Kuka Sdp:ssä tarvitsee puheenjohtajavaalin?

Sdp:n puheenjohtajavaalissa hokemaksi on muodostunut väite, että Sdp tarvitsee puheenjohtajavaalin. Väite on harhaanjohtava.

Profiilikuva
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Puolueiden puheenjohtajavaalien kummallisuuksiin kuuluvat hokemat, joita toistellaan, kunnes niihin aletaan uskoa. Joskus ne muuttuvat niin toden tuntuisiksi, että ne unohdetaan kokonaan kyseenalaistaa.

Väittämiä myös juurrutetaan suuren yleisön ja median mieliin tieten tahtoen, koska niistä on hyötyä esimerkiksi puolueen julkisuuskuvalle tai jollekin ehdokkaista.

Kokoomuksen vuoden 2014 puheenjohtajavaalissa tällainen väite oli, että ei ole väliä, kuka mahtavista ehdokkaista valitaan. Oliko sillä väliä? Käypä kysymässä Jan Vapaavuorelta ja häntä kannattaneilta.

Sdp:n meneillään olevassa puheenjohtajavaalissa tällaiseksi hokemaksi on muodostunut väite, että Sdp tarvitsee puheenjohtajavaalin.

Näin on esitetty esimerkiksi täällä, täällä ja täällä. Paitsi Sdp:n, myös istuvan puheenjohtajan Antti Rinteen itsensä on esitetty tarvitsevan vaalin.