Blogit

Ylämaan kettu väijyy Ison-Britannian, Ruotsin ja Suomenkin politiikkaa ja mediaa.

Terveisiä tilaisuudesta, jonka loppua en nähnyt

Blogit Ylämaan kettu 25.10.2016 21:50
Mari K. Niemi
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Jatkamme omalla porukalla, sinun pitää poistua.

Osallistuin demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clintonin ja muiden aborttioikeutta kannattavien naisten valintaa tukevaan tilaisuuteen Salt Lake Cityssä Utahissa – kunnes minut heitettiin sieltä ulos.

Ymmärtäähän tuon. Vaaleihin on aikaa pari viikkoa, ja niin Clintonin kuin hänen vastaehdokkaansa, republikaanien Donald Trumpin kampanja varoo nyt vuotoja kaikin keinoin.

Menetettävää on paljon.

Koskaanhan ei tiedä, mitä hölmöä joku tilaisuudessa sanoo, lipsahtaako se julkisuuteen ja millaisessa valossa.

 

Utah oli kiinnostava kohde vierailla, sillä Hillary Clintonin kampanja panostaa vielä viime hetkellä varoja ja väkeä perinteisesti syvästi republikaaniseen osavaltioon, jonka asukkaista valtaosa on mormoneja.

”Mormonit Hillaryn puolesta” -ryhmä ja Clintonin kampanjatoimisto puurtavat nyt työtunteja laskematta.

Donald Trumpin henkilöön uskonnollisessa Utahissa kohdistunut vastustus on avannut Clintonille aivan odottamattomia mahdollisuuksia menestyä, vaikka hän edustaa ”väärää” puoluetta.

Näin on siitä huolimatta, että osavaltion oma mies, Evan McMullin, on ponkaissut kannatusmittauksissa. Mormonivakaumus lisää utahilaisten luottamusta häneen ja tasoittaa tietä.

Sitoutumattomalle McMullinille annettu ääni voikin olla protesti sekä Clintonia että Trumpia vastaan, koska mitään valituksi tulemisen mahdollisuuksia McMullinilla ei luonnollisesti ole.

 

Siinä, että Utah saattaa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1964 kallistua valitsemaan presidenttisuosikikseen muun kuin republikaanipuolueen nimeämän ehdokkaan, kiteytyy jotakin erityistä näiden vaalien luonteesta.

Moni asia on ylösalaisin.

Naisvihamielinen ja rasistinen kampanjointi  on auttanut Donald Trumpia kirkastamaan ydinviestinsä valkoisille, vähän koulutetuille ja pettyneille miehille.

Heille, joille akateemisten feministinaisten älähdykset ja paheksunta ovat signaali siitä, että tässä on heidän ehdokkaansa, ”perinteisten arvojen” puolustaja.

Valtavan mediarummutuksen ansiosta Trumpin kampanjaviesti on totisesti mennyt perille. Kaikkialla se ei kuitenkaan ole ollut hänelle vain eduksi.

 

Salt Lake Cityssä järjestetty tilaisuus oli asetelmaltaan herkullinen, olihan kyseessä feministinen kokoontuminen yhdessä Yhdysvaltojen konservatiivisimmista osavaltioista.

En kuitenkaan pahastunut siitä, että minut ohjattiin ovelle. Olin  jo ehtinyt kysyä asiani jutustellessani paikalle tulleiden naisten kanssa kahvikupposen ja maukkaiden pikkuleipien äärellä.

Halusin tietää, miksi republikaanisessa Utahissa monet mormonitkin nyt tukevat Clintonia. Mikä sai heidät ylittämään puolueiden välisen kuilun?

Trumpiin liittyneet kourimispaljastukset eivät asiaa kuulemma ratkaisseet. Minulle kerrottiin, että monet mormoniyhteisössä torjuivat ajatuksen Trumpin tukemisesta varhain, jo esivaalivaiheessa.

Suvaitsevaisuus ja lähimmäisistä välittäminen ovat mormoneille kunnia-asia. Olemme kunnon ihmisiä. Donald Trump ei mitenkään voisi edustaa meidän Amerikkaamme”.