohtajaksi Jussi Halla-ahoa, ja se vaatii tietenkin oman analyysinsa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Näitä luetaan juuri nyt