Blogit

Ylämaan kettu väijyy Ison-Britannian, Ruotsin ja Suomenkin politiikkaa ja mediaa.

Kutsuvampi, avoimempi suomalaisuus

Blogit Ylämaan kettu 6.12.2016 14:56
Mari K. Niemi
Mari K. Niemi - avatar
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

”En tiedä, mitä suomalaisuus on, mutta toivoisin sen olevan jotain muuta kuin maanista muiden ihmisten suomalaisuuden kyttäämistä.”

Näin tviittasi toimittaja Janne Zareff. Olen hänen kanssaan aivan samaa mieltä.

Minä toivoisin suomalaisuuteen myös ripauksen skotlantilaisuutta.

Olen kokenut skottilaisuuden asiana, johon saa liittyä, jos siltä tuntuu. Piste.
Ei siis ”kunhan”, ”mutta” tai muuta sellaista.

 

Monelle täällä Skotlannissa sillä, mistä minä olen kotoisin, ei ole kauheasti väliä. Jokainenhan on jostain.

Tärkeämpää ja kiinnostavampaa kuin se, mistä tulet, on se millainen olet. Ne, joita aksenttini kiinnostaa, asiasta tietysti kysyvät. Vastaan toisinaan leikkisästi, että olen Southsidesta - siis Glasgow'n eteläpuolelta, jossa asun.

Vitsi on siinä, että aksenttini ei ole syntyperäisen skotin, ja juuri siksi tämä vastaukseni saa ihmisten silmät loistamaan. Heitä riemastuttaa, että olen ottanut omakseni kaupungin, joka on heille rakas ja josta he ovat ylpeitä.