Blogit

Ylämaan kettu väijyy Ison-Britannian, Ruotsin ja Suomenkin politiikkaa ja mediaa.

Löyhkä

Blogit Ylämaan kettu 9.10.2016 16:57
Mari K. Niemi
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Capitol Hill – Washington D.C.

Poliittisten linjaerojen ruotimisen sijaan Yhdysvaltojen presidentinvaalissa on käynnissä yhä kiihtyvä luonnetodistelu.

Siitä selviäminen on ratkaisevan tärkeää vaalin voittamiseksi.

Vaikka henkilöön pureutuvat hyökkäykset ovat rajuja ja joskus mauttomiakin, varmistavat ne presidentiksi valittavan henkilön toimintaedellytykset tehtävässä.

Tunkioiden myllääminen takaa, ettei Yhdysvaltojen presidentin henkilöhistoriassa ole sellaista paljastettavaa, joka mahdollistaisi tämän painostamisen.

Tavallistakin tärkeämpää tällainen syväluotaus on silloin, kun ehdokas tulee politiikan ulkopuolelta. Politiikassa pitkään olleilla paljastettavaa on tavallisesti jäljellä vähemmän.

Ruodittu tausta ei silti riitä. Äänestäjien on vakuututtava myös siitä, että ehdokas toimii jatkossakin  tavalla, joka pitää maan turvassa.

 

Kestonsa ja intensiivisyytensä vuoksi Yhdysvaltojen presidentinvaali on rajuin mahdollinen prässi, johon ihminen voi politiikassa joutua.

Paljastukset, hyökkäykset ja skandaalit testaavat ehdokkaan stressinsietokykyä, taitoa hallita julkisuutta ja toimia neuvokkaasti äärimmäisessä paineessa.

Ne testaavat myös ihmisiä ehdokkaan ympärillä. Miten tasokas on tämän kokoama joukkue? Kuinka sitoutuneita ehdokkaaseen ollaan?

Jyvät erottuvat akanoista.

Kun entistä rajumpaa materiaalia republikaaniehdokas Donald Trumpin asenteista naisia kohtaan ja hänen harjoittamastaan seksuaalisesta häirinnästä tuli julkisuuteen, puoluetovereiden tuntema iljetys muuttui entistä useammin teoiksi.

Nyt ovi käy, ulos.

Paljastukset ovat vastenmielisiä.

Tunnista toiseen kaikilla kanavilla kuultavalla salanauhoituksella Trump leveilee julkkiksen asemastaan käsin harjoittamallaan seksuaalisella häirinnällä.

Kuten tavallista, tämäkin ahdistelija löytää syyn ja oikeutuksen käytökselleen sen uhreista.

 

Kampanjansa aikana Donald Trump on loukannut lähestulkoon kaikkia ihmisryhmiä vammaisista veteraaneihin.

Erityisen ylimielistä ja stereotyyppistä käsittelyä häneltä ovat saaneet maahanmuuttajat ja naiset.

Juuri nyt Trump selittää puheiden olleen vain puheita. Hän ei koskaan käyttäytynyt siten kuin nauhalla kuvaa, eikä enää edes ajattele tavalla, joka nauhalta välittyy.

Tämä on asia, josta nyt kaivetaan kuumeisesti todisteita kautta maan.

Illalla käytävä vaaliväittely ei voisi olla jännitteisempi. Naisvihaan ja naisten halveksuntaan kilpistyvä skandaali vie aseita Trumpin käsistä.

Miten hyökätä demokraattiehdokas Hillary Clintonia vastaan niin, ettei tule loukanneeksi tätä naisena ja pahentaneeksi meneillään olevaa, syöksykierteistä skandaalia?

 

Kutakuinkin ainoa ryhmä, jota Trump ei vielä ole loukannut, ovat valkoiset miehet.

Ihmekös tuo, nämä ovat hänen keskeinen äänestäjäryhmänsä. Siksi nyt otetaan juuri miehistä mittaa.

Pian meille selviää, miten paljon amerikkalaisia miehiä loukkaa tapa, jolla Donald Trump kertoo kohtelevansa naisia.

Moni isä, isoisä, veli ja puoliso on jo ilmoittanut, että löyhkä on sittenkin liian voimakas.

Ovi auki, äkkiä ulos. Ettei vain lemu tartu.