Blogit

Ylämaan kettu väijyy Ison-Britannian, Ruotsin ja Suomenkin politiikkaa ja mediaa.

Sdp valitsi puoluesihteerikseen lobbarin – poruhan siitä syntyi

Blogit Ylämaan kettu 5.2.2017 23:48
Mari K. Niemi
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Yksi mieleenpainuvimmista näyistä Sdp:n Lahden puoluekokouksessa oli, kun paikkansa puoluejohtajana uusinut Antti Rinne ja puoluesihteeriksi valittu Antton Rönnholm istuivat pitämässä pressitilaisuutta.

Siinäpä on epäsuhtainen työpari, mietin.

Tiesin Rönnholmin puhuvan viittä kieltä, mutta olisiko yksikään niistä yhteinen Rinteen kanssa?

Jos yhteistyö lähtee sujumaan, voi asetelma osoittautua nokkelaksikin. Kaksikko voi täydentää toistensa osaamista ja osoittaa liikkeen leveyttä.

Kansanedustaja Maria Guzenina ehti jo tviitata, että Rönnholmissa voisi olla aineksia Sdp:n tarutujuseksi. Sama kävi minulla mielessä.

 

Puoluesihteeriys voi olla epäkiitollista hommaa. Siksi ei ole lainkaan sanottua, että siihen – sen paremmin kuin muihinkaan politiikan kuluttaviin tehtäviin – olisi saatavilla sellaisia lahjakkaita ja osaavia henkilöitä, joilla on kysyntää politiikan ulkopuolisilla työmarkkinoilla.

Tästä näkökulmasta puoluesihteeriehdokkaiden joukko oli monipuolinen ja puolueelle eduksi.

Minusta oli Sdp:lle myönteistä, että myös Antton Rönnholmin kaltainen kansainvälinen ja dynaamiselta vaikuttava, sujuvasti viestivä ja hyvin verkottunut, ulkomaillakin kouluttautunut henkilö pyrki uudistajan imagonsa menettäneen ja ukkoutumisen kanssa kamppailevan puolueen puoluesihteeriksi.

Pienenä ihmeenä pidin sitä, että hänet tehtävään valittiin.

Mietin, että noinkohan demarit tunnistavat hänet omakseen.

Voimakas, yleisön ottanut puhe kokouspaikalla todennäköisesti auttoi asiaa. Rönnholm on poliitikkoperheestä ja demariksi kasvatettu. Kulttuurien yhteentörmäys alkoi silti saman tien.

 

Sosiaalinen media kuhisee juuri nyt hämmästelyä siitä, kuinka Sdp:n kaltaisella puolueella voi olla Antton Rönnholmin kaltainen puoluesihteeri. Hänen lobbaritaustansa herättää epäilyksiä ja pahennusta.

On yksi asia käydä kriittistä keskustelua lobbauksen roolista politiikassa, ja toinen antaa ymmärtää, että tällainen työtausta tekisi ihmisen sopimattomaksi vaikkapa nyt Sdp:n puoluesihteeriksi.

Esimerkkinä sanailusta käy Rönnholmin puoluetoverin, filosofian dosentti Thomas Wallgrenin julkisessa Facebook-profiilissa käytävä keskustelu. Tässä katkelma Wallgrenin avauksesta:

Yhtä asiaa jään miettimään. Antton Rönnholm. Kiva ja skarppi kaveri, jonka maailmanparannusintoa olen oppinut arvostamaan. Tulen hänen kanssan mainiosti toimeen.
Ja nyt tulee se mutta.

MUTTA: Rönnholm on lehtitietojen mukaan töissä Milttonissa. Siis firmassa, jonka bisness on lobbaus. Milttonin duunareille maksetaan siitä, että he osaavat edistää niitä intressejä, joista asiakkaat maksavat. Asiakkaan intressejä, vaan ei muita intressejä. Piste.

Miten on mahdollista, että puolueeni, SDP, voi valita puolueensa ytimeen ihmisen, joka on ilmeisesti ihan viimepäiviin saakka työkseen edistänyt maksukykyisten asiakkaiden, tyypillisesti suuryhtiöiden, valtaa kansanvallan kustannuksella?  – – Mitä minä en tässä ymmärrä? Kertokaa.

Wallgrenin avaus sai runsaasti tykkäyksiä, ja Sdp:n puoluesihteerivalinta päivittelyä. On syytä mainita, että mukana keskustelussa on paljon muitakin kuin demareita.

Puolustajia Rönnholmille löytyy. Napakoissa vastineissa kysellään, eikö väki ole kuullut markkinataloudesta, onko heillä osoittaa vihjailujensa lisäksi, että Rönnholmin työssä olisi ollut eettisiä ongelmia, ja että olisiko mahdollista saada lista työpaikoista, joista Sdp:n asiaa on sopivaa tulla edistämään.

 

Lupaavinta demarien itsensä kannalta kuitenkin on, ettei tuore puoluesihteeri näytä apua tarvitsevan.

Käyköön hänen vastauksensa samalla pienimuotoisesta viestinnän työnäytteestä teemalla ”Näin taltutat somekritiikin lempeästi”:

”Hyvä toveri Thumi. Kiitos arviostasi, että myös minä olen maailmanparannusintoinen demari. Keskustelijoille tiedoksi, että olen ollut siis vuoden EU:n viralliseen avoimuusrekisteriin kuuluvan Miltton Brusselsin työntekijä ja siinä asemassa tehnyt töitä Turun ja Varsinais-Suomen ja Kemiin rakennettavan Kaidin biopolttoaineprojektin EU-edunvalvonnassa Brysselissä. En ole kokenut eettisesti arveluttavaksi synnyinmaakuntani hankkeiden tai suomalaisten työpaikkojen edistämistä ja viestimistä. Nyt olen SDP:n puoluesihteeri ja edistän puolueen työtä ja kantoja niiden arvojen mukaisesti, jotka olemme jakaneet kanssasi niin kauan kuin itse muistan. Arvostan sinua Thumi kovasti ja toivon, että en työhistoriallani aseta yhteistä aatettamme kyseenalaiseksi.”