Sdp:n kulisseissa: Lindtmanin listakohun konnat ja sankarit

Sdp:n puoluekokouksen käytäväpuheiden kiinnostavinta antia olivat Antti Lindtmanin listakohun tulkinnat.

Profiilikuva
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Mikä pohjimmiltaan johti siihen, ettei Sdp:n nuoremman polven tähti, kansanedustaja Antti Lindtman ollut puolueensa puheenjohtajavaalissa mukana?

Kuten tunnettua, Lindtman kompastui kielteiseen julkisuuteen – sopivasti tai ikävästi – juuri kun asemiin ajo johtajavaaliin julkisuudessa käynnistyi.

Mutta mitä niin kutsutussa listakohussa lopulta tapahtui? Saiko kulisseissa valtapelejä pelannut Lindtman ansionsa mukaan, vai kaadettiinko hänet härskissä operaatiossa Antti Rinteen jatkokauden varmistamiseksi?

Kerrataanpa julkisuudessa esillä olleet kohun vaiheet.

Helsingin Sanomien mukaan puolueensa varapuheenjohtaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Lindtman oli suunnitellut Antti Rinteen haastamista ja kertonut tälle aikeistaan lokakuun 2016 lopulla. Joitakin päiviä ennen listojen tuloa julkisuuteen joukko Sdp:n piirijohtajia oli käynyt tapaamassa Rinnettä. Nämä olivat arvostelleet puoluejohtoa ja kertoneet kenttäväen toivovan puheenjohtajakisaa. Tässä vaiheessa juuri Lindtmania pidettiin Rinteen ilmeisimpänä ja vahvimpana haastajana.